Spanning & Sensatie bij Kerstcircus Ahoy

6921-spanning-sensatie-bij-kerstcircus-ahoy

(door Zettie Leeuwenburgh)

Rotterdam - Het oudste en beste Kerstcircus in Rotterdam is nog twee dagen in Ahoy te bewonderen. Vrijdag 29 december en zaterdag 30 december zijn er in totaal nog vier schitterende voorstellingen, aanvang op beide dagen om 11.30 uur en 15.00 uur. Het circus is meer dan anders gericht op kinderen, die dol zijn op clowns, krachtpatsers, acrobaten, dierenacts en stuntwerkers hoog in de circusnok.


Circusproducer en regisseur Fernand Banning heeft, na gedegen speurwerk, zelfs kans gezien twee Amerikaanse wereldattracties, die al een tijdlang op zijn wensenlijstje stonden, naar Rotterdam te halen.

Eén van die wereldtopprestaties is ongetwijfeld het Duo Daring Jones. Het Amerikaanse duo vertoont een unieke prestatie, ongezekerd, aan de hoge trapeze. Daarbij halen zij de mooiste capriolen uit. Buitelen behendig over elkaar heen en maken gecompliceerde salto´s en pirouettes. Niet voor niets is het Duo Daring Jones een prijswinnaar van het gerenomeerde Circus van Monte Carlo, waar alleen unieke circusartiesartiesten mogen optreden.

The Astronauts komen oorspronkelijk uit Hongarije, maar het drietal maakte tot voor kort furore in het fameuze Amerikaanse Ringling Bros. Circus. Onder het motto ´Ground Control to Major Tom´ veranderen de artiesten de ruimte boven de piste van Kerstcircus Ahoy in een luchtledig universum, waar kosmisch zweven de norm is. Zij wandelen en fietsen als goed getrainde astronauten hoog in de nok tijdens een adembenemende evenwichtsact op een draaiend rad, waarbij zij de wetten van de zwaartekracht constant overschrijden.

Hoe goed zij daarin slagen, blijkt wel uit een spontane kreet van een 4-jarig jochie in het publiek, die juichend roept: ¨Mamma, dat wil ik later ook doen¨. Zijn moeder lacht en antwoordde met een knipoog: ¨Dat mag hoor, maar je moet eerst nog wat jaartjes naar een gewone school om rekenen en taal te leren¨.

Bijna ´kind aan´t Kerstcircus-huis´ is de Russische Clownsfamilie Stoliarov, die al jaren in Nederland woont en zelfs les heeft gegeven op de befaamde Rotterdamse Hogeschool en Circusopleiding Codarts in Delfshaven. Vorig jaar wisten zij de Rotterdamse circusbezoekers al voor zich te winnen, dit jaar doen zij het opnieuw met hilarische nieuwe acts zoals de hoelahoep, de rola-rola, quick change en veel rake grappen, waarbij zij niet schromen om elkaar en het publiek in de maling nemen.

Traditiegetrouw aan het originele circus heeft Fernand Banning ook een aantal lieve, rustige dierenacts in de voorstelling opgenomen met de vier prachtige Friese paarden en zes ponies van de Duitse eigenaar Sandro Frank van het bekende Zirkus Europa. Hij weet als geen ander een lach op het gezicht van echte circusliefhebbers te toveren. Uit ditzelfde Zirkus Europa komt de vijfde telg, Angelo Frank, die met zes kamelen, drie buffels en vijf lama´s een mooie, vrije oefening laat zien. Vooral de lama´s wekken met hun hooghartige koppen de lachlust op. Zij bekijken de bezoekers met een blik alsof ze willen zeggen: ¨bekijk ons maar goed, wij spugen raak¨. De kamelen en buffels doen het rustig aan en genieten bovendien van hun buitenruimtes.

Magische luchtatletiek laat de Italiaanse kunstenares Shannon Monni in een enorme kunststof kogel, hoog in de circusnok zien. Als de bol zich opent, laat Monni prachtige acrobatiek met spaghaten zien. Dit alles onder begeleiding van het bekende live Circusorkest van Ingrid Schwartz uit Duitsland. Er zijn slechts twee acts in de wereld, die dit hoogstandje van Shannon Monni kunnen uitvoeren. De Rotterdamse Spreekstalmeesteres Sylvia Schuyer wint er geen doekjes om dat het orkest bij alle acts de slagroom met een kers op de ´circus-taart´ vormt.

Slechts één groep staat met twee acts op het programma: de zes man tellende Lilian Cheban Troupe uit Moldavië brengt een kostelijk nummer met opgeblazen banden zo groot als de binnenband van tractors én een spectaculaire springplank act met sierlijke pirouettes en meervoudige salto´s.

Spanning en sensatie zijn ook op de grond te vinden, waar twee krachtpatsers, het Duo Kvas uit de Oekraïne, een waarlijk hoogstandje laten zien met een hoofd op hoofd-balans, een topnummer dat al eerder in de prijzen is gevallen. Dat het tweetal hierbij een ultiem balansgevoel moet hebben en de broodnodige concentratie, coördinatie én vertrouwen in elkaar is duidelijk.

Als gevolg van de crisis heeft ook het Kerstcircus Ahoy een dipje gekend, maar met deze fantastische voorstelling is het onomstotelijk weer het beste en oudste circus, dat nog tot en met 30 december in Rotterdam is te vinden. ´t Is dan ook niet verwonderlijk dat Fernand Banning voor het eerst in de bijna halve eeuw waarin hij het Kerstcircus regisseert, twee extra voorstellingen heeft moeten inlassen.

De bijgaande foto's zijn van Alwyn de Bruijn.

Schrijf uw reactie
Type de code over: