KUNST & CULTUUR

Unwired intens genieten in het Nederlands Fotomuseum

(Door Herman Spinhof)

Inspelend op de nieuwe trend om even zonder smart-telefoon te verkeren, worden bezoekers van de expositie Unwired in het Nederlands Fotomuseum op de Kop van Zuid in Rotterdam gevraagd om telefoons in te leveren en schoenen uit te doen. Tegelijkertijd is er de expositie de Collectie belicht door Charlotte Dumas.

Bijschrift foto: Unwired, Jacqueline Hassink Langisjor, IJsland. 63°58'11"N 18°41'6"W Road F235, Vatnajökulsþjóðgarður, 17 augustus 2015

Na haar studie aan de Rotterdamse Willem de Kooning Academie volgde voor Jacqueline Hassink (Enschede 1966) een succesvolle carrière met exposities in New York (International Center of Photography), San Diego (Museum of Photographic Arts), Toronto (Museum of Contemporary Canadian Art), Tokyo (Metropolitan Museum for Photography) en Londen (Saatchi Gallery and the Victoria and Albert Museum).

Tot 6 mei is het werk van Hassink onder de titel Unwired te zien in het Nederlands Fotomuseum. Om de beleving vanuit een haast Boeddhistische benadering te vergroten verzoekt de fotografe schoenen en telefoon uit te doen. Haar werk varieert van landschapsfoto’s en foto’s van interieurs tot met haar iPhone geporteerde mensen in Rusland en Japan.

Bij het kijken waan je je even deel uit te maken van die landschappen alsof je er midden in staat en naast of tegenover die geportretteerde mensen zit. Dat is de opperste beleving die de fotografe wil oproepen bij de kijker. Die beleving krijgt nog een extra dimensie met de yogalessen die op zondagochtend (10-11 uur) te midden van de levensgrootte gegeven worden op 11 februari, 18 maart en 15 april.

(Bijschrift foto hiernaast: Unwired, Jacqueline Hassink, iPortrait, Moscou, Rusland 6 maart 2016)

Op zaterdag 3 maart voeren tijdens de jaarlijkse Museumnacht010 in het kader van de tentoonstelling Unwired twaalf dansers van een speciaal voor het Nederlands Fotomuseum gemaakte choreografie uit van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR).

In overeenkomst met haar eigen werk zijn de 15 foto’s die de Vlaardingse fotografe Charlotte Dumas (1977) geselecteerd heeft uit de enorme collectie van ruim 5,5 miljoen beelden van het Nederlands Fotomuseum: bijzonder en intens. Na een aardbeving die ze meemaakte in Japan, besefte ze hoe kwetsbaar mensen zijn bij dergelijk natuurgeweld en dacht aan ons land onder de zeespiegel. ‘Wij wonen grotendeels onder de zeespiegel en leven op een bepaalde manier ook met een constante dreiging, maar ik heb niet het idee dat wij hier bewust mee rondlopen.’

Dat idee: de verbintenis met water en natuur vormt de rode draad in de expositie met foto’s van onder meer Martien Coppens, Ed van der Elsken, Cas Oorthuys, Alphons Hustinx en Richard Tepe. Oudere bezoekers zullen zich de foto’s nog herinneren: Coppens’ foto’s van de watersnoodramp van 1953, Van der Elskens foto’s van zijn zoon Daan op het paard (1970) of Tepe’s foto van het slapend Daglonerskind (1942). Fascinerende foto’s die empathie uitstralen voor mens, kind en natuur.

Bijschrift foto: Collectie belicht door Charlotte Dumas: Watersnood, Zierikzee (1953) fotograaf Martien Coppens

Nederlands Fotomuseum Rotterdam, expo: Unwired en Collectie Belicht door Charlotte Dumas. Vanaf 20 januari tot 6 mei 2018. Gebouw Las Palmas, Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam. Open: dinsdag-zondag 11-17 uur. Toegangsprijs: museumkaart en kinderen t/m 17 jaar gratis, 18-25 jaar 6 euro en 25 jaar en ouder 12 euro.

Bijschrift foto: Collectie belicht: Daglonerskind (ca. 1942) fotograaf Cas Oorthuys

Lees verder

‘The Assassin’, flarden geschiedenis

6960-the-assassin-flarden-geschiedenis-achter-chinese-vechtkunst
(Door Ronald Glasbergen)
De film ‘The Assassin’ is een zeldzame vogel in het oeuvre van Hou Hsiao Hsien. De filmmaker, die samen met Edwa[...]

Stormy Weather, keeps us Together

Best Songs with Storm in the Title Have you ever thought about how many songs with storm in the title have bee[...]

Zet stoere stap in 2018

6953-zet-stoere-stap-in-2018
LEFvrouw! organiseert voor nieuwsgierige ontwikkelingsgerichte vrouwen een inspirerend evenement in het Nieuwe Luxor[...]

Toppianiste Nino Gvetadze in Westvest90-

6952-toppianiste-nino-gvetadze-in-westvest90-kerk-schiedam
De in Georgië geboren en in Nederland woonachtige pianiste Nino Gvetadze speelt vrijdagavond 26 januari in de Wes[...]

'The Bison Kid'

6949-the-bison-kid
(Door Paul P. Boute)
Joop van den Bos 90 jaar Joop leerde ik 24 jaar geleden in het voorjaar van 1994 kennen via zijn achter- of zo j[...]

Studenten organiseren World Press Photo

6946-studenten-organiseren-world-press-photo-rotterdam
In de afgelopen periode worden studentenverenigingen vaak in een negatief daglicht gezet. Echter zijn studentenveren[...]

Gedichten met politie

Dichter des Vaderlands schrijft exclusieve bundel over Nederlandse Politie. Of de Dichter des Vaderlands ter geleg[...]

Golden Earring en Candy Dulfer naar Rott

6939-golden-earring-en-candy-dulfer-naar-rotterdam
Golden Earring en Candy Dulfer zijn de twee zaterdag-headliners van festival CuliNESSE Eerder maakte de organ[...]

Nostalgie, herbeleef Woodstock

6932-nostalgie-herbeleef-woodstock
Herbeleef de Woodstock tijden met The Black Marble Selection in Podium Grounds. In samenwerking met de Tilburgse[...]

Spanning & Sensatie bij Kerstcircus Ahoy

6921-spanning-sensatie-bij-kerstcircus-ahoy
(door Zettie Leeuwenburgh) Rotterdam - Het oudste en beste Kerstcircus in Rotterdam is nog twee dagen in Ahoy te [...]