Kletsende doden


De film 'Sunset Boulevard' uit 1950 van Billy Wilder begint met voice over. Oorspronkelijk was die bedoeld als de stem van een overleden journalist die naar het dodenhuis werd gebracht, daar beginnen de doden dan onderling te kletsen. De scene werd opgenomen en vertoond aan een proefpubliek dat in lachen uitbarstte. Dat was niet de bedoeling, het moest een serieuze film-noir worden.

Daarna vervingen Wilder en coscenarist Brackett de openingsscène door een andere: politie vindt lijk journalist in zwembad . Nog steeds met voice over, maar in het midden blijft of het de dode is. Dat werkte.

Van Billy Wilder is de uitspraak: “Tachtig procent van een film is het schrijven, de andere twintig procent is de uitvoering, zoals de camera op de goede plek hebben en het je kunnen veroorloven om goede acteurs voor alle rollen te krijgen.”

(door Ronald G)

van de uitgever :
WORD DONATEUR VAN RV&M. Maak een vaste bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

Afzender: RV&M
emailadres: contact@vandaagenmorgen.nl

woensdag 11 sep 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties