Al uw problemen opgelost!


(door Ronald G)

In het korte verhaal ‘De Beslissers’ van Arnon Grunberg in de Volkskrant van 17 augustus jl. blikt schrijver Nick Sipkema vanuit het jaar 2071 terug op de halve eeuw daarvoor. Gezien door de ogen van de rond 2035 geboren Sipkema komen de grote gebeurtenissen van de tijd aan de orde. Sipkema: ‘In 2055 is het kapitalisme definitief aan zijn interne tegenstellingen bezweken. Kapitalisme werd gelijk gesteld aan racisme en seksisme en de ‘Chinese eeuw’ was begonnen. Dat ging zo:

Eerst was er de 'kleine atoomoorlog’ van 2032 waarin Iran, Israel, de Golfstaten en Saoedi-Arabië een kernoorlog uitvechten die ‘het Midden Oosten in een woestijn veranderde, voor zover het al geen woestijn was’. Dan in 2033 houdt de Chinese leider een toespraak waarin hij stelt dat: ‘het liberalisme faalde omdat mensen niet goed zelf kunnen beslissen, veel beter zou het zij als Artificiële Intelligentie de mens, die niet in staat alle mogelijkheden en consequenties van zijn beslissingen te overzien, zou helpen met zijn keuzes’. China levert vervolgens aan de hele wereld app’s ‘Beslissers’ die ‘beter dan wij ooit hebben gekund voor ons besluiten namen, met onze belangen en ons geluk in het achterhoofd’. Volgens alle erop volgende onderzoeken nam het geluk vervolgens bij alle gebruikers toe. We zijn dan nog steeds in de late jaren dertig van de 21e eeuw, voor ons 2019ers over een kleine twintig jaar dus. Volgt de ‘Grote Handelsoorlog’ van 2038- 2040. De voorman van Nederlands belangrijkste partij ‘Forum voor Vrijheid’ zegt er – met instemming van een groot deel van het inmiddels soevereine Nederlandse volk- over ‘dat het beter arm was en soeverein te zijn dan rijk en een schoothond van de joden en de moslims’.

We slaan het stukje over waarin Sipkema verheugd oreert dat zijn ouders wegens hun consumentisme geëxecuteerd zijn - het is de moeite waard Grunberg's toekomstverhaal in zijn geheel te lezen- en gaan door naar de politieke geschiedenis. In 2054 begint dan de echte eeuw van China. Daarin heeft het individu voorgoed zijn keuzestress verruilt voor de beslisapp. ‘In 2054 besloten Europa, Rusland en China dat men zonder 'beslisser' geen toegang meer had tot de openbare ruimte’.

En geen rocketscience is het wat Grunberg ons voorschotelt, gewoon wat kritische en creatieve extrapolatie. Stijlvol opgeschreven. Lees en huiver. Waar kunst al niet goed voor kan zijn.

Jan Tak :
Waar kunst al niet goed voor kan zijn. ?
We krijgen i.d.d. geen "rocket sciense" voorgeschoteld maar een kijkje in de brein van een continu depressieve auteur met bizarre zelfmoordfantasieën die regelmatig bereid blijkt anderen een laatste zetje te geven onder de noemer "creatieve extrapolatie"

donderdag 29 aug 2019

van de redactie :
Voor financiering is RV&M afhankelijk van bijdragen van lezers, sympathisanten, advertenties etcetera. U kunt Rotterdam Vandaag & Morgen al steunen met een bijdrage vanaf €2 per maand of een eenmalige bijdrage met een bedrag dat u kiest op bankrekening nummer NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

woensdag 28 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties