L’Année de Lilicoptère


(door Kees Versteeg)

Toeval bestaat niet.

Vanaf zaterdag 20 juli presenteert Kunsthal Rotterdam een overzichtstentoonstelling van de beroemde Portugese kunstenaar Joana Vasconcelos. ‘I’m Your Mirror’ toont ruim dertig van haar iconische sculpturen en installaties vanaf 1997 tot heden waaronder ‘Lilicoptère (2012)’, de vergulde helikopter gedecoreerd met Swarovski kristallen en struisvogelveren die zij maakte voor haar solotentoonstelling in het Paleis van Versailles. Lilicoptère verbeeldt hoe koningin Marie-Antoinette zich heden ten dage zou verplaatsen had zij nog geleefd.

Toen ik het persbericht van de Kunsthal las, moest ik aan mijn eigen stuk denken: Het Jaar van de Helikopter in deze krant. Zie: http://www.vandaagenmorgen.nl/politiek/6653-het-jaar-van-de-helicopter

Ik heb een simpel idee. Aangezien de Europese Centrale Bank – binnenkort geleid door een Française – opnieuw overweegt om tot kwantitatieve verruiming over te gaan, lijkt de tijdgeest ideaal om helikoptergeld in te zetten. Stel dat 2020 een revolutiejaar is in Europa. Je weet dat zo’n omwenteling een keer moet komen. Kunst is dan om de ECB te dwingen dan wel te verleiden – beide is mogelijk - om aan elke inwoner van de eurozone eenmalig € 2.020 uit te keren – waarvan de helft aan de gemeente waarin hij of zij woont. Een geweldige stimulans voor het vertrouwen van de burger in Europa, en het ‘gouden idee’ waarnaar Macron naar verluidt op zoek is. De Gele Hesjes zijn immers nog altijd actief. De € 650 miljard die dat gaat kosten is niets vergeleken bij de € 2.600 die de afgelopen jaren reeds ten behoeve van banken is gecreëerd.

Tijd om het accent een keer volledig te verleggen naar het volk. Tijd dat het volk zich eens een keer verplaatst in de Lilicoptère - in plaats van die vermaledijde elite van bankiers, topondernemers en oliesjeiks. Zeg maar de Marie Antoinettes van het neoliberalisme.

Helikoptergeld. Deel het uit, en het vertrouwen van de burger in de overheid zal stijgen, de economie groeien. De rente zal stijgen, en daarmee ook de rekenrente. Onze pensioenen worden gered. En de gemeente Rotterdam ontvangt € 600 miljoen. Daar kun je leuke dingen mee doen. Net als u met uw € 1.010. U hebt er recht op.

Foto 1: Lilicoptère @kunsthal.nl
Foto 2: joana vasconcelos @wikipedia.org

Kees Versteeg :
Schokkend: Jan Modaal zit klem. Net als Monsieur Moyen.We moeten iets doen.
https://www.telegraaf.nl/financieel/1463682931/jan-modaal-zit-klem

zaterdag 13 jul 2019

Kees Versteeg :
Sissicoptère. Klinkt eigenlijk ook wel leuk.

zaterdag 13 jul 2019

Jeroen Waardenburg :
Lilicoptère (2012)’, de vergulde helikopter gedecoreerd met Swarovski kristallen en struisvogelveren die zij maakte voor haar solotentoonstelling in het Paleis van Versailles. Lilicoptère verbeeldt hoe koningin Marie-Antoinette zich heden ten dage zou verplaatsen had zij nog geleefd. CITAAT.

En niet te vergeten haar eigen kinderboerderij,ze hield van tuinieren en boeren.Slecht afgelopen met deze dame van adel ;kop er af.

Ze had gewoon liever in Oostenrijk gebleven en is nooit Frankrijk eigen geworden. Wat geld op maken was daar was zij een pikeur in,tja waarschijnlijk had ze in deze tijd ongelukkig geweest,wie zal het zeggen.

vrijdag 12 jul 2019

Arie Torcque :
om aan elke inwoner van de eurozone eenmalig € 2.020 uit te keren.....

Pfff,... meneer Versteeg, dat wordt wel de broekriem aantrekken, want waar moet ik dan de volgende week van leven....

vrijdag 12 jul 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties