‘Soldatenrondje op het terras’


Het gesprek tussen de

gepensioneerden op

het zonovergoten terras

gaat over hun lang

verleden als militair.


De ene anekdote volgt

na de andere en na

het zoveelste biertje is

het dus lachen, gieren

en brullen, zoals in

de vroegere diensttijd.


De jongste van het stel

ene Daan begint nu over

zijn vroegere meerdere

aan wie zijn compagnie

inmiddels een pesthekel

had gekregen.


Daan: ‘En toen zongen wij

uit volle borst, waar hij

bij ouderwets schreeuwend

en vloekend aanwezig was:


‘Beter je zus als hoer dan je

sergeant-majoor als broer.’


JP


(Andere dienstervaringen zijn

hier van harte welkom).

Jan Tak :
Eerlijk gezegd Jim valt het mee :-)

Over de relatie tussen Defensie en het Arbeidsbureau, heb ik achteraf dezelfde vraag? Maar feit is dat er korte lijnen waren met Defensie, wellicht was dit nog een erfenis uit de oorlog.
Volgens mij zaten beide organisaties na de oorlog ook nog een tijd gezamenlijk in het vroegere Joods Weeshuis op de Mathenesserlaan.
Wie het weet mag het zeggen (behalve dan hij die toen al gelijk was af geserveerd :-)

dinsdag 24 jul 2018

Jim Postma :
'Zo maar een vraag, Jim, wat heb jij voor een (directe) familie?..', vraagt Jan.

Nou Jan, het antwoord is heel simpen: 'Zit vol met schuimmarcheerders, flierenfluiters, luchtfietsers, haaienbaaien, zeerovers, landgarnalen, ouwe kuthoeren, kuttamboers en kutmajoren!' (Say no more).

Of had je soms anders verwacht?!

dinsdag 24 jul 2018

Jeroen Waardenburg :
Je had over al oproep keurings locaties voor Rotterdam was dat Delft nog geen vijf minuten van het spoor NS en daar werd iedereen gekeurd.Provinciaal Militair Commando was als het goed is gevestigd aan de Mathenesserlaan,daar werd niet gekeurd.

dinsdag 24 jul 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Maar zomaar een vraag;
"Als enige van mijn directe familie werd ik in Delft goedgekeurd"

Nou,..nou Jan,.. de rest van z'n familie werd gekeurd op de Matherneselaan (?) of bij de GGD,,,,

Toen ik bij de GGD gekeurd werd zei na afloop de Dr. Kapitein, ga eens gebukt staan, dus ik bukken kijkt hij in m'n hol en zegt "goed gekeurd"ik draai mme om en vraagt of hij dat niet in m'n gezicht durfde zeggen.... (natuurlijk zullen er nu reaguurdrs opstaan die opmerken dat er geen verschil is tussen het een en het ander, daarvan akte)

zaterdag 21 jul 2018

Jan Tak :
Bedankt Jim, ach wat weten de heren er nu van. Zeker weten dat er S5,je schuilt.
Maar zomaar een vraag;
"Als enige van mijn directe familie werd ik in Delft goedgekeurd"
Beste Jim, wat heb jij voor familie :-))

zaterdag 21 jul 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
ja Jim, jij zat op het moment van opkomst in het buitenland, dus onbereikbaar ook voor de MP dus niemand die zich daar drukover maakte (behalve jij, misschien) en kon men niet spreken van deserteren en zeker niet met toestemming van het Arbeidsbureau in de Middelandstraat, ik kan het verhaal niet geloven van Jan maar het kan best waar zijn ik was er niet bij, zoals zovaak de verhalen over militairen zijn soms een beetje overtrokken zoals de jongens die in Indonesie hadden gediend en met sterke verhalen terugkwamen zoals Ja,..ja,... met de hoeren gevochten en politieagente genaaid (het verhaal van een broer van m'n vader}

zaterdag 21 jul 2018

Jim Postma :
Kan het verhaal van Jan bevestigen. Als enige van mijn directe familie werd ik in Delft goedgekeurd. Op een donderdagochtend in eind 1968 moest ik mij derhalve melden bij de kazerne, ergens op de Veluwe. De avond daarvoor zat ik in het vliegtuig naar (zuiderlijk) Afrika, als jong correspondent ('een soort van Kuifje in Afrika'). Van tevoren had ik zeker gemaakt dat de MP mij niets kon maken, zolang ik buiten Europa verbleef. Dat ik daarna in allerlei oorlogsbieden en nog veel meer ellende terecht kwam, maakte mij 'zeer snel volwassen'. Meer dan dat ik hier ooit de 'dienst' was ingegaan.
Na zeven jaar kwam ik geheel berooid en in zekere zin 'getraumatiseerd' terug. Maar wel zonder te deserteren, dus met opgeheven hoofd. Na een maand hier terug kreeg ik een brief van het stadhuis waarin ik voor goed werd aangesteld als 'buitengewoon dienstplichtige', op zwart en wit.
Waarvan akte.

zaterdag 21 jul 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ja Jeroen het verhaal van Jan komt mij ook een beetje als uit de duim gezogen over, maar je kan nooit weten, volgens mij was dat "dienstweigeren" met als premie enkele maanden "Nieuwesluis" en de "Burgerbescherming in de volksmond BB genoemd was onbezoldigd en wederom een verplichting dus het verhaal van Jan Tak mogen we archiveren als niet-abt dus S-5
Ja Jan de krijgstucht omvat de handhaving van regelmaat en orden in alle zelfs schijnbaar nietige zaken het landsbelang betreffende, (art. 1 handboek soldaat)

zaterdag 21 jul 2018

Jeroen Waardenburg :
oproep mij te melden bij de Intendance te Budel, CITAAT.

Kwam men niet opdagen de MP kwam de man netjes ophalen zo was het toen men nog opgeroepen werd dienstplicht dus.Wij hebben daar enige ervaring mee.

zaterdag 21 jul 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ik ken het als "liever m'n zus als hoer dan de sergeant- majoor als broer"

een vieze dan....
Komt de korperal de compagnie afmelden bij de "wachtmeester" als zijnde niemand onprettig wachtmeester, maar eehhhh de luitenant is een homo, vraagt de wachtmeester he,.. eehh geheel overdonderd. hoe weet jij dat... zegt de korperaal nou eehhh ja,.. z'n p'k smaakt naar str'nt......

de tomaten en of stenen naar m'n e-mail s.v.p.

zaterdag 21 jul 2018

Jan Tak :
Zijn de verhalen niet geschikt dan moet je ze juist plempen, we smullen ervan.

Maar Arie wat probeer je nu in mijn schoenen te schuiven, er is er hier maar één die zich, wegens godsdienstige bezwaren, aan de dienst heeft onttrokken :-)

Nee ik ben in 1964 in Delft goedgekeurd en kreeg in mei 1965 een oproep mij te melden bij de Intendance te Budel, het treinkaartje was bijgesloten. Echter was er één probleem, ik was toen net twee maanden getrouwd en had er totaal geen zin in.

Ben toen, met een goed verhaal, naar het Arbeidsbureau in de Middellandstraat gegaan en tot mijn verbazing zei men "dan ga je toch niet" Dat was niet tegen dovenmansoren natuurlijk maar ik kneep hen wel, heb er nooit meer wat van gehoord maar kreeg later wel een oproep voor de Bescherming Bevolking.
Ook daar was ik snel mee klaar:-)

Groet Jan
Soldaat 45.03.18.507

vrijdag 20 jul 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Dus Jan.... hoe weet jij dit allemaal als je niet in dienst geweest ben (een "S-5"je)of misschien wel platvoeten......
Nou ik ben wel in dienst geweest als dienstplichtig wachtmeester instructeur en daar kan ik je verhalen over vertellen, maarja voor de goede orden denk ik dat deze niet geschikt zijn om ze hier op de pagina te plempen.

vrijdag 20 jul 2018

Jan Tak :
Ach zolang het "jouw" zus is zou ik er ook niet om malen :-)

Deze Daan kan wel lekker bluffen maar dit soort liedjes waren voor de sergeant meestal reden om je nog maar eens een rondje te laten lopen, met het gekanker van je maten als beloning.
En ach in dienst ben ik nooit geweest, wel heel kort een Burger Beschermer maar toen ik daar vergoeding voor wilde hebben hoefde ik niet meer te komen.

vrijdag 20 jul 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties