Pieter Kers opent expo Hansje de Reuver

Hansje de Reuver (1947, Rotterdam) is fotograaf (autodidact), zij debuteerde met foto’s (stills) voor speelfilms van Bob Visser.

Haar fotoproject rond bekende Rotterdamse jongens met hun moeder (1984), kwam voort uit haar fascinatie voor bijzondere figuren uit haar stad, en vond misschien zijn oorsprong in haar jong verongelukte broer Wim de Reuver. De serie verscheen in het literaire tijdschrift Rotterdams Mooi.


Het project ‘De Hef in Woord en Beeld’ ontstond in de jaren tachtig. Hieraan werkten 22 Rotterdamse dichters mee. Na een goed bezochte expositie (handgeschreven gedichten met fotoʼs van de dichters bij de Hef) is het project in boekvorm uitgekomen onder de titel Hé, de Hef – een kranige brug. Nog te koop.

Journalistiek werkte Hansje voor verschillende tijdschriften en kranten. In 1997 kwam er een nachtradioprogramma tot stand: Heftige Rotterdamse poëzie van 12 tot 3, waarin zij drie dichters een uur ruimte gaf om hun gedichten te lezen, gelardeerd met muziek. Zij koos voor Cor Vaandrager, Frans Vogel en Jules Deelder. Cor was toen reeds overleden maar Herman Brood las zijn gedichten met verve. Deze door Herman Brood voorgelezen gedichten zijn later verwerkt in de clip ‘Vaanweg’: zie YouTube.

In 1999 kwam van haar de documentaire Holiday on Iceland uit waarin zij Frans Vogel volgt o.a. naar IJsland waar hij een expo van kunstenaar Danny van Walsum in Reykjavik opent. De film werd vertoond in de toenmalige Lantaren/Venster.

Het fotoboekje Rotterdamse Mensch (compacte uitgave 265 pagina’s, 2003) is een weerslag van haar journalistieke werk. ‘Als fotograferen niet van binnenuit komt, laat mij er dan maar buiten’ (F.V). Uitverkocht.

Door kunstenaar Willem van Drunen is de schilderkunst op haar pad gekomen. Gefascineerd door bijzondere foto’s, die zij zelf of anderen maakten, inspireert het Hansje om er op grof linnen of papier een eigen handtekening aan te geven met houtskool, aquarel, acryl of olieverf.

In 2015 verscheen Ken zó in Boijmans, een boek over Frans Vogel voor zijn tachtigste verjaardag. Deze uitgave stelde ze samen met Pieter Kers. In het boek wordt ook aan de beeldende kunst van Frans recht gedaan. Tegelijkertijd werden zijn kunstwerken, die uit heel Nederland in bruikleen werden gegeven, vertoond in Galerie Wind. Erik Brus schreef de biografie en een aantal bekende Rotterdammers schreven een stuk over Vogel. Het boek is nog te koop.

In oktober 2017 kwam van De Reuver de uitgave Rotterdamse Mensch – een fragment tot stand. Collagefoto’s, soms verwerkt met schilderijen en gedichten van Frans Vogel, Hans Sleutelaar en Cor Vaandrager, als ode aan de mensen die in de jaren zestig/zeventig/tachtig/negentig Rotterdam smoel gaven. Bijna uitverkocht.

EXHIBITIONS

7-10 to 4-11-2018
Solo exhibition by Q.S,Serafijn
"Niet Herleven Alstublieft"
watercolors & wall paper


11-11 to 9-12-2018
Solo exhibitie by Hansje de Reuver
'Con Amore'
fotografieën & schilderwerken


16-12 to 26-1 2019
Solo exhibition by Sjef Henderickx
"L'homme quit rit"
drawings
Opening Sunday, December 16, 15:00 h

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties