Onthulling van Masaryk monument

5776-onthulling-van-masaryk-monument (Door Jim Postma)
Onder groot feestvertoon met honderden rood-wit-blauwe ballonnen is afgelopen week aan de Geldersekade, nabij de Oude Haven, het monument onthuld van de eerste Tsjechische president (1918 – 1935) van het toenmalige Tsjechoslowakije, T.G. Masaryk.


Deze voerde na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog belangrijke besprekingen over de toekomst van kleinere landen van Europa in het toen befaamde Hotel Weimar aan de Spaansekade, tegenover de Geldersekade.

Citroen
De Rotterdamse kunstenaar Hans Citroen, ontwerper van het monument, onthulde het samen met delegaties uit Tsjechië en Slowakije, waaronder de beide ambassadeurs.
Het vervaardigen van het beeld voor T.G. Masaryk was een initiatief van Pieter J. Goedhart en Jan C. Henneman in samenwerking met de Tsjechische en Slowaakse ambassades, het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK) en stichting Comenius. De presentatie was in handen van Melanie Post van Ophem, voorzitter van het Historisch Genootschap Roterodamum. Zij voerde hierover filosofische gesprekken met onder meer Gert Andeweg, Hans Citroen, Pieter Goedhart, Jan Henneman, Marjolijn v.d. Meijden en Hans van Oostveen in het Mariniersmuseum aan de Wijnhaven.

Voorzitter van de Senaat van de Tsjechische Republiek dhr. Milan Štěch en beeldend kunstenaar en ontwerper van het monument Hans Citroen. Foto: CBK/Max DeretaErasmus
Volgens de geschiedenis bezocht in 1914, kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, de Tsjechische filosoof en politicus T.G. Masaryk Rotterdam. Masaryk wordt hier ook wel vergeleken met de wereldwijd beroemde Rotterdamse filosoof Erasmus. Masaryk had destijds in het geheim een ontmoeting met de Britse historicus en Times-correspondent Robert W. Seton-Watson. Masaryk benadrukte onder meer de noodzaak van samenwerking en begrip voor elkaar van alle Europese landen. Hun gesprek vond plaats in het Weimar Hotel aan de Spaansekade. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd dit voor Rotterdam roemruchte hotel door de Duitsers gebombardeerd.

Weisglas
Voor de onthulling was er nog een toespraak in het Mariniersmuseum van Milan Štěch, voorzitter van de Tsjechische senaat en van de voormalige voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, Frans Weisglas. Het geheel werd feestelijk muzikaal begeleidt door de populaire Tsjechische zanger Jaroslav Hutka die ooit jarenlang in Rotterdam verbleef na zijn ‘vlucht’ uit het toen nog communistische Tsjechoslowakije. In dit kader trad ‘vluchtgenoot’ Jana Beranová, voormalig stadsdichteres Rotterdam, eveneens op met poëzie.

Ter gelegenheid van deze onthulling werd tevens het boekje (uitgeverij Pegasus) gepresenteerd ‘T.G. Masaryk en Rotterdam’ in het Tsjechisch en in het Nederlands met de ondertiteling ‘voorgeschiedenis van een monument.’

Het loslaten van de ballonnen. Rechts de ambassadeurs van de Slowaakse en de Tsjechische Republiek, dhr. Roman Bužek en mevrouw Jana Reinišová. Foto: CBK/Max Dereta

Foto links: Melanie Post van Ophem interviewt beeldend kunstenaar Hans Citroen. Foto: CBK/Max Dereta. Foto rechts: Frans Weisglas met dichteres Jana Beranová die een gedicht schreef bij de dia van Hotel Weimar op het monument. Foto: CBK/Max Dereta

Toespraak van de Slowaakse Ambassadeur dhr. Roman Bužek. Foto: CBK/Max Dereta

Alle genodigden, inclusief voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas (links vlak bij het monument) en Gert Andeweg (in de rolstoel), auteur van het verhaal Professor Masaryk en Rotterdam. Foto: CBK/Max Dereta


Jana Beranová :
Is het niet interessant, dat de eerste gesprekken over een vrij Europa en de zelfstandigheid van kleinere landen na het uiteenvallen van de dubbele monarchie gevoerd werden in Rotterdam? Het concept van Masaryk vormde in 1918 de basis voor het akkoord dat, gesteund door Wilson, ondertekend werd door alle volkeren van Midden-Europa, inclusief Oostenrijk. Op het monument staat in vier talen de geschiedenis in notendop. Ga het zien! Jana Beranová

dinsdag 17 nov 2015

jim peter postma :
Conclusie (ook voor 'Rood'): 'Hart zonder stad!'. Lees er in deze nog even de tekst op na: 'Masaryk die in 1914 reeds pleitte voor een Verenigd Europa'.
Die man was dus ver zijn tijd voor uit. Helaas, valt het Verenigde Europa - na Adolf Hilter - als een kaartenhuis uit elkaar.

Wat zegt ze?: 'Had Hitler dan nog toch gelijk?!...

zondag 15 nov 2015

Johannes :
Volledig mee eens Hans.
Echter daarover denkt het genoemde Centrum Beeldende Kunst (subsidie + giften 4 mln) anders. Die subsidie-slurpers zagen kort geleden niet eens het verschil tussen de Rotterdamse kunstobjecten en het oorlogsmonument van Zadkine.

vrijdag 13 nov 2015

Hans Roodenburg :
Er is maar 1 treffend monument in Rotterdam: stad zonder hart....

vrijdag 13 nov 2015

R.Sörensen :
Ben weer te snel en niet politiek correct genoeg. Uiteraard moet dan exclusief vermeld worden dat het kunstwerk c.q. monument niet geldt voor foute bekenden, zoals Rudolf Hess en Eric Honecker.

woensdag 11 nov 2015

R.Sörensen :
Ik stel voor een kunstwerk te plaatsen op vliegveld Zestienhoeven (Rotterdam - The Hague) ter ere van alle beroemdheden die ooit over Nederland vlogen!

woensdag 11 nov 2015

Wim :
Als we voor elke zogenaamde buitenlandse beroemdheid die is een keer hier ter stede in een hotel heeft gezeten een monument moeten plaatsen is totaal zinloos.Mensen zullen denken wat staat daar nou weer,het is nog goedkoop ook en het land wat op het monument bovenop te zien is bestaat niet meer.Kortom een zinloos monument jammer maar het is niet anders.

Een monument van personen uit onze eigen geschiedenis dus Paul Kruger bijvoorbeeld zou zinvoller zijn maar dan niet naar aan leiding dat ze op die plaats is geslapen hebben om dat daar een hotel stond in het verleden.

Een monument plaatsen prima maar dan moet het wel zin hebben.Waarschijnlijk verdwijnt het over een paar jaar geruisloos het zal niet het eerste monumentje zijn wat ook nog is behoorlijk in de weg stond.

Tel uit je winst maar weer.

woensdag 11 nov 2015

Johannes :
Rotterdam kan niet genoeg monumenten krijgen ik ben voor, maar er moet natuurlijk wel enig historische relatie met onze stad zijn, en een filosoof als Maseryk??
Welkom kerel maar er zijn toch weinig Rotterdammers die u kennen, ze zullen uw monument passeren zonder beleving.
Toevallig weet ik dat in Praag een station naar U is benoemd maar dat is het dan wel.

Maar als we hieraan gaan beginnen pleit ik toch voor een monument voor de Boeren Generaal Paul Kruger, de man wiens geschiedenis stilletjes uit onze Afrikaanderwijk wordt gewist.
President Kruger verbleef in 1901 in hotel Leygraaff op het Westplein daar waar kort daarna het Atlantic House verrees.
Kom op een klein monumentje op het Westplein moet kunnen.

woensdag 11 nov 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties