Verheul: Van miljonair tot voedselbank

5034-verheul-van-miljonair-tot-voedselbank (Door Zettie Leeuwenburgh)

Rotterdam - Bij Sparta lag zijn kinderhart. Zijn wat ouder geworden hart ligt er nog. Geen wonder, want daar voetbalde zijn vader in het eerste team en zijn grootvader had er een prachtige eretribune voor ontworpen en laten bouwen.


Tijdens de tweede wereldoorlog werd die tribune gebruikt als brandhout door Rotterdammers die nauwelijks iets te eten hadden, maar hun tulpenbollen toch gaar wilden hebben en zo meteen wat warmte in huis kregen.

Leo Verheul verraste met een boeiende autobiografie. Foto: Lida van Driel

Voetbal
Zelf voetbalde hij als kind bij een amateur voetbalclub in Hillegersberg. Op het schoolplein zonderde hij zich af van de andere kinderen, omdat hij niets aan hun spelletjes vond en zelf alleen maar wilde voetballen. Toen al moet er over hem zijn gefluisterd als hij even niet in de buurt was. Dat was de reden dat hij de brui gaf aan het stage-baantje, dat zijn vader voor hem had uitgezocht.

We hebben het over de Rotterdamse sportjournalist, programmamaker en schrijver Leo Verheul, die onlangs verraste met 'De kunst van het Mislukken'. Een boeiende autobiografie die de lezer van de ene verbazing in de andere laat vallen. Vaak ook van de ene grijns of lach naar de andere.
De lezer vraagt zich af: ,,Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat een man zoveel vreugde en ellende in zijn leven kan overkomen zonder er aan kapot te gaan?" De antwoorden op deze vraag zijn in het boek terug te vinden. Het draait om drugs, drank, seks en hoeren.

Over Leo Verheul's boek wil ik alleen nog zeggen: ,,Ga het lezen mensen. Het is een aanrader.

Miljonair
Leo Verheul, ooit miljonair, blufte zich met verve en charme door het leven. Hij werd tegen de zin van zijn vader journalist. Hij kreeg de kans te gaan reizen, kocht een huis in Spanje. Hij liep ondertussen tegen de verkeerde vrouw aan, die hem tot op het bot berooid achterliet waardoor hij zelfs bij de voedselbank terecht kwam.
Ook het huwelijk met zijn tweede vrouw mislukte, het gevolg is dat hij gebukt gaat onder twee alimentaties. En gedurende al die jaren kreeg hij het ene na het andere prachtige idee, waarvan hij er een aantal ook daadwerkelijk probeerde uit te voeren.
Helaas was o.a. een baan als voetbalmakelaar niet zijn gelukkigste keuze, maar een illusie. Wel heeft hij daar nu nog steeds heel goede vrienden aan overgehouden, zoals o.m. de journalist Hugo Borst en de voetballer/coach van het Nederlands nationaal elftal Louis van Gaal.
De lezer die geen werk heeft kan 'De kunst van het Mislukken' in één doordeweekse dag ademloos uitlezen. Wie echter nog andere dingen te doen heeft en het boek soms twee, drie dagen noodgedwongen moet laten liggen, slaat zich vervolgens voor z'n kop, omdat hij/zij steeds terug moet bladeren om de draad weer op te pakken.

Zelf lezen
Zo'n lezer was ik. Over Leo Verheul's boek wil ik alleen nog zeggen: ,,Ga het lezen mensen. Het is een aanrader." Eindexamenkandidaten en studenten kunnen er lering uittrekken om niet in soortgelijke valkuilen terecht te komen.
Het is ook een autobiografie, die veel moed en flair vergde om te worden geschreven. Bovendien komt de lezer, of het nu een vrouw of man is, tot de conclusie dat er nog veel wetenswaardigheden zijn verzwegen. Of er ooit een vervolg komt? Dat weet je nooit, maar Leo Verheul zou Leo Verheul niet zijn als hij niet met hetzelfde elan een tweede 'schelmenroman' het daglicht laat zien.

'De kunst van het Mislukken' is uitgegeven door Lebowski Publishers.nl in Amsterdam.

Das klote zeg :
Mooi Leo ik ga uw boek zeker kopen!

Gedicht.
Vergissingen leven in de nabijheid van de waarheid en daarom misleiden ze ons.

dinsdag 29 jul 2014

Leo Verheul :
Geweldige recensie, Zettie. Ik waardeer je goede smaak. Mijn dank is groot!
liefs,

Leo

woensdag 11 jun 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties