Het opstappen van alle Engelanden

8201-het-opstappen-van-alle-engelanden (Door Geert-Jan Laan)


VK Brexit 1

Het zit er echt aan te komen. De Verenigde Engelanden, om de Britse deelstaten maar even te noemen, gaan eind oktober de plaat poetsen. Het wordt: Dag Europa. De eigen bevolking is al begonnen te hamsteren. Levensmiddelen, sterke drank en meerdere in Britse ogen echte noodzakelijkheden worden nu opgespaard. Charles Dickens had het niet beter kunnen omschrijven. Engeland wordt gegrepen door een verzameling “scrooges”. Graaien en grijpen en we zullen winnen.

Voor het eerst sinds 2012 is de Britse economie met O,2 procent gedaald. Een krimp die het gevolg is van de naderende Brexit, zo voorspelt het Britse staatsbureau voor statistiek. Nederland is een van de grootste handelspartners van de Engelsen. Niet alleen groente en fruit, maar ook andere verse levensmiddelen. Ook spreken de Nederlandse maakindustrie en andere inventieve “maakbedrijven” een stevig stapje mee.

We zullen zien hoe de Britten zich op wat langere termijn houden. Nederland loopt zich warm voor een grote veel opleverende finale. We zullen zien over een jaar. Of een nieuwe Nederlands-Engelse oorlog op handelsgebied niet een nieuwe tocht naar Chatham oplevert.

Jeroen Waardenburg :
https://www.ad.nl/den-haag/lichtpuntjes-tussen-donkere-wolken-boven-britse-uittreding-laat-nederland-de-brexit-fixen~a8501579/

Nederlandse bedrijven ver dienen nu al een brexit.
Tel uit je winst.

vrijdag 16 aug 2019

jeroen Waardenburg :
Er is weer veel bangmakerij het VK uit de EU ,o o tjonge tjonge dat wordt een ramp de wereld vergaat; alles gaat gewoon door alleen je zal je paspoort weer moeten tonen,niet zo gek.En dat ze uit de dictatuur EU stappen laten die Engelsen nou helemaal gelijk hebben.

En het bedrijfsleven,ze hebben zich er allang op voorbereid,want ze zullen is als geldwolf een cent minder verdienen.

vrijdag 16 aug 2019

Jan Tak :
Mooi, en op 1 november trekken we de plug eruit.

"Confound their politics,
Frustrate their knavish tricks,
On thee our hopes we fix:
God save the Queen"

vrijdag 16 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties