Cafe ’De Boerenzij' op Zuid

7894-cafe-de-boerenzij-op-zuid

Oud-archiefbeheerder Hans Grootenhuijs van vroeger Het Vrije Volk en later het Rotterdams Dagblad geeft woensdagmiddag 6 februari een inleiding over ‘De Boerenzij’ die Rotterdammers van de rechter Maasoever plachten te zeggen over het zuiden van Rotterdam omdat de rivier de stad doormidden snijdt.

Het is volgens hem ook een geuzentitel. De Boerenzij wordt nog steeds denigrerend gebruikt om de hele zuidoever van Rotterdam te diskwalificeren. Grootenhuijs is daarover al ontelbare keren geïnterviewd. Hij kwam onder andere op RTV Rijnmond tijd te kort om mogelijk dat historische vooroordeel van met name de noordelingen over zuid te duiden.


Hij maakt in zijn presentatie aan de hand van afbeeldingen, foto's en kaarten een tijdreis op de zuidoever, die ongeveer begint rond 1750 en eindigt in mei 1940.

Grootenhuijs toont aan dat vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw de landelijke zuidoever met haar polders en dorpjes - onder andere Charlois (spreek uit Sjaarloos), Katendrecht, Feijenoord, Pernis, Hoogvliet en IJsselmonde - veranderen in een stadsdeel met zo'n 200.000 inwoners.

Door annexatie, havenaanleg, nieuwe oeverbindingen op die zuidoever veranderde alles gigantisch met alle gevolgen van dien. Deze veranderingen hadden grote gevolgen en impact voor de betrekkelijk rustige leefwijze van de traditionele dorpsbewoners die geconfronteerd werden met de aanleg van havens waardoor Rotterdam is groot geworden.

Het is het eerste deel over de 'Boerenzij' want over de zuidoever van de stad valt nog veel meer te vertellen. Het gebeurt in de Nieuwe Nachtegaal in Oud Charlois, in de zaal van restaurant Tante Sjaar. De ingang is aan de Albatroslaan. De aanvang is om 14.00 uur. De zaal is open 13.30 uur.

De toegang is gratis, maar een bijdrage om de kosten te dekken wordt op prijs gesteld. Grootenhuijs benadrukt dat ‘we voor onze activiteiten geen subsidie krijgen’. Aanmelden voor de bijeenkomst is ook niet verplicht.

Wilt u echter verzekerd zijn van een zitplaats, er zijn er zo'n zestigtal beschikbaar, dan is dit wel gewenst. Aanmelden kan via site van de Nieuwe Nachtegaal of op http://www.denieuwenachtegaal.nl/historisch-collectief-charlois

Jan Tak :
Even iets anders, we zien café De Boerenzij met gesloten rolluiken en dat is zoals ik het al 20 jaar ken. Is die zaak nu definitief gesloten, is het een nachtzaak of hebben ze stilletjes een achterom.
Welke bekende drinkebroer van zuid helpt Jan uit de droom?

zaterdag 09 feb 2019

Arie Torcque :
Kan zijn Jan maar helaas , ik heb nooit van de term zuidoever gehoord maar ja ik ben ook nog niet zo oud als jij (oef)

vrijdag 08 feb 2019

Jan Tak :
Je haalt e.e.a. door elkaar Arie het zij U vergeven :-)

De term Zuid-oever is alleen cartografisch bedoeld "wij van de Noord-oever" spraken van de Linker-Maasoever, OverMaas, of de Boerenzij.
Deze termen lieten je eigenlijk al weten dat Zuid er maar bij hing en niet echt tot Rotterdam behoorden. Dat veranderde pas rond de jaren "30 van de vorige eeuw. Ooit was het eiland Feijenoord zelfs de plaats van het gemeentelijk Pest en Dolhuis.
Het genoemde Brabantse Dorp was een nooddorp opgezet in de 2e Wereld oorlog en had dan weer niets met Brabant te maken, zo hadden we langs het Noorderkanaal toen ook het Drentse Dorp, het Utrechtse Dorp en het Gelderse Dorp, in Overschie het nog steeds bestaande Landzicht en OP Zuid het onlangs gesloopte Smeetsland.
Rotterdam een stad van vele dorpen.

vrijdag 08 feb 2019

Arie Torcque :
Ja Jan, voor die mensen uit Braband en Zeeland hebben ze indertijd (dus na de oorlog) het "Brabands dorp of het Nooddorp gebouwd op de plaats waar ze later schouwburg Zuid hebben gebouwd, een zelfde type Nooddorp was er ook in Blijdorp (niet in de diergaarden)

vrijdag 08 feb 2019

Arie Torcque :
"Zuid oever???" nooit van gehoord, als echte Charloiser spraken we over de Linkermaasoever en de rechtermaasoever b.v. voetbalvereniging LMO (Linker Maas Oever accordeon vereniging LMO, Speeltuin vereeniging LMO dus waar praten we over.

vrijdag 08 feb 2019

Jan Tak :
Volgens mijn herinnering noemt de oud-Rotterdammer de zuidoever de "Boerenzij" omdat daar "op zuid" voor de Zeeuwsche en Brabandsche boeren, dus degenen die voor een karige boterham naar de havens trokken, de eerste huizen werden gebouwd.
De naam Boerenzij heeft weinig met de daar gelegen eeuwenoude ambachten zoals Charlois, Katendrecht, Heijplaat, Pernis, Hoogvliet, Barendrecht etc. te maken, immers had men ook op de Noordoever de nodige annexaties van de diverse ambachten en dorpjes gehad.

vrijdag 08 feb 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties