Een kolenhok in de douche

Toen mijn grootvader na zijn pensionering voorzitter werd van de woningbouw vereniging Tuinstad Zuidwijk zeg maar rond 1950, heerste daar een streng regime.

Hij woonde aan de Zuideras in Tuindorp Vreewijk, maar fietste - soms met mij - door de nieuwe wijk in Rotterdam-Zuid en bekeek met arendsogen zaken die hem niet bevielen. De nieuwe bewoners van deze wijk waren vaak afkomstig uit Drenthe, Groningen, Brabant en Limburg. Zij hadden zo hun eigen gewoontes. Soms zag hij vanuit een balkon een touw gespannen aan een geit die op de sociaal- democratisch zo gewenste gemeenschappelijke tuin stond te grazen. In hevige verontwaardiging belde hij aan. ,,Die geit moet onmiddellijk verwijderd worden,'' zo baste hij. ,,En ik wil gelijk uw douchecel inspecteren.''
In de douchecel bleek dat deze ruimte regelmatig als kolenhok werd gebruikt. Wanneer dat ook zo was, steeg zijn verontwaardiging tot grote hoogte. ,,Hebben wij als sociaal- democraten eindelijk bereikt dat iedere arbeider en zijn gezin regelmatig kunnen douchen, dan kan dit dus niet.''

Er werd stevig gecontroleerd. Huurders die een klacht hadden over gebreken aan hun huizen moesten eerst een rijksdaalder betalen. Pas wanneer de klacht gerechtvaardigd was werd de rijksdaalder terugbetaald.

Ik moest hier aan denken nu sociaal-democratische wethouders in Rotterdam en Den Haag achter de voordeur willen kijken om te zien of zich daar geen asociale taferelen afspelen. Er komen allerlei voorschriften en regels voor mensen uit wat genoemd wordt achterstandswijken in aanmerking kunnen komen voor een nieuwe woning. Nu ben ik de eerste om te zeggen dat wanneer iemand er daar een zooitje van gemaakt heeft hij of zij maar niet zomaar met hulp van de sociale dienst opnieuw wordt ingericht.

Maar ook deze regels kunnen worden ontdoken. In de begin jaren zeventig woonde ik met vrouw en zeer jong kind in de Hendrick Croesinkstraat op Rotterdam-Zuid. Het was een huisje onder de huurwaarde. Er was geen douche. De kachel in de woonkamer was geschonken door diezelfde grootvader.

Via, via kreeg ik een ruim huis aangeboden aan de Rotterdamse Schiekade. Twee verdiepingen, maar wel de bovenste twee. Het huis zelf was een puinhoop. Met mijn twee linkerhanden zou dat niets worden. Een goede vriend was de toenmalige persfotograaf Richard Henke die net met zijn nieuwe vriendin Elly Paradies ongeveer illegaal woonde boven het politiebureau aan het Stieltjesplein. Dus suggereerde ik hem als de nieuwe huurder. De eigenaar van de woning was wantrouwend. ,,En waar woont die man dan nu?''

Richard had al twee huwelijken achter de rug, maar nog goede contacten met zijn eerste echtgenote die in Hillegersberg woonde. De oplossing was snel gevonden. Zijn naamplaatje 'Richard Henke' werd aan de voordeur in Hillegersberg geschroefd en een dolenthousiaste secretaresse van de makelaar bekeek het huis en keerde terug. Hij kreeg het huis. Het werd ook iets bijzonders, maar daarover heb ik het nog wel een keer.


Arie Torcque :
Wat wil je weten van de gebr. Stas ? via mail (svp)

woensdag 09 okt 2019

Henk Koetsveld :
Ik heb de fotograaf Richard Henke meegemaakt als Reproductie Fotogeaaf bij de Reproductie compagnie van de fam. Stas, op de Centuurbaan, ( in de jaren 56 - 60)
schrijft Arie C. Torcque Zaanen : Ik heb net een boek geschreven over een eeuw kleiwegkwartier en ben op zoek naar informatie over voormalige bedrijven. Graag wil ik meer weten van de Reproductiecompagnie en de fam Stas. wie meer weet: mail me s.v.p. hkoetsveld@hotmail.com

zondag 06 okt 2019

Arie C. Torcque Zaanen :
(moet natuurlijk Fotograaf zijn)

Ik geloof trouwens dat er in een jubileum uitgave van de 50 jarige Chemigrafische Bond nog foto's van Richard moeten staan.

maandag 26 nov 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ik heb de fotograaf Richard Henke meegemaakt als Reproductie Fotogeaaf bij de Reproductie compagnie van de fam. Stas, op de Centuurbaan, ( in de jaren 56 - 60)

maandag 26 nov 2018

Sakko Evers :
Richard leerde ik kennen vía zijn zoon Michael
Met hem deed ik theater workshop in de rotterdamse schouwburg
Ik was toen 15 jaar oud
10 jaar later heeft hij een fotosessie gedaan, ik had fotos nodig voor mijn werk als danseres en dacht direct aan hem
Hij was een geweldige fotograaf . Indertijd waren mijn ouders 40 jaar getrouwd
Mijn ouders hadden elkaar leren kennen op het noordereiland met beroemde “Hef”
Ellie Paradis heeft toen in opdracht een hele Mooie aquarel van de Hef gemaakt met naruurlijk haar brand een; het miniluchtballonnetje .. dat werd hun kado.. en ze hebben het nog!
Richard en Ellie prachtige mensen .. zoveel verhalen zoveel te vertellen zoveel beleefd
Heel mooi !

zondag 25 nov 2018

Michael Henke :
Ik ben de zoon van Richard. Ik heb dit arikel per toeval gevonden. Ik zou graag met J.Brouwer in kontakt komen.

mhenke64@gmail.com

donderdag 27 okt 2016

sietske van Loon :
ik heb 14 jaar naast Elly gewoond op ijsselmonde. In 1969 zijn we twee weken in Spanje geweest waar Richard de laatste week ook bij was.
Ze had via haar oom die woning boven het politiebureau aan het Stieltjesplein gekregen waar ik nog een keer ben geweest.Later is ze naar het centrum verhuisd. Ze was vroeger etaleuse bij de Bijenkorf.Haar vader was kunstschilder. Haar moeder is overleden toen Elly zes jaar was. Ze is toen bij een oom en tante opgegroeid. Ze is aan een beroerte overleden.

zaterdag 20 jun 2015

G.J.Laan :
Beste Hans Brouwer,

Richard en Elly waren bijzonder goede vrienden van mij. Ik kan er aardig wat over vertellen. Richard had een zoon uit een vorig huwelijk maar op het laatst van zijn leven hadden ze geen contact meer.
Mail me even, (ik stuur je mijn email-adres) ik ben ook benieuwd naar de negatieven.

zaterdag 05 apr 2014

J.Brouwer :
Ik ben Hans Brouwer van het Stadsarchief Rotterdam en Elly Paradies schonk na het overlijden van Richard Henke 3 ordners negatieven aan ons t.b.v. de fotocollectie van het Archief. Wie weet meer van hem af? Had hij kinderen, hoe en voor wie werkte hij etc.

vrijdag 04 apr 2014

g.j.laan :
Beste Roel,

Ze zijn vrij kort na elkaar gestorven. Elly dacht ik na Richard, eind 2000 of begin 2001.Ik weet dat zo zeker omdat ik op de crematie nog gesproken heb.
Geert-Jan Laan

maandag 16 sep 2013

roel teeuwen :
Richard en Elly waren goede vrienden van ons.
Richard leeft niet meer, maar weet iemand hoe het nu met Elly Paradies is

zaterdag 14 sep 2013

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties