'Shipaholics' brengen vijfde boek uit

6019-shipaholics-brengen-vijfde-boek-uit (Door onze verslaggever)
Al 25 jaar bestaat de World Ship Society Rotterdam Branch. Deze afdeling is geheel onafhankelijk en de leden worden geacht uit eigen middelen hun contributie te betalen.
Niet declareren dus bij hun werkgever.
De Rotterdam Branch is met 323 betalende leden al vele jaren de grootste ter wereld van de wereldwijde World Ship Society die al in 1946 in Engeland is opgericht.Het omslag van Mooie Schepen en Banen deel vijf.
Van kok tot kapitein

Er zijn in Rotterdam geen rangen of standen. Onder het ledenbestand zitten scheepskoks, kapiteins, scheepswerktuigkundigen, marinemannen, loodsen, vorktruckchauffeurs, oud-directeuren, natte juristen, stuwadoors en zelfs een havenbedrijfsarts.
Vaak wordt onderschat hoeveel échte liefhebbers van zeeschepen de Rotterdamse haven afstruinen. Jong tot oud! Zij, die de vrije tijd vinden om op hun gemak met de camera in havens en aan de Nieuwe Waterweg op stap te gaan om de vele schepen digitaal vast te leggen, hebben soms duizenden situaties op hun pc of extra harde schijven staan.
Via internet wisselen scheepsspotters in alle grote havens hun soms bijzondere foto’s en gegevens uit. In de Rotterdamse haven kunnen ze hun hart ophalen.

Magazine
De Rotterdamse club is zeer actief: zij organiseert maritieme avonden met lezingen, excursies en reizen, en geeft vijf keer per jaar het door de leden gemaakte Rotterdam Branch Magazine uit met allerlei wetenswaardigheden en, met een knipoog naar het verleden, veel (historische) foto’s.
Voorzitter Cees de Keijzer is razend enthousiast. Vanuit zijn appartement in Maassluis aan de Nieuwe Waterweg is hij in staat om met kijkers alles dat voorbij vaart dichtbij te halen en vanaf zijn balkon scherp digitaal te fotograferen.
Sinds 2004 is hij bij het Havenbedrijf Rotterdam gepensioneerd als senior beleidsadviseur maritieme en milieuzaken. Hij is al 55 jaar actief in de scheepvaart. In het kleine wereldje van de haven wordt hij vanwege zijn kennis beschouwd als ‘de keizer’ van de scheepvaart in Rotterdam. Zijn vrouw staat overigens bekend als 'de keizerin'.

Sylvia Tervoort, de enige en echte vrouwelijke bergingsinspecteur ter wereld, thans in dienst van de Koninklijke Boskalis Westminster. Foto: Ries van Wendel de Joode.Activiteiten
Laat de liefhebbers vooral kijken op de site www.wssrotterdam.nl benadrukt hij. Als een ware marketingmanager wijst hij erop dat de mensen hierop al veel informatie kunnen krijgen, maar dat als zij lid worden, zij op vrijwillige basis aan de talloze ‘mooie’ activiteiten kunnen meedoen.
Willen ze ook nog elke maand het Engelstalige informatieorgaan van de World Ship Society dan betalen ze hiervoor extra. ,,We hebben allen één ding gemeen: we houden van schepen en scheepvaart.’’
Voor alle duidelijkheid, de Rotterdamse club is een vereniging zonder commerciële belangen. Haven- en scheepvaartbedrijven kunnen uiteraard wel adverteren in het magazine en mede sponsor zijn bij grote evenementen.
In Rotterdam zijn er naar inschatting van Cees de Keijzer enkele tientallen verwoede scheepsspotters die voortdurend foto’s leveren. Een prachtige plaats is bij de blokkendam aan het eind van de Maasvlakte waar men in de Maasmond dag in dag uit de schepen kan zien in- en uitvaren.

Partyschip
Eenmaal per jaar vaart de club van ‘shipaholics’ een dag lang op een partyschip de hele haven door. Op 2 juli is dat weer het geval. Een hele dag praten over schepen, uiteraard over havenbedrijven en fotograferen met soms de allerduurste en modernste digitale camera’s waarop sommige beroepsfotografen jaloers zouden kunnen zijn.
Aanstaande zaterdag wordt inmiddels al weer het vijfde deel van ‘Mooie Schepen en Banen in de haven van Rotterdam’ gepresenteerd. In het boek staat onder meer beschreven dat in 2015 466,4 miljoen ton is overgeslagen. Een ladingrecord dat is veroorzaakt door 29.122 zeeschepen die over het gehele jaar 76.527 scheepsbewegingen teweegbrachten.

De vaste auteurs van deze reeks van vijf boeken, Cees de Keijzer en Hans Roodenburg, schrijven vele wetenswaardigheden over de schepen en banen. De foto’s zijn gemaakt door een team van de WSS Rotterdam Branch en door beroepsfotograaf Ries van Wendel de Joode.

Het boek is vanaf 16 april te koop voor €18,95 in de boekhandel (ISBN 978-94-91354-53-3) of online bij uitgeverij Coolegem Media via www.mooieschepenenbanen.nl

 De Beneluxhaven. Foto: WSS Rotterdam Branch.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Zij die sterven gaan…’

(Door Jim Postma)

Gelooft u in ‘Match Fixing?’ Je zou het zelf ook nog haast gaan geloven na totaal verrassende uitslagen in ons ‘topvoetbal’. Eerst KNVB-bekerhouder Vitesse die op kinderlijk eenvoudige wijze in nota bene de eerste wedstrijd in deze competitie uit de beker wordt geknikkerd door de amateurs van Swift. Hoeveel hebben de ‘bookies’ hier niet aan verdiend?! En de ‘match fixers’ zelf hier en waar ook ter wereld. Niemand had deze uitslag kunnen voorspellen. Hoeveel was de inzet bij winst voor Swift?

Dan ons Feyenoord dat totaal onverwacht op zijn klootte krijgt in eigen stadion van NAC dat daar sinds mensenheugenis nog nooit had gewonnen. De grove blunder van Brad Jones waardoor het uiteindelijk 0-2 werd voor NAC. Toeval? Je zou haast denken van niet. Maar in ieder geval wel: Kassa!

Dan de verdere verrassing bij wederom Vitesse tegen Ajax in de Arena zelf. De 1-2 was hier zelfs nog geflatteerd. “Arena is vat vol cynisme’, kopt het AD van vandaag. Wederom kassa dus! De enige overeenkomst hier tussen Feyenoord en Ajax was de totale desinteresse. How come?

Dan was ook nog AZ-Excelsior (0-2) nog zo’n verrassing van de dag. Bij Excelsior kunnen ze het nog steeds niet geloven. En Utrecht-PSV (1-7) was nog veel meer zo’n uitslag van ongeloof. Spelen wij met zijn allen nu een competitie die door niemand meer is te voorspellen? Of is hier achter de schermen veel meer aan de hand? In ieder geval zijn niet meer te voorspellen wedstrijden wel goed voor de spanning. Tenzij je een slecht hart hebt natuurlijk.

Op de voorpagina van de overigens voortreffelijke AD/sportbijlage is heden te lezen: ‘In een sluimerende crisissfeer reist Feyenoord vandaag naar Napels voor een eveneens weer cruciale wedstrijd in de Champions League tegen het Italiaanse Napoli. Als de stadionclub, trots kampioen van Nederland, met dezelfde mentaliteit morgen het veld betreedt als tegen recent Manchester City en NAC dan is onze titelhouder geen knip voor de neus meer waard.

Wordt de absolute meerwaardefactor van Dirk Kuyt nu al zo gemist dat de stadionploeg reeds aan het begin van deze competitie een totaal uitgebluste indruk wekt. Waar blijft de vlam in de pan die Feyenoord het hele afgelopen seizoen onder Kuyt vertoonde?!

Wel met veel lef en durf in de Kuip winnen van een wereldsterrenploeg als Manchester United en daarna als een schoolteam te worden afgedroogd met 0-4 door Manchester City in diezelfde Kuip. Met hoegenaamd geen enkele kans gecreëerd. Doordat de ploeg volkomen laf voetbalde met groot ontzag voor sterrenploeg City.

Wie deze laatste wedstrijd goed heeft geanalyseerd komt tot een schrikbarende Feyenoord onwaardige conclusie: achteruit voetballen en nog eens achteruit voetballen. Met een doelman die er meer dan een halve minuut over doet om de bal uit te trappen na reeds een 0-3 achterstand. Wat viel daarbij verder op? Dat er amper een Feyenoorder stond op de helft van City, waardoor de druk alsmaar groter werd.

Of je nu met 0-4 verliest (had ook 0-6 kunnen zijn) je laat ten minste aanvallend voetbal zien. De grote kracht van Feyenoord. Daarom moeten er bij Napoli, om ten minste nog een kansje te maken, minstens drie tot vier man blijven hangen op de helft van de Italianen. Als vanuit de verdediging dan weer de bal wordt veroverd op Napoli, meteen een trap naar voren naar onze aanvallers. En beslist geen tikkie-takkie van achteren naar voren. Want dat spelletje zijn wij eenvoudig niet machtig. Dus schoenmaker hou je bij de leest.

Beter met opgeheven hoofden met 3-2 verliezen van Napoli (of gelijk met 2-2), dan met laf achteruit voetbal wederom een klap van de molen te krijgen.

Legionairs: ‘Zij die sterven gaan, groeten U!’

  • Nieuw

  • Reacties