'Shipaholics' brengen vijfde boek uit

6019-shipaholics-brengen-vijfde-boek-uit (Door onze verslaggever)
Al 25 jaar bestaat de World Ship Society Rotterdam Branch. Deze afdeling is geheel onafhankelijk en de leden worden geacht uit eigen middelen hun contributie te betalen.
Niet declareren dus bij hun werkgever.
De Rotterdam Branch is met 323 betalende leden al vele jaren de grootste ter wereld van de wereldwijde World Ship Society die al in 1946 in Engeland is opgericht.Het omslag van Mooie Schepen en Banen deel vijf.
Van kok tot kapitein

Er zijn in Rotterdam geen rangen of standen. Onder het ledenbestand zitten scheepskoks, kapiteins, scheepswerktuigkundigen, marinemannen, loodsen, vorktruckchauffeurs, oud-directeuren, natte juristen, stuwadoors en zelfs een havenbedrijfsarts.
Vaak wordt onderschat hoeveel échte liefhebbers van zeeschepen de Rotterdamse haven afstruinen. Jong tot oud! Zij, die de vrije tijd vinden om op hun gemak met de camera in havens en aan de Nieuwe Waterweg op stap te gaan om de vele schepen digitaal vast te leggen, hebben soms duizenden situaties op hun pc of extra harde schijven staan.
Via internet wisselen scheepsspotters in alle grote havens hun soms bijzondere foto’s en gegevens uit. In de Rotterdamse haven kunnen ze hun hart ophalen.

Magazine
De Rotterdamse club is zeer actief: zij organiseert maritieme avonden met lezingen, excursies en reizen, en geeft vijf keer per jaar het door de leden gemaakte Rotterdam Branch Magazine uit met allerlei wetenswaardigheden en, met een knipoog naar het verleden, veel (historische) foto’s.
Voorzitter Cees de Keijzer is razend enthousiast. Vanuit zijn appartement in Maassluis aan de Nieuwe Waterweg is hij in staat om met kijkers alles dat voorbij vaart dichtbij te halen en vanaf zijn balkon scherp digitaal te fotograferen.
Sinds 2004 is hij bij het Havenbedrijf Rotterdam gepensioneerd als senior beleidsadviseur maritieme en milieuzaken. Hij is al 55 jaar actief in de scheepvaart. In het kleine wereldje van de haven wordt hij vanwege zijn kennis beschouwd als ‘de keizer’ van de scheepvaart in Rotterdam. Zijn vrouw staat overigens bekend als 'de keizerin'.

Sylvia Tervoort, de enige en echte vrouwelijke bergingsinspecteur ter wereld, thans in dienst van de Koninklijke Boskalis Westminster. Foto: Ries van Wendel de Joode.Activiteiten
Laat de liefhebbers vooral kijken op de site www.wssrotterdam.nl benadrukt hij. Als een ware marketingmanager wijst hij erop dat de mensen hierop al veel informatie kunnen krijgen, maar dat als zij lid worden, zij op vrijwillige basis aan de talloze ‘mooie’ activiteiten kunnen meedoen.
Willen ze ook nog elke maand het Engelstalige informatieorgaan van de World Ship Society dan betalen ze hiervoor extra. ,,We hebben allen één ding gemeen: we houden van schepen en scheepvaart.’’
Voor alle duidelijkheid, de Rotterdamse club is een vereniging zonder commerciële belangen. Haven- en scheepvaartbedrijven kunnen uiteraard wel adverteren in het magazine en mede sponsor zijn bij grote evenementen.
In Rotterdam zijn er naar inschatting van Cees de Keijzer enkele tientallen verwoede scheepsspotters die voortdurend foto’s leveren. Een prachtige plaats is bij de blokkendam aan het eind van de Maasvlakte waar men in de Maasmond dag in dag uit de schepen kan zien in- en uitvaren.

Partyschip
Eenmaal per jaar vaart de club van ‘shipaholics’ een dag lang op een partyschip de hele haven door. Op 2 juli is dat weer het geval. Een hele dag praten over schepen, uiteraard over havenbedrijven en fotograferen met soms de allerduurste en modernste digitale camera’s waarop sommige beroepsfotografen jaloers zouden kunnen zijn.
Aanstaande zaterdag wordt inmiddels al weer het vijfde deel van ‘Mooie Schepen en Banen in de haven van Rotterdam’ gepresenteerd. In het boek staat onder meer beschreven dat in 2015 466,4 miljoen ton is overgeslagen. Een ladingrecord dat is veroorzaakt door 29.122 zeeschepen die over het gehele jaar 76.527 scheepsbewegingen teweegbrachten.

De vaste auteurs van deze reeks van vijf boeken, Cees de Keijzer en Hans Roodenburg, schrijven vele wetenswaardigheden over de schepen en banen. De foto’s zijn gemaakt door een team van de WSS Rotterdam Branch en door beroepsfotograaf Ries van Wendel de Joode.

Het boek is vanaf 16 april te koop voor €18,95 in de boekhandel (ISBN 978-94-91354-53-3) of online bij uitgeverij Coolegem Media via www.mooieschepenenbanen.nl

 De Beneluxhaven. Foto: WSS Rotterdam Branch.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties