Nieuw Wilhelmus

5525-nieuw-wilhelmus (Door ManuelKneepkens)
Mei is een maand van herdenking. Allereerst zijn daar 4 en 5 mei en dan er ook nog, in Rotterdam, 14 mei, de dag van de herdenking van het bombardement.
Dit jaar was er extra aandacht voor het Bombardement, omdat het 75 jaar geleden was dat het plaatsvond. Het jaarlijkse herdenkingsprogramma was daarom met twee nieuwe elementen aangevuld.
Zo stonden op 14 mei om half twee, het tijdstip dat toentertijd de bommen vielen, 75 Rotterdammers van allerlei achtergrond op 75 plaatsen langs de Brandgrens opgesteld. Zij lazen op hetzelfde moment het gedicht ‘De Stroom’ van Jan Prins voor, dat over de verschrikkingen van dat Bombardement handelt.


Toen zijn de vogelen des doods gekomen
in wijde vluchten dicht opeen
of drie aan drie, of een voor een
en hebben wat hun werk is, ondernomen


En ’s avonds was er de Brandgrensrun. Een ‘marathon’ langs de 12 km van de Brandgrens. Hieraan namen enkele duizenden lopers deel.
Bij al die gelegenheden werd ons nationale volkslied het Wilhelmus gezongen.
En het kwam bij mij op, dat het toch wel héél merkwaardig was, dat vlak nadat de diverse sprekers bij al die manifestaties hun mening over het bombardement en de Duitse bezetting niet onder stoelen of banken hadden gestoken …dat wij geacht werden te zingen: ‘Ben ick van Duytschen bloet’.
Waarom niet gezongen: ‘Ben ick van Neerlands bloet’.
Immers wij, die het Wilhelmus zingen, zijn van Nederlands bloed. Onze koning, afstammeling van Willem van Oranje, is van Nederlands bloed. En Willem van Oranje zelf in feite ook. Al zijn daden waren immer puur ten bate van Nederland. Wilhelmus van Nassouwe kan men, zeker qua geestesgesteldheid, heel wel zien als de ‘De eerste echte Nederlander’.

Het ‘Ben ik van Duytschen bloed’ vervangen door ‘Ben ik van Neerlands bloed’ kan dan ook nauwelijks problemen opleveren. De term ‘Neerlands bloed’ is trouwens al eens eerder ‘Volksliederlijk bezien’ aan de orde geweest
Ooit hebben wij immers een tijdje het lied ‘Wien neerlands bloed…’ als nationaal volkslied gehad…

Verderop in het Wilhelmus is nog zo’n regel die volstrekt in de lucht hangt.
‘Den Coninck van Hispanje heb ik altijd geëerd’. Die toenmalige koning, Philips II, dacht daar toen al het zijne van. Die man voelde zich helemaal niet geëerd en begon de tachtigjarige oorlog tegen de zeven provinciën. Die oorlog hebben wij god zij dank gewonnen.
Met de koning van Spanje hebben wij dus al ruim vierhonderd jaar niks van doen. Die regel dient dus eveneens vervangen.
Mijn voorstel is om niet langer ‘den Coninck van Hispanjen’ te zingen, maar … ‘de stoomboot uit Hispanje’.
Het Sint Nicolaasfeest wordt immers algemeen gezien als typisch deel uitmakend van onze nationale identiteit.
Elke Nederlander kan er zich dus vast en zeker moeiteloos in vinden, zo denk ik, als er een verwijzing naar ons nationale volksfeest in ons nationale volkslied wordt opgenomen.
Het eerste couplet van het Wilhelmus kan dus van nu af aan als volgt gezongen worden:

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik van Neerlands bloed
den Vaderland getrouwe
blijf ik tot in de dood
Een Prins van Oranje
ben ik vrij onverveerd
De stoomboot uit Hispanje
heb ik altijd geëerd


Wim :
Knap Johannes?Het is alleen maar zielig.

maandag 18 mei 2015

Johannes :
Na een serieus intro over een, voor de echte Rotterdammer, gevoelig onderwerp naadloos overgaan in een "weg met ons verhaal" onder de mom van humor.
Knap van Kneepkens.

maandag 18 mei 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties