Wat drinkt de drinker wanneer hij niet drinkt?

8208-wat-drinkt-de-drinker-wanneer-hij-niet-drinkt (Door Alek Dabrowski)

Tim Krabbé schreef eens dat hij iets heel bijzonders had gezien: een wielrenner op een fiets! Hij bedoelde dat hij iemand die wielerwedstrijden rijdt zag fietsen op een gewone stadsfiets. De man had boodschappen gehaald. De volle tassen hingen aan zijn stuur. Krabbé was verbijsterd. Even geschokt was ik toen ik ooit thuiskwam bij een cafévriend, dus vage kennis. De man dronk nooit anders dan zware bieren vanaf zijn vaste plek aan de bar. Thuis zag ik hem zitten achter een bord met een boterhammetje kaas en een glas melk. Een glas melk!

Ik vond het zo bijzonder dat ik mij toen al de vraag stelde wat de drinker drinkt wanneer hij niet drinkt. Gezien mijn wetenschappelijke aard vroeg ik mij er meteen achteraan af of dit iets zegt over de aard van de persoon. Bestaan er typen drinkers die te onderscheiden zijn naar wat zij drinken wanneer zij niet drinken? Het lijkt mij lastig onderzoeken, maar fantaseren kan geen kwaad. In de wetenschap noemt men dat een hypothese opstellen.

De eerste soort noem ik de schuldige drinker. Bijna iedereen die drinkt beseft wel eens na een nacht doorzakken dat hij of zij deze keer echt te ver is gegaan. Je hebt wildvreemde mensen op straat beledigd, de bar ondergekotst of ruzie gemaakt met je beste barvrienden. Of je zit ’s morgens onder de blauwe plekken zonder dat je weet hoe die zijn ontstaan. Op zo’n ochtend wil je het met jezelf goedmaken. De lunch bestaat uit een broodje gezond, waar je veel vruchtensap bij drinkt. De verse jus doet wonderen. Je hebt het gevoel dat je lichaam langzaam bijtrekt. Je neemt je voor dit frisse gevoel vast te houden. Deze avond blijf je thuis en zet je een lekkere pot kruidenthee.

Hoogstwaarschijnlijk loopt het allemaal anders en zit je dezelfde avond in de kroeg. De ochtend erna heb je hetzelfde schuldgevoel te pakken. Er zijn mensen die het compenseren groots aanpakken. Wanneer de kater enigszins is weggezakt gaan zij trimmen. Ze rennen zich de longen uit het lijf en denken daarmee de schade die de lever heeft opgelopen te kunnen herstellen. Een idee-fixe. De enige remedie is stoppen met drinken.

Ik ken iemand – een bezoeker van Timmer, zijn naam zal ik geheim houden - die na een leven lang innemen nu louter alcoholvrije wijn drinkt. Ik wist eerder niet dat het bestond. Voor anderen is het verschil op het oog niet waarneembaar. De barman schenkt hem zwijgend bij. Hij drinkt gezellig met de horde mee en spaart ondertussen zijn lijf en zijn gezonde verstand. Hierbij zijn we bij het tweede type aangeland, de drinker die niet meer drinkt: de stiekeme niet-drinker. Sinds alcoholvrij bier nauwelijks te onderscheiden is van gewoon pils, komt deze soort veelvuldig voor maar is zij moeilijk te determineren.

Het tegenovergestelde is het derde type. Dit zijn mensen die werkelijk overal schijt aan hebben. Wanneer zij niet drinken is dat omdat zij niet kunnen drinken. Zij slapen dan, zijn niet bij machte om op te staan of hebben geen geld meer. Wanneer zij iets drinken waar geen alcohol in zit, dan is dat hooguit koffie, Red Bull of water om de mond mee te spoelen. Deze mensen drinken zeker geen melk. Dat is voorbehouden aan het laatste type: de zachtaardige drinker. Hij is een moederskindje, dat zich iedere dag weer afvraagt hoe het zo ver met hem is gekomen. Hij drinkt liever niet, maar de omstandigheden dwingen hem ertoe. Welke deze omstandigheden zijn, dat blijft onopgehelderd, maar met een glas volle melk in de hand is hij gelukkiger dan met een bokaal Duvel voor zijn snufferd.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties