Het opstappen van alle Engelanden

8201-het-opstappen-van-alle-engelanden (Door Geert-Jan Laan)


VK Brexit 1

Het zit er echt aan te komen. De Verenigde Engelanden, om de Britse deelstaten maar even te noemen, gaan eind oktober de plaat poetsen. Het wordt: Dag Europa. De eigen bevolking is al begonnen te hamsteren. Levensmiddelen, sterke drank en meerdere in Britse ogen echte noodzakelijkheden worden nu opgespaard. Charles Dickens had het niet beter kunnen omschrijven. Engeland wordt gegrepen door een verzameling “scrooges”. Graaien en grijpen en we zullen winnen.

Voor het eerst sinds 2012 is de Britse economie met O,2 procent gedaald. Een krimp die het gevolg is van de naderende Brexit, zo voorspelt het Britse staatsbureau voor statistiek. Nederland is een van de grootste handelspartners van de Engelsen. Niet alleen groente en fruit, maar ook andere verse levensmiddelen. Ook spreken de Nederlandse maakindustrie en andere inventieve “maakbedrijven” een stevig stapje mee.

We zullen zien hoe de Britten zich op wat langere termijn houden. Nederland loopt zich warm voor een grote veel opleverende finale. We zullen zien over een jaar. Of een nieuwe Nederlands-Engelse oorlog op handelsgebied niet een nieuwe tocht naar Chatham oplevert.

Jeroen Waardenburg :
https://www.ad.nl/den-haag/lichtpuntjes-tussen-donkere-wolken-boven-britse-uittreding-laat-nederland-de-brexit-fixen~a8501579/

Nederlandse bedrijven ver dienen nu al een brexit.
Tel uit je winst.

vrijdag 16 aug 2019

jeroen Waardenburg :
Er is weer veel bangmakerij het VK uit de EU ,o o tjonge tjonge dat wordt een ramp de wereld vergaat; alles gaat gewoon door alleen je zal je paspoort weer moeten tonen,niet zo gek.En dat ze uit de dictatuur EU stappen laten die Engelsen nou helemaal gelijk hebben.

En het bedrijfsleven,ze hebben zich er allang op voorbereid,want ze zullen is als geldwolf een cent minder verdienen.

vrijdag 16 aug 2019

Jan Tak :
Mooi, en op 1 november trekken we de plug eruit.

"Confound their politics,
Frustrate their knavish tricks,
On thee our hopes we fix:
God save the Queen"

vrijdag 16 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties