Ronald Sørensen eist excuses

8127-ronald-s-rensen-eist-excuses (Door Ronald Sörensen)

Ik eis excuses van ……

De Italianen zijn de nazaten van de Romeinen, die ons land binnenvielen en duizenden Galliërs (onze voorouders) vermoordden en als slaven naar Italië voerden.

De Noren, Denen, IJslanders en Zweden, omdat hun voorouders - de vikingen - honderden jaren onze kusten, klooster, steden en dorpen plunderden en vele bewoners doodden of meesleurden als slaven.


Vaticaanstad omdat in de naam van hun paus en hun geloof de inquisitie werd opgericht die in ons land duizenden mensen op de brandstapel bracht of op andere gruwelijke wijze liet doden.

De Spanjaarden en Portugezen (vanaf 1581), die vanaf 1566 tot 1648 onze streken plunderden en vele duizenden onschuldige landgenoten (mannen, vrouwen en kinderen) over de klink joegen en hele steden tot de grond toe afbrandden.

De Engelsen die in vier oorlogen vele onschuldigen doodden en lieten verdrinken. Die Terschelling, Noord Holland en Walcheren ooit bezetten en vele slachtoffers maakten. Daarbij hebben ze heel bewust de Nederlandse kolonisten in Zuid Afrika vermoord en kinderen met hun moeders in kampen laten verkommeren.

De bewoners van Keulen en Münster die in de periode na 1672 het Oosten van ons land brandschatten, plunderden en vele mensen doodden.

De Fransen, die ons land al in 1672 aanvielen steden en dorpen verwoestten en daarna een constante dreiging bleven tot ze van 1795 tot 1813 ons land bezetten en duizenden Nederlandse jongens in Rusland lieten creperen.

De Russen, die door een niet aanvalsverdrag de Duitsers de gelegenheid gaven ons land binnen te vallen (Duitsers hebben wel excuus aangeboden)

De Marokkanen, Tunesiërs en Algerijnen, die eeuwenlang “blanke” slaven, waaronder veel Nederlandse mannen en vrouwen, roofden en verhandelden.

Nazaten van de ondernemers die in de 18e en 19e eeuw begonnen met hun ondernemingen en die volop gebruik maakten van loonslaven en kinderarbeid. De kinderarbeid, die 30 jaar later dan de slavernij in de praktijk werd afgeschaft.

De Nederlandse adel, wiens voorouders eeuwenlang misbruik maakten van vasallen en hun families. Ook kinderen en vrouwen werden gedwongen zonder salaris op het land te werken, terwijl ze leefden in schuren en hutten.

Nazaten van Nederlandse regentenfamilies die weeshuizen runden, waar vanuit kinderen na hun zesde jaar aan boord van schepen of in de huishouding gebruikt werden en die bemanningen van schepen verschrikkelijk uitbuitten.

De Nederlandse rechters, wiens voorgangers eeuwenlang barbaarse straffen eisten en lieten uitvoeren. Voor kinderen, vrouwen en bejaarden werden geen uitzonderingen gemaakt.

Graag eis ik ook persoonlijke excuses van een grote bouwonderneming (fusie) die mijn over- grootvader en opa van moederskant als kinderen heeft uitgebuit.

Van de nazaten van de politie-inspecteur, die mijn moeder vanaf haar twaalfde jaar in de huishouding liet werken.

Van Egypte en Noorwegen, omdat ze mijn overgrootvader als slaaf hebben gebruikt en hebben toegestaan, dat hij op acht jarige leeftijd al aan boord van een houten brik te werk werd gesteld.

Uiteraard ben ik zelf bereid om mede namens die overgrootvader (nogmaals) excuses voor de verwoestingen van Dorestad (834 en 863) aan te bieden.

Jeroen Waardenburg :
Een van onze voorvaderen zat in de generale staf van Napoleon mee naar Rusland,ze hadden daar wel wat ontberingen zelfs de staf officieren.Wij eisen dan ook excuses van Rusland,met een fikse geldelijke schadevergoeding.

dinsdag 09 jul 2019

Arie Torcque :
Helemaal waar Ronald, ik, of althans, m'n voorvaderen en moeders waren een van hen. waar kunnen we de voorgedrukte A4 tjes bekomen om de geleden schade en niet gederfde inkomen te verhalen ...

maandag 08 jul 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties