Poetry International keert terug waar het begon

8084-poetry-international-keert-terug-waar-het-begon (Door Mark Boninsegna)

Gisteren was de opening van de vijftigste Poetry International. Voor deze feestelijke gelegenheid is het festival wedergekeerd naar waar het allemaal begon: De Doelen, en pakte het groots uit in een warme en zweterige zaal, met alle festivaldichters (op één na: Jules Deelder), korte poëtische films en het Metropole Orkest, welke een aantal dichters begeleiden.

Bij het openingswoord van festivalprogrammeurs Jan Braeke en Feline Streekstra, zorgde laatst genoemde nog voor enige ophef om te doen geloven dat wonderen de wereld nog niet uit zijn en dat de, te vroeg, overleden getalenteerde Amerikaanse muzikant Jeff Buckley uit de dood herrezen was en momenteel het Metropole Orkest dirigeert. Uiteindelijk bleek het niet om Jeff Buckley te gaan, maar om de eveneens getalenteerde Engelse Jules Buckley te gaan.


Twee uitspringende optredens die het Metropole Orkest deed waren die met het legendarische New Yorkse dichterscollectief The Last Poets en de Duitse dichteres Ulrike Almut Sandig. Het is niet toevallig dat beide acts al langer muziek gebruiken om hun poëzie te dragen.

Het Poetry International Festival beslaat dit jaar vier dagen, gevuld met vele voordrachten van de dichters zelf, maar ook met workshops en stadswandelingen.

De havenstad Rotterdam en poëzie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, wat de vaak rauwe, maar open poëzie in de stad ook uniek maakt. Toch is het fijn om op fetsivals als Poetry International een blik te kunnen werpen en een luisterend oor te kunnen leggen, om de verscheidenheid van poëzie tot je te kunnen nemen, om er achter te komen hoe de wereld leeft. Want, dat is wat poëzie doet: de geschiedenis en dromen van de wereld van nu vastleggen.

Foto s Mark Boninsegna

Jana Beranová :
Welkom aan boord, Mark, we zullen varen over de maren...
Een mooi geschreven verhaal, dichter.

P.S. Jan Braeke is programmeur-dichter Jan Baeke

dinsdag 18 jun 2019

Hansje de reuver :
Petje af Mark, mooie start bij Vandaag& Morgen. In de laatste zinnen geef je prachtig weer hoeveel poëzie waart is

vrijdag 14 jun 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties