Het oordeel van de tijdgenoten klopt

8074-het-oordeel-van-de-tijdgenoten-klopt (Door Ronald Sörensen)

De hopelijk kortstondige opleving van de PvdA is Asscher waarschijnlijk naar zijn hoofd gestegen, want hij noemt senator voor Forum voor Democratie oud-generaal Beukering ‘een zak’, omdat die in een totaal uit zijn verband gerukte zin stelde dat de Nederlandse Joden zich in de tweede wereldoorlog als makke schapen naar de slachtbank lieten leiden.

De commandant van het doorgangskamp Westerbork, Albert Gemmeker, is na de oorlog veroordeeld tot slechts tien jaar gevangenisstraf. Vanuit zijn kamp zijn meer dan 80.000 Joden, Roma en Sinti zigeuners naar de vernietigingskampen gestuurd. Het belangrijkste argument van de rechter om hem niet ter dood te veroordelen was het feit dat niet kon worden bewezen dat hij wist dat hen in Polen de gaskamers stonden te wachten.

Toen een Joodse vrouw met een zieke baby in het kamp aankwam, liet de commandant het kindje naar het universitair ziekenhuis in Groningen brengen. Eenmaal genezen ging ze met het wiegje naar Gemmeker om trots en dankbaar te laten zien, dat haar kindje weer helemaal beter was. Hij antwoordde: ‘Prima, nu kunnen jullie op transport.’ Duivels cynisme of onwetendheid?

In het eerste geval gruwelijk raffinement waar de Duitsers alle belang bij hadden. Na de eerste razzia’s in Amsterdam kwam een deel van de werkende bevolking in opstand en legde het werk neer: De Februaristaking.

Een protest tegen een meedogenloze bezetter, die keihard terugsloeg waarbij negen doden en talloze gewonden vielen; ook werden vele arrestaties verricht. Eén ding was duidelijk: de deportatie van onze Nederlandse Joden kon grote problemen gaan veroorzaken. Al vanaf de eerste dag van de bezetting pikten Joodse mannen het niet dat NSB’ers in hun straten liepen te provoceren en hen mishandelden. Ze sloegen keihard terug: een aanleiding voor die eerste razzia’s.

Een manier om verder geweld te voorkomen was het verbergen van hun werkelijke en verschrikkelijke intenties met die arme Nederlandse Joden. Eén van de manieren om dat te doen, was de oprichting van de Joodse raad. De Duitsers gaven een aantal Joodse notabelen het recht de hele Joodse bevolkingsgroep te besturen. In de praktijk was de raad niets meer dat een werktuig in de handen van de bezetter. Ze gaf vrij kritiekloos allerlei antisemitische maatregelen door. Zo kritiekloos, dat na de oorlog een proces tegen de leden gevoerd werd wegens collaboratie. Uiteindelijk werd de rechtszaak geseponeerd.

De grote vragen vlak na de oorlog waren: Hadden we kunnen weten wat het lot van de Joden in Polen was en waarom hebben de slachtoffers zich niet massaal verzet?

Om deze twee – ook nu nog prangende – vragen te kunnen beantwoorden moeten we vooral kijken naar de uitspraken van de onafhankelijke rechters; zelf getuigen van de verschrikkingen die de bezetting met zich had meegebracht.

Waarom zouden wij nu in 2019 gaan twijfelen aan conclusies die vlak na de oorlog door direct betrokkenen na diepgaand onderzoek zijn getrokken? De rechters van Gemmeker waren duidelijk en de rechters, die het onderzoek naar de collaboratie van de Joodse raad onderzochten, ook.

Een groot deel van de Nederlandse Joden is zonder verzet naar Polen gegaan. De redenen daarvoor zijn door tijdgenoten onderzocht. De uit zijn verband gerukte uitspraak van Beukering gaf Asscher aanleiding hem voor ‘zak’ uit te schelden. Die zin uit zijn verband rukken heeft maar één intentie: Beschadiging van de oud-generaal en zijn partij. Dat die beschadiging nu juist wordt ingezet door Asscher wiens overgrootvader prominent lid van de Joodse raad was, maakt het schelden alleen nog pijnlijker. Het onvergelijkbare leed van zoveel onschuldige slachtoffers kan en mag niet gebruikt worden voor politieke doeleinden.

Godwinnen (refereren aan de 2e WO) bij politieke discussies is een teken van ultieme zwakte. Als het ook nog eens wordt gedaan met een gebrek aan relevante kennis, dan is dat niet alleen tendentieus maar ook ‘zakkerig’. Ik vind Asscher een zak.

Frans Hense :
Mooie titel voor Suske en Wiske:
De Zeverende Zuchter

zaterdag 15 jun 2019

Mark Sakloo. :
Als het zuchten u te veel wordt is de zuurstoffles u nabij.

zaterdag 15 jun 2019

Ronald Sörensen :
Zucht.
Nou ageer ik tegen uit zijn verband rukken van een zin en wat gebeurt?
Ik ken dat (goede) citaat)niet. Weet niet meer in welke context ik het gebruikt heb en of ik het überhaupt heb gebruikt. Zie ook de relevantie niet i.v.m. mijn stukje of het moet het letterlijk nemen van "zwakke schapen" zijn.

vrijdag 14 jun 2019

Arie Torcque :
De uit zijn verband gerukte uitspraak van Beukering gaf Asscher aanleiding hem voor ‘zak’ uit te schelden.

Tja,.. voor sommige of laat ik zeggen veel mensen gaat het lezen niet gemakkelijk af en is het interpreteren van het gelezene nog moeilijker.

donderdag 13 jun 2019

Fran Hense :
Allen,

Als iedereen erkent dat de politiek bestaat uit zwartmaken en beschadigen, dan vraag ik me af waarom Sorensen dat hier expliciet vermelt. Dat zal hij zeker met een bedoeling doen.

@Sorensen,
In een geschreven stuk is het bijna onmogelijk om ironie te onderscheiden van een gemeende zinsnede. Het je vervolgens beroepen op ironie is dus niet het sterkste verweer dan je kunt hebben.

donderdag 13 jun 2019

Ronald Sörensen :
F.Hense

Asscher heeft zelf in het verleden gerefereerd aan de rol van zijn familie. Dat betekent dat hij op de hoogte is.
Over zwartmaken. Vanaf dag 1 wordt mij gevraagd naar de rol van mijn vader. Ook nu weer. Mijn vader is geïnterneerd en vrijgesproken. Hij is opgepakt, omdat hij heel snel in Duitsland is gaan werken en daar bij radio Berlijn een figurantenrol heeft gespeeld.Verraden door een schoonzus, anders had er geen haan naar gekraaid, omdat hij geen NSB lid was. Zo eenvoudig is het!
De Quay latere m.p. riep op om in Duitsland te gaan werken!

Maar blijf gewoon lekker suggereren en anderen de maat nemen.

Ik stel misstanden in de politiek aan de kaak en doe dat met argumenten.
Dus geen zinnetjes uit hun verband te rukken of ineens ironie letterlijk te nemen.

donderdag 13 jun 2019

Jeroen Waardenburg :

"Tenslotte is het juist Sorensen die continu bezig is om andere politici te beschadigen en hun partijen zwart te maken"CITAAT.

Helemaal waar ,maar ja politiek is nou eenmaal vuil en goor.Voorts laat Sorensen over het algemeen nog gelijk hebben ook,maakt men weinig mee met politieke jongens en meisje. Dat het ook een politiek haantje is en een politieke bij van de ene partij korf naar de andere,tja wat kan je anders verwachten ....politiek he.

donderdag 13 jun 2019

Jan Tak :
Citaat F.H.
"Tenslotte is het juist Sorensen die continu bezig is om andere politici te beschadigen en hun partijen zwart te maken"


Laat ik nu altijd gedacht hebben dat dit verschijnsel zich bij alle politici, Links en Rechts, zich voordoet? Netjes? Nee dat niet maar ook U doet hier aan mee. daarom ook noemen we het Politiek en is het niet opzienbarend.

donderdag 13 jun 2019

Frans Hense :
Als tijdens de oorlog de vermoedens van wat er in de kampen gebeurde, er al waren, dan stelt dat inderdaad dat de uitspraken van Beukering niet gepast waren.
Leg hiernaast zij uitspraken over de MH17 ramp en dat geheel bewijst dat de man eerst moet leren nadenken en dan pas zijn mond open mag doen.

Ten tweede getuigt het van een heel laag niveau om de grootvader van Asscher in deze discussie te betrekken. Dat doortrekkend, dan mag Sorensen ook geen uitspraken meer over de NSB meer doen.

Ten derde: als er al een Godwin is gebezigd, dan is deze door Beukering zelf begonnen. Hij is de persoon geweest die de uitspraak over Joden en WOII is begonnen. Als anderen hierover doorgaan hen van een Godwin beschuldigen getuigt van het ophebben van grote oogkleppen.

Tenslotte is het juist Sorensen die continu bezig is om andere politici te beschadigen en hun partijen zwart te maken. Nu dat buh FvD gebeurt, dan is de wereld te klein. Heel bekrompen.

woensdag 12 jun 2019

Jan Tak :
Naar mijn mening wisten velen wat er in de kampen gebeurden, je kan geen duizenden joden oostwaarts transporteren zonder op zijn minst argwaan te krijgen.

Lees dit en de schellen vallen van de ogen:
https://www.trouw.nl/cultuur/van-liempt-laat-niets-heel-van-het-vriendelijke-gezicht-van-albert-gemmeker-commandant-van-westerbork~acf1f92d/


En deze:
‘Wij hebben het idee gehad, dat de Joodse Raad zich liet gebruiken om het gehele Jodendom in Nederland te liquideren. Zij werkten mee aan de registratie, die de Duitsers tenslotte gebruikt hebben om de Joden uit te moorden. Die voorstelling had ik beslist en heb ik nog.’
Dat zijn woorden, niet van de een of andere Jood, die, als overlevende, een vonnis uitspreekt en de Joodse Raad veroordeelt.
Het is een onder ede afgelegde verklaring1 van bijna tien jaar na de oorlog en zij komt uit de mond van een staatsman, hoogleraar en jurist, namelijk voormalig minister van Justitie en minister-president, van professor Gerbrandy.

Asscher steek dit maar in je zak, zak.

woensdag 12 jun 2019

Jeroen Waardenburg :
Gisteren waren wij in Den Haag,men zal het niet geloven we zagen die PvdA zak Asscher lopen op de Lange Poten,wij vielen met de neus in de boter ook op het plein passeerde wij de zombie Stef Blok voorts liep daar ook nog de zakkenvuller de vooringenomenheid zelve Mathijs van Nieuwkerk,en of het niet op kon zagen wij ook nog de Henk Otten de paladijn van blaaskaak Thierry Baudet;tja fijne tijdgenoten allemaal.En de PvdA zijn in Nl nog steeds het afgedankte splinter partijtje.

In Den Haag op het plein zie je al deze zakvullende jongens voorbij komen,bij het weg gaan ook nog is Klaas Dijkhof met Gert -Jan Segers.

Wil je dat je middag in Den Haag leuk blijft ,kan je beter geen bespreking hebben op Het Plein;voorlopig hebben wij weer even genoeg van Den Haag.

Het was wel heerlijk terras weer.al deze bovengenoemde tijdgenoten zouden daar niet mogen lopen,het verpest de sfeer maar.


woensdag 12 jun 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties