Eeuwig grijs

8071-eeuwig-grijs (Door Olphaert den Otter)


In het midden van de Kleurenbol van Philipp Otto Runge (1777 - 1810) is een volmaakt grijs punt. Deze punt - of dit punt, want het is zowel een ding als een plaats - is grijs omdat hij zowel het midden houdt tussen het zwart en wit van de zuid- en noordpool van de bol, als tussen iedere twee gekleurde punten erop of erin die met een rechte lijn door het midden met elkaar kunnen worden verbonden. Dus geel en paars, rood en groen, blauw en oranje. Maar ook iedere mengkleur en zijn tegenhanger. De bol van Runge geeft een feilloos inzicht in kleur.

Maar er is meer.
In de wereld heeft grijs een bepaalde waarde.
Bloemen, bessen, vogelveren: alles lijkt kleur te hebben. Maar kleuren kleeft een zekere tijdelijkheid aan. Bloemen verwelken, bessen vergaan, veren verbleken. Maar grijs blijft bestaan. Grijs is het onwrikbaar evenwicht tussen de kleuren. Ook in de tijd.
Veel rampen eindigen in grijzen: in as, in puin, in rook.
In de resten die blijven zijn de kleuren van bloei, van feest of van oorlog, vereffend in een eeuwig rustend grijs.

Dit grijs verbergt een rijkdom: een kleurenrijke geschiedenis die niet is gewist, maar is uitgebalanceerd en tot rust gekomen. Tot stilstand. Tot niets.

Afbeelding: Uit de serie World Stress Painting: #237 vuur 15/5/2019
Olphaert den Otter ei-tempera op papier, 18 x 26 cm

Arie Torcque :
ach ja, wat is kunst, kijk en vergelijk en oordeel zelf

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.vladamirkovic.info%2F%3Ffbclid%3DIwAR3-zTtzV3iboP8B9Dy8qj7drm9-JNLFec9005By45e7D2PdNclp5SuO6WU&h=AT1CNfeLOHuof1CR7_HvsNXZfHqtIe79NTdSUBq1G06Ry0Cx9kgOjnW_1yLkXej6gTfUiUWObA3BX6favJoaWu9eZFBrdnRBXuXATMskXlBtF77EOZGbkjNvwk1xcMwdghmH

donderdag 13 jun 2019

Arie Torcque :
Inderdaad, mooi grijs is niet lelijk. Het is jammer dat meneer tevaak geinspireerd door Dali, Esscher, ja zelfs Vermeer ontkomt er niet aan gekopieerd te worden, tenslotte moet er brood op de plank komen en dat gaat moeilijk worden met gewoon poppetjes tekenen.

dinsdag 11 jun 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties