Leven en laten leven

8023-leven-en-laten-leven (Door Frank Drion)


Bemoei je nou eens niet met de natuur. Steeds als de mens zich ergens mee bemoeit, loopt het faliekant mis in de natuur. Neem de ‘Oostvaardersplassen’, voor vogels bedoeld, volgeplempt met allerlei hoefdieren, het resultaat: chaos. Nu is er weer een discussie gaande of we de moeflons in Nationaal Park de Hoge Veluwe moeten inruilen voor de wolven. Laat ze dat zelf uitmaken, anders krijgen we voor dat je het weet een tweede ‘Oostvaardersplassen’.

Jagen enige oplossing?
Het is toch te gek, dat een verwoede jager, Seger Emanuel baron van Voorst tot Voorst, directeur is van het Nationale Park de Hoge Veluwe. En in die hoedanigheid pleit voor het afschieten van de wolf. Laten we nu eens ophouden met de natuur naar onze hand te zetten. Dat die boerin,CDA-politica Annie Schreijer-Pierik zulke domme dingen verzint om de schapenboeren te plezieren en in haar kamp te loodsen, begrijpen we. Maar dat die baron, als directeur van Nationaal Park de Hoge Veluwe zoiets verkondigt wil er bij mij niet in. Hij is bang dat de moeflons worden opgegeten door de enorme groep wolven waarvan hij spreekt. En komt dan direct met de oplossing: afschieten, die wolven. Overal worden moeflons en reeën afgeschoten, waarvan wellicht de groei op peil gehouden zou kunnen worden door de komst van de wolf. Het is toch te gek dat een verwoed jager directeur kan zijn van een natuurpark. Volgens mij dient hij per direct ontslag te nemen.

Zowel Natuurmonumenten als Staatsbosbeheer denken dat omrasteringen de oplossing zijn. En dat boeren dat ook maar moeten doen. Natuurlijk vindt de baron dit onzin, zijn moeflons zijn het paradepaardje van de Hoge Veluwe. En het jagen zit hem in het bloed.

Overigens blijf ik van mening dat de dijken versterkt moeten worden.

frank@drion.info

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 2: Oscar Wilde (1854 – 1900)


(Door Kees Versteeg)

Oscar Wilde was een schrijver van Ierse afkomst, die aan het eind van de negentiende eeuw de leider werd van een esthetische cultus; zijn credo luidde l'art pour l'art – kunst om de kunst. In zijn werk wemelt het van de aforismen. Voordat hij als toneelschrijver doorbrak strooide hij al met geestige aforismen op bijeenkomsten van de Londense society. Na een succesvolle reis naar Amerika in 1882 werd hij volgens sommigen de eerste popster uit de wereldgeschiedenis. Maar de geaffecteerde dandy riep ook veel weerstand op. Na een beroemd geworden proces in 1895 werd hij gevangen gezet voor het in de praktijk brengen van zijn homoseksualiteit. In 1900 stierf hij totaal verarmd in Parijs. Hij ligt naast tal van andere beroemdheden begraven op het Cimetière du Père-Lachaise, de grootste begraafplaats van Parijs.

Men moet altijd een tikje onwaarschijnlijk zijn.

De prettigste mensen zijn mannen met een toekomst en vrouwen met een verleden.

Het is monsterachtig hoe mensen tegenwoordig allerlei dingen achter iemands rug zeggen die volkomen waar zijn.

Een cynicus is iemand die overal de prijs, en nergens de waarde van kent.

  • Nieuw

  • Reacties