Waar blijven de Sobieski hotels?

7941-waar-blijven-de-sobieski-hotels (Door Ronald Sörensen)

Eén van de redenen waarom veel Britten voor een Brexit hebben gekozen is de komst van meer dan een half miljoen Polen naar hun eilandenrijk. Pools is de tweede taal in de UK. De band tussen Polen en Engeland is ouder en hechter dan gedacht, maar niet alle Britten weten c.q. waarderen dat klaarblijkelijk.

Op mijn negende jaar kwam bij ons in de straat een Poolse familie wonen. Wij vonden de naam op het naambordje heel vreemd, maar de charme van de twee Poolse meisjes deed de scepsis snel verdwijnen. Onze ouders raakten bevriend, wat mij in de bevoorrechte positie bracht de oudste dochter Olga regelmatig van nabij mee te mogen maken. De eerste keer dat ik haar hand mocht vasthouden, voel ik nu nog.

Ze kwamen uit Breda en we hoorden, dat de vader van Olga na de oorlog in de stad, die hij met zijn kameraden had bevrijd, was blijven hangen. Terugkeer naar Polen werd door twee zaken tegen gehouden: De liefde voor een Nederlands meisje en het communisme in zijn vaderland.

Toen al behept met een grote belangstelling voor de tweede wereldoorlog hoorde ik “spannende” verhalen van man tegen man gevechten tijdens de inval van Polen door nazi Duitsland en de invasie van Normandië. Hij was in bijna zes jaar strijd slechts één keer gewond geraakt in juni 1944 toen een vrachtauto over zijn voet reed.

De rol van de tienduizenden heldhaftige Polen hebben gespeeld bij de bevrijding van ons continent, is altijd onderbelicht gebleven. Ze waren na de capitulatie van Polen uit angst voor zowel de Duitsers als de Russen, via Slowakije en Hongarije naar Frankrijk en later Engeland gevlucht, van waaruit ze strijd tegen de nazi’s bleven voortzetten.

Toen de partij, die ik ooit in de senaat vertegenwoordigde, met een “Polen-meldpunt” kwam, was ik daar om sentimentele redenen dan ook - zonder resultaat - op tegen.

Polen drinken veel wist ik uit ervaring. In 1981 ben ik op vakantie geweest in het toen nog communistische Polen. Zelden heb ik zoveel dronkenlappen over straat zien zwalken als daar. Het meest opvallende was het feit, dat vrijwel niemand zich er aan ergerde en rustig kletsend langs een laveloze figuur liep of wankelende mensen voorzichtig ontweek. De beheerder van één van de spaarzame campings legde uit wat de oorzaak was: Brandspiritus bestond uit pure alcohol en de kosten waren nihil. Om de dagelijkse uitzichtloosheid, die het leven in een communistische staat met zich mee bracht te ontvluchten, kocht men in de staatswinkels limonade en mengde dat met spiritus. De communisten hadden liever dronken dan ontevreden mensen in hun heilstaat.

Kinderen die zijn opgegroeid in een land waar alcohol de enige ontsnapping was, hebben die gewoonte dus ook na de ommekeer gewoon aangehouden. Het moet er dus uitgroeien en het feit dat de laatste tijd steeds minder klachten te horen zijn doet vermoeden, dat het inderdaad aan het veranderen is. Misschien is het dagelijks leven in West Europa wel een louterend voorbeeld.

Daarbij hebben Polen nog een ander historisch feit op hun conto dat hen extra recht geeft op onze consideratie en begrip. In 1683 was het de Poolse koning Jan III Sobieski, die het Ottomaanse leger - dat eeuwenlang Oost Europa had geteisterd - definitief wist te verslaan voor de poorten van Wenen en zo West Europa behoedde voor een humanitaire en culturele catastrofe. Aan hem is het te danken dat de schitterende kathedralen en kloosters in West Europa nog steeds in volle glorie staan! Eigenlijk moeten we iedere keer als we in zo’n godshuis zijn een kaarsje voor koning Jan III branden. We kunnen ook onze dank tonen door de Polenhotels in ons land zijn familienaam te geven.

Mijn voorstel om dat te doen met een hotel in Vreewijk is ooit afgewezen, maar toen had Erdogan nog geen vaste grond in ons land verworven en ons nog niet als nazaten van nazi’s afgeschilderd. Dat is nu anders, dus niet meer praten over Polenhotels, maar over Sobieski hotels. Dat doet de Polen, die pal hebben gestaan voor onze beschaving, recht.

Fotootje boven is een standbeeld van Jan III Sobieski.

Deze column verscheen ook op Dagblad010.

Jan Tak :
Ja Wenen hebben we allemaal moeten leren, maar waarom wordt dit niet genoemd?

"Op 28 oktober 1944 staan onze Poolse bevrijders voor Breda en nemen een dag later na hevige gevechten de stad in. Tankcommandant Kohutnicki : “Generaal Maczek had bevolen zo min mogelijk schade te veroorzaken aan deze historische stad. Dat betekende voor ons dat er maar één tankeskadron de stad in mocht en verder vooral infanterie”

De bevolking van Breda is hoogst verbaasd als ze de bevrijders inhalen. Mevrouw Figiel kan het zich nog goed herinneren. “Bij ons in Ginneken kwamen soldaten in huis om het kruispunt onder vuur te nemen. Maar ze spraken helemaal geen Engels. Het bleken dus Polen te zijn! Er stond ‘Poland’ op hun uniformjasje.”

In de daarop volgende bevrijdingsroes worden generaal Maczek en zijn strijders uitgeroepen tot ereburgers van Breda. Overal verschijnen rood-witte bordjes in winkeletalages met de tekst ‘Wij danken de Polen’, in de originele Poolse tekst ‘dziekujemy wam polac

zaterdag 16 maart 2019

Jeroen Waardenburg. :
Daarbij hebben Polen nog een ander historisch feit op hun conto dat hen extra recht geeft op onze consideratie en begrip. In 1683 was het de Poolse koning Jan III Sobieski, die het Ottomaanse leger - dat eeuwenlang Oost Europa had geteisterd - definitief wist te verslaan voor de poorten van Wenen en zo West Europa behoedde voor een humanitaire en culturele catastrofe. Aan hem is het te danken dat de schitterende kathedralen en kloosters in West Europa nog steeds in volle glorie staan! CITAAT.


Mooi; en ken uw geschiedenis.
Trouwens Polen is een pracht land.

zaterdag 16 maart 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties