Striekiezers

7874-striekiezers (Door Alek Dabrowski)

Liefhebbers van wintersport kennen ongetwijfeld vele woorden om de sneeuw waar zij zich in moeten begeven aan te duiden; om over de attributen die zij meezeulen maar te zwijgen. Zo zullen verzamelaars van modeltreinen een rijk assortiment aan begrippen hebben om de verschillende soorten locomotieven te benoemen. Ik ken ze helaas niet. Wanneer je je ergens in verdiept neemt de taalrijkdom toe, zodanig dat een buitenstaander er al gauw weinig meer van begrijpt.

Regelmatige cafébezoekers kennen vele woorden voor de verschillende alcoholische dranken. Het biertje, pilsje, pintje en tapje zijn algemeen bekend. Maar de bierdrinker kijkt niet op van gerstenat, een goudgele rakker, een potje, een natte klets of een glaasje appelsap. Om een glaasje jenever te bestellen staat de klant eveneens een hele reeks woorden ter beschikking: borrel, klare, neutje, jajem, pikketanissie (Amsterdams!), pierenverschrikker, hartversterkertje, Schiedammertje of een oorlam.

Bijnamen kunnen snel ontstaan. We dronken op een avond bier in café de Consul. We waren melig en bedachten allerlei nieuwe woorden voor een pilsje. Plotseling bestelde ik twee striekiezers, dus strijkijzers uitgesproken in een waarschijnlijk niet bestaand dialect. De barman moest erg lachen. Hij begreep de bestelling en tapte twee biertjes. Bij de volgende ronde riepen we weer luidruchtig om striekiezers, hilariteit alom. Andere gasten deden mee en de hele avond vlogen de striekiezers over de bar. In korte tijd was er een begrip geboren.

Een paar weken later wist waarschijnlijk niemand meer wat een striekiezer was. De vrolijke barman trof ik jaren nadien aan achter een andere bar. Het eerste wat ik hem toeriep was: twee striekiezers! Hij begreep mij meteen en vulde lachend de glazen. Barmensen hebben over het algemeen een beter geheugen dan de klanten die zij bedienen. Naast striekiezer zijn er ongetwijfeld honderden benamingen die in kleine kring begrepen worden, maar nooit een woordenboek zullen halen.

Mijn vader hield van een kopstootje, niet van de gewelddadige soort waarbij je iemands voorhoofd zo hard mogelijk probeert te raken met je eigen voorhoofd, maar de vloeibare variant: een bier met een borrel ernaast. Er bestaan vele andere woorden voor dit duo, zoals een stelletje, een spannetje, een motor met zijspan of een uppercut. Je ziet, in het café wordt men vanzelf creatief met woorden. Er bestaat ook een variant, waarbij je de borrel met glas en al in het biertje laat zinken, het zogenaamd duikbootje.

Mijn vader kende al deze woorden, maar gebruikte af en toe ook het chique begrip ‘thé complet’ voor een kopstootje. In de gangbare cafés die hij bezocht kende men zijn woordenschat. Eenmaal bestelde hij een ‘thé complet’ in een nieuwerwets, minder bruin café. De barvrouw verdween naar achteren en liet zich een tijdje niet zien. Mijn vader werd ongeduldig van de dorst. Maar daar kwam zij tevoorschijn, met een dienblad in haar handen. Erop stond een volle pot thee waar de damp vanaf sloeg. Om de theepot heen lagen allerlei rare kleine hapjes uitgestald. Dit was niet wat mijn vader voor ogen stond bij zijn bestelling. Achteraf kon hij erom lachen. Eén ding stond vast: deze kroeg werd voortaan gemeden. Als het personeel je niet meer verstaat, dan houdt het op.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties