Schiekadeblok: wie krijgt ruzie met z’n geweten?

7871-schiekadeblok-wie-krijgt-ruzie-met-z-n-geweten (Door Jan D. Swart)

Leo de Kleijn (SP) stond nog steeds in mijn rijtje bekende stadgenoten op twitter. Zijn account was jarenlang de pronkkamer van de laatste ideologie. Ik rook er de geur van het oude communisme waarin ik zelf was groot gebracht; wie niet in het ouwe Noorden? Ook Coen Moulijn. Tot in 1956 de Russen Hongarije binnenvielen en Het Vrije Volk daar huis aan huis verslag van deed. Toen werd het doodstil in de kroegen op de Noordsingel waar de hamers en sikkels op de puien om voorrang streden. Ik ken mijn klassiekers.

Sinds 30 augustus 2018 had Leo de Kleijn geen letter meer getikt op twitter. De oud fractieleider van de SP, die jarenlang in de Raad de stoorzender op links werd genoemd, leek compleet van de aardbodem verdwenen. Tot hij vorige week ineens terugkeerde met groot spetterwerk uit de mergelgrotten van het Kremlin met drie vette tweets op één dag. Leo had ouderwets de pen in het vitriool gedoopt en schreef: weg met die Adriaan Visser. Zoiets.

Nu is het weer stil.

Toch verzeker ik u dat hij zich thuis zit op te vreten nu pakweg 40 miljoen publiek geld met het waswater is weggespoeld tussen het oude PTT-gebouw en dat van de Shell: het Schiekadeblok.

Korte versie: in 2009 pompte Adriaan Visser als directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam in totaal 200 miljoen in erfpachtconstructies op A-locaties. Niks mis mee. Zeker niet in crisistijd, want juist dan moet de euro rollen. Maar Visser was wel erg royaal. Als de lachboefjes in de vastgoedwereld hebberig 400 miljoen zouden hebben gevraagd, had hij het ook betaald.

400 miljoen?

Ja, zeggen de oude raadsleden Leo de Kleijn en Dries Mosch, die in hun herinnering en onafhankelijk van elkaar Visser dit bedrag nog steeds horen voorzingen. Het Schiekadeblok moest en zou naar erfpacht, met dezelfde obsessie waarmee nu Feyenoord naar een nieuw stadion wordt gezogen.

Was het moedig van Adriaan om in een gekneusd tijdperk de economie te verrassen met deze tournure? Bedacht hij het zelf? Of samen met topambtenaar Carl Berg, van wie men in VVD-kringen zegt: dat is zijn boezemvriend. Carl kan geweldig rekenen. Goed span dus. En dan had je in 2009 ook nog wethouder Karakus, die in zijn prepolitieke loopbaan makelaar was geweest bij Atta. Hamit kende de grondprijzen. Die van tapijten ook trouwens. Firma der Vernuft.

Simpel narekensommetje: Vastgoedmagnaat Luc Smits (LSI) koopt het gebied voor 26 miljoen conforme waard en verkoopt het midden in de crisis aan de gemeente voor 52 miljoen. Het dubbele.

De grond krijgt hij in erfpacht terug en de pacht is 2 miljoen per jaar.

Maar na 2011 blijkt de vastgoedstatus van LSI – met Dick van Well als president-commissaris van Feyenoord in de Raad van Advies – zo gammel dat er niks meer kan worden betaald.

Bliep.

De gemeente loopt dus mis aan erfpacht: 8 x 2 = 16 miljoen + de wodkabonus van 26 miljoen bovenbieding = totaal 42 miljoen.

Heeft u ‘m?

42 miljoen publiek geld, exclusief rentes. Uw geld. Bij Kevin van Eikeren (PvdA) zouden deze flappen ten bate van de bestrijding van de armoe als een tapijt op zijn handpalm liggen en zijn fractievoorzitter, rooie Co, zou er bij het morgenrood ook nog de Internationale bij gaan staan zingen.

Dus wat vraagt de oppositie? Een alles onthullende raadsenquête: vraag, antwoord, en keurig twee vingers in de lucht. Helder- en eerlijkheid Zou dat niet oneindig veel meer indruk maken op de samenleving dan 23 valse solidariteitsstemmen van gekooide raadsleden, die straks met holle ogen naar het probleem kijken, zo van: het is er wel, maar ik zie het niet.

Het wachten is dus op één dissident die ruzie krijgt met zijn geweten.

By the way: Adriaan Visser is een heer. Hij kan die raadsenquête natuurlijk ook zelf promoten.

Wordt vervolgd.


Eerder verschenen bij Dagblad010

Janny Kok :
Naar verluidt zou D66 de veelzijdige wethoudersportefeuille van Adriaan Visser hebben uitonderhandeld tijdens de invulling van de College van B & W samenstelling. De cynicus kan zeggen dat Visser als wethouder op diverse speelvelden heeft kunnen spelen. De havengemeenschap heeft van de verrichtingen van zijn functie als havenwethouder weinig kunnen merken. Geen wonder!

woensdag 06 feb 2019

Kees Versteeg :
Nou, Visser is al weg. Je mag verwachten dat ook Carl Berg snel zal vertrekken. Het project Feyenoord City gaat natuurlijk schipbreuk lijden op deze manier.

dinsdag 05 feb 2019

Arie C. Torcque Zaanen :
Ja hiermee vergeleken is het dakterrasje van Pechtholt een mansbakje met losse centen.... ach ja D66 wat wil je...

dinsdag 05 feb 2019

Kees Versteeg :
Jan D. Swart. Staat ook niet in Wikipedia.

http://www.vandaagenmorgen.nl/kunst-cultuur/6723-deel-ii-welke-rotterdammers-zijn-ook-niet-wikipedia-waardig

maandag 04 feb 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties