De arrogantie van 020 afstraffen

7601-de-arrogantie-van-020-afstraffen (Door Ronald Sörensen)

De ludieke actie van Rob Lagerdijk om Rotterdam de hoofdstad van ons land te maken was grappig en vestigt terecht de aandacht op het nationale probleem: De arrogantie van 020.

Die arrogantie komt o.a. ten uiting bij het voorstel van GL in die stad om alle gelukzoekers uit de Middellandse zee in 020 aan wal te laten gaan. Zij kunnen internationaal de goedmens spelen, maar de opvang moet door de rest van het land verzorgd worden; door die gewone mensen die niet in of bij de grachtengordel wonen.

Die houding is al eeuwenlang een probleem. Toen in heel Holland de opstand tegen de Spanjaarden succesvol leek, was het Amsterdam (020 is hier een anachronisme) dat met wapengeweld door de geuzen tot de orde moest worden geroepen. Die overval mislukte door de weerstand binnen de stad. De Amsterdammers stonden achter Spanje en keerden zich tegen de rest van het land. Bij het beleg van Haarlem waren het Amsterdamse schepen, die de voedseltoevoer naar de stad afsneden.

Pas toen de Spaanse landvoogd de pacificatie van Gent ondertekende, wensten de Amsterdamse regenten mee te doen. Alleen onder speciale voorwaarden: De zgn. satisfactie waarin bepaald werd dat ze Rooms mochten blijven in het ondertussen protestantse Nederland. Hadden ze met veel moeite de band met Spanje verbroken, die met Rome wensten ze te behouden!

Het gevolg was wel dat alle Roomse kooplieden uit de Zuidelijke Nederlanden van Antwerpen, Gent, Brugge etc. naar Amsterdam verhuisden en daar de wortel legden voor de welvaart, ondanks de zeer ongunstige vaarroute naar de stad (Pampus!)

In de daarop volgende jaren van welvaart werd zowel binnen de Staten ven Holland als binnen de besturen van de VOC en de WIC grote ergernis opgewekt door de vertegenwoordigers van Amsterdam die constant het belang van hun stad lieten prevaleren boven die van het totale land. Die ergernis leidde er in 1650 toe dat de toenmalige stadhouder Willem II een aanslag op de stad ondernam, die helaas mislukte. Hollandse troepen voor de gesloten stadspoorten van Amsterdam!

De argwaan van de Hollanders was aangewakkerd door het feit dat na het twaalfjarige bestand door Amsterdamse tegenwerking het leger en de vloot zo verzwakt waren, dat vele delen van ons land weer in Spaanse handen vielen.

Een paar eeuwen later was het Amsterdam dat zich triomfantelijk inzette voor de bezettende Franse macht. Demonstratief werd aan het oorlog-zuchtige Franse monster Napoleon op 9 november 1811 de stadssleutel overhandigd. Waarschijnlijk als dank voor het inlijven van het hele land binnen het Franse keizerrijk en het invoeren van de dienstplicht, zodat Hollandse jongens als kanonnenvlees naar Rusland konden worden gezonden. Napoleons broer, Lodewijk – de eerste koning van ons land - had een paar jaar daarvoor overigens van het stadhuis zijn persoonlijke woning gemaakt: Het koninklijk Paleis op de Dam! Ook de reden om Amsterdam toen officieel tot hoofdstad te benoemen: Zijne Franse majesteit woonde er immers! Het was dus een ongewenste Franse koning die hen de titel hoofdstad gaf!

In de eerste grondwet van 1814 werd helaas een artikel opgenomen (30) waarin stond dat de vorst moest worden beëdigd in een vergadering van de Staten Generaal, die in Amsterdam moest worden gehouden. Daarom bleef die stad de hoofdstad ondanks het feit dat in de praktijk Den Haag die functie had. Ook bij de laatste grondwetswijzigingen in 1983 bleef dat kroningsartikel (32) in de wet staan.

De mogelijkheid om die misselijkmakende hoofdstedelijke arrogantie nu eens af te straffen door 020 haar status als hoofdstad af te ontnemen ligt dus voor de hand! Vraag aan de volgende vorstin (Amalia) of ze gewoon gekroond kan worden in haar geboortestad Den Haag! Dan krijgt de Hofstad de status die bij haar dagelijkse praktijk past.

p.s. De lezers die deze column erg gekleurd vinden hebben volkomen gelijk.


Opmerking van de redactie: Deze column verscheen gedeeltelijk eerder op dagblad010

Ronald Sörensen :
Volgens mij kwamen in het begin calvinsten uit het Zuiden, maar niet alleen naar Amsterdam. Na de Spaanse furie vertrokken ook de welgestelden Katholieken en die kozen specifiek voor die stad.

maandag 29 okt 2018

Kees Versteeg :
NB: Vanavond weer een aflevering van de interessante docu-serie 80 Jaar Oorlog op NPO2.
'Na de dood van Willem van Oranje neemt zijn zoon Maurits het over. Op dat moment staat de Opstand er niet erg goed voor. Philips II is nog steeds de machtigste man ter wereld, zijn rijk strekt zich over de hele aardbol uit. Hét symbool voor die macht is het Escorial bij Madrid, dat in 1584 wordt voltooid. Maar Maurits blijkt een gewiekste en vakkundige militair. Misschien wel omdat hij al als jonge knaap met tinnen soldaatjes speelde. Zijn triomftocht begint met de beroemde list met het Turfschip, waardoor Breda op de Spanjaarden wordt veroverd. Daarna gaat hij systematisch aan het werk met hervormingen van het leger. De nieuwe discipline onder de soldaten levert wat op: in een succesvolle veldtocht verovert hij de ene stad na de andere, waaronder Groningen. En tenslotte is daar de slag bij Nieuwpoort, een triomf voor Oranje, maar wel op het nippertje.' (www.ntr.nl)

vrijdag 26 okt 2018

Kees Versteeg :
Een juiste correctie van Alek. Veel joden trokken toen trouwens ook naar Amsterdam.

vrijdag 26 okt 2018

Alek Dabrowski :
Correctie, het waren niet de katholieke kooplieden die naar Amsterdam trokken, maar juist de Calvinistische. De Spanjaarden hadden Antwerpen heroverd. Protestanten moesten maken dat ze wegkwamen.

vrijdag 26 okt 2018

Kees Versteeg :
Goede column. En inderdaad, Den Haag hoort natuurlijk de hoofdstad van Nederland te zijn.

vrijdag 26 okt 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Toen A'dam op stapel werd gezet wist hij nog niet wat hem boven het hoofd hing. (Heb ik iets over geschreven, doch helaas heeft meer dan 500 tekens is te weinig voor een zo'n belangrijk verhaal.)
Nou ja gekleurd ik vind het nogal grijs, de kleur die past bij A;dam.

vrijdag 26 okt 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties