Zullen wij laten horen?

7249-zullen-wij-laten-horen (Door Ronald Sörensen)

De tranen liepen over mijn wangen toen ik de eigengoal van Sparta tegen Dordrecht zag.

Het afgelopen seizoen was voor Sparta supporters weer niet “je van het” en eerlijk gezegd gunde ik ze dat ook een beetje. Ik heb redenen voor mijn ambivalente verhouding met de club van Spangen. Toen Feyenoord vorig seizoen verloor van Excelsior en nog geen kampioen werd, ging op het Kasteel een enorm gejuich op. Merkwaardig want Excelsior was een directe concurrent van Sparta. Het anti Feyenoord gevoel prevaleerde voor de zoveelste keer!

Als jongentje wist ik daar alles van. Tot mijn zevende woonde ik op de Bree op Zuid en verhuisde daarna naar de Mathenesserweg in West. Dom genoeg bleef ik de club van Zuid trouw. Samen met één vriendje waren we de enige Feyenoord binken tussen honderden Sparta pieten. In mijn jeugd waren de wedstrijden tussen die twee clubs een reden om al weken nerveus te zijn. Meestal won mijn club en dan volgde de maandag erop voor mij een ware spitsroedeloop op het schoolplein, die meestal eindigde in een publiekelijk “spierballenrije”* en het door mij op de rug gelegen gedwongen zingen (mompelen) van de Spartamars. Na die voor iedereen – ook voor mij – begrijpelijke handelingen gingen we weer als vrienden verder. Toch is ‘r iets blijven hangen.

Toen ik in de politiek verzeild raakte zat Sparta in zwaar weer: een faillissement dreigde. De toen op één na grootste partij wilde de stekker eruit halen, maar dat vonden wij echt te ver gaan. Onder het mom van: Er gaan miljoenen subsidie naar toneel en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waar slechts een paar duizend mensen van genieten. Sparta trekt om de week net zoveel als die instituten per jaar! Besloten werd een lening te geven met de opstallen als onderpand. Sparta gered mede door Feyenoord supporters van Leefbaar Rotterdam! Het moest niet gekker worden.

Als beloning kreeg ik een vrijkaartje voor de achteraf spectaculaire bekerwedstrijd tegen Utrecht. Aangekomen zag ik dat ik naast een man zat waar ik een grondige hekel aan gekregen had. Eén van de felste verketteraars van mijn betreurde fractievoorzitter. Dat was niet alles: We zaten op het uit-vak tussen de Utrechtsupporters! Niet zoals bleek het crème de la crème van de Nederlandse samenleving, die al snel van het zit-vak een sta-vak maakten! Ruim voor de wedstrijd ten einde was, voelde ik als ervaren voetbalsupporter dat ik het best de tribune kon verlaten. Op het laatste moment won Utrecht toch, zodat rellen uitbleven. Hartelijk bedankt toenmalig Spartabestuur. Ik blijf vermoeden dat mijn publiekelijk bekende voorliefde voor de club van Zuid me dat “voortreffelijke” vrijkaartje heeft opgeleverd.

Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen met de rood-witten van West en is de lening afgelost. Sparta is gezond en om de twee weken is het Kasteel afgeladen. Toen Sparta thuis met 0-7 van Feyenoord verloor, belde ik een buurjongen** van zestig jaar geleden om te vragen of hij de behoefte had om weer “spierballen te rije” Dat bleek inderdaad het geval, dus ik stelde voor om langs te komen en naar zijn huidige woonplaats Woerden te rijden. Uiteindelijk besloot ik toch maar thuis te blijven. Twee over de grond rollende bejaarden die elkaars belegen spierballen proberen te berijden, daar begrijpt niemand iets van.

*Hierbij gaat iemand op de grond op je borst zitten om vervolgens met zijn knieën over je biceps te bewegen.

**Ook met mijn enige Feyenoordmaatje uit die tijd heb ik nog contact. Is net als ik oud geschiedenisdocent!

Ronald Sorensen :
Advocaat nog een jaar? Vindt Henk Fraser niet goed!

maandag 21 mei 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Helemaal met je eens Jim, maar vergeet niet dat een keer winnen ook leuk is en daar hebben de jongens nu wel meer kans op, zou trouwens leuk zijn als Advicaat nog een jaartje doorgaat en Sparta terug brengt vanwaar het komt......

maandag 21 mei 2018

Jim Postma :
Bestuur is voor mij bestuur. De eindverantwoordelijken dus voor deze enorme zeperd bij Sparta.

Elke trouwe Sparta-fan door de jaren heen weet precies wie deze eindverantwoordelijken zijn. In naam, in functie en in rugnummer.

En of ze nou technisch directeur zijn,algemeen directeur,financieel directeur en of hoe ze allemaal mogen heten maakt allemaal geen zak meer uit. Zakken zullen zij.

Of ze nemen (als laatste stukje eergevoel) zelf de zak en/of de supporters geven hun de zak. Voor 'zakkenwassers' bestaat er geen andere beloning dan op staande voet te worden ontslagen. Uiteraard zonder verder salaris. Geen cent krijgen ze nog mee.
Amen.

zondag 20 mei 2018

Jeroen Waardenburg :
Welk bestuur bedoel je Jim ; van de organisatie of de stichting?

zondag 20 mei 2018

Jim Postma :
Dagen voor het cruciale duel tegen Emmen (heden), schreef ik hier:
'Mijn gevoel zegt mij dat Sparta eruit ligt tegen Emmen...''.

Correct dus.

Als je als ploeg geen doelpunten kan maken in de eredivisie, slap, haast amateurvoetbal op de mat speelt, heb je in de eredivisie niets meer te zoeken. De vraag is nu aan de vele trouwe supporters: 'Wanneer komt de afrekening, het brevet van totaal onvermogen, bij het arrogante bestuur terecht. Liefst zo snel mogelijk. Of anders zo snel mogelijk zelf opstappen, zodat straks in ieder geval deze puur Rotterdamse club, met een schone lei kan gaan beginnen.
Dat is toch het minste wat Sparta in deze verdiend.

zondag 20 mei 2018

Ronald Sörensen :
Ik ben in de eerste zin vergeten te schrijven dat die tranen van de lach over mijn wangen liepen. Inderdaad: Leedvermaak!

dinsdag 15 mei 2018

Jeroen Waardenburg :
Als kleine man met Pa mee naar Sparta(Pa deed iets voor Sparta) wat ....wij kunnen het niet meer vragen,wij hadden vaste plaatsen en na afloop in de bestuurskamer voor de kleine man chocomel en een gevulde koek,voor onder weg naar huis een koejesreep zo dun als een postzegel.

Ach wij blijven zeggen .......Leve SPARTA.

maandag 14 mei 2018

Jim Postma :
Wonderbaarlijk wat ik met SPARTA (NAAR VOREN!) heb als geboren Feyenoorder.

Mijn gevoel zegt dat je er tegen Emmen uitlegt, Sparta!

Maar de WONDEREN zijn gelukkig de wereld nog niet uit.

Het komende seizoen GOAlS en nog eens GOAlS en anders....

maandag 14 mei 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
in de begin jaren '50 ben ik een keer met m'n Ome Everd naar het Kasteel geweest Feijenoord - Sparta, ik weet bij G"d niet meer wie er heeft gewonnen, wat ik wel weet dat iedereen Ome Eef een handje kwam geven en mij over de bol streken met de vraag of ik z'n zoon was. ze vonden het vooral grappig dat ik een kooitje had waar een stinkende "Bokkem" in was gehangen, met als excuus van Ome Eef dat je toch geen vogeltje in een kooitje moet, een vogeltje moet vliegen en niet in een kooitje zitten. (Ome Eef was in de jaren 40 speler van CVV en Feijenoord.)

maandag 14 mei 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties