Het systeem klopt niet.

7171-het-systeem-klopt-niet (Door Ronald Sörensen)

In maart 2010 wist Leefbaar Rotterdam voor de tweede opeenvolgende keer 14 zetels te behalen. De PvdA haalde ook 14 zetels, maar kreeg 400 stemmen meer. Verkiezingsfraude noemde prof. Andre Krouwel het (lid PvdA), nadat hij de beelden had gezien van stembureaus, waar vrouwen begeleid door hun man gingen stemmen. Door de vele onregelmatigheden werden de stembiljetten herteld, maar de uitslag bleef hetzelfde.

Dus ging de formatie beginnen onder aanvoering van Dominic Schrijer (PvdA) die ons een jaar daarvoor in de afscheidsvideo van burgemeester Opstelten van racisme had beschuldigd. Over die schaduw wilden we dan wel heenstappen, want bovengenoemde prof. Krouwel had de verkiezingsprogramma’s bestudeerd en was tot de conclusie gekomen, dat er weinig verschillen waren en dat theoretisch niets samenwerking in de weg zou staan. De partijgenoten hadden duidelijk het advies van hun leider Wouter Bos gevolgd om de programma’s van lokale partijen over te nemen.

Ons voorstel voor de coalitie was simpel PvdA + LR + een derde partij en slechts vijf wethouders, zodat de stad met een solide meerderheid kon worden bestuurd. De reactie was lauwtjes en afstandelijk en uiteindelijk kwam het hoge woord eruit. Ze hadden moeite met twee personen binnen Leefbaar Rotterdam: Mijn persoon en Marco Pastors. We hadden de gebruikelijke beschuldigingen van xenofobie en racisme tijdens de campagne veel te fel weerlegd en teveel gehamerd op de steeds invloedrijkere Islam leek het. Dan stappen wij toch op stelde Marco en ik voor. We waren weliswaar gekozen door de bevolking, maar het belang van de stad - een solide bestuur -gaat voor.

We lieten de boodschap overbrengen door Salima Belhaj * (nu 2e Kamerlid D66) en een kersvers raadslid: Pastors en Sörensen trekken zich terug uit de politiek.

De reactie was verrassend, want ondanks dat hun wens was ingewilligd werd samenwerking afgewezen (400 stemmen verschil!) Kort daarop werd een college van PvdA, D66, VVD en CDA met acht wethouders gevormd, dat beduidend minder steun onder de bevolking had dan onze beoogde coalitie. Onder een borreltje werd het duidelijk. Ons voorstel om de PvdA net als onszelf slechts twee wethouders te geven deed ons de das om. Ze hadden immers drie kandidaten die alle drie een plek opeisten. Triest, want na twee jaar werd Schrijer al wegens onkunde door zijn eigen club naar huis gestuurd (is nu via het kartel burgemeester van Zwijndrecht) een tweede nam tijdens haar bestuurlijke periode een belangrijke functie bij de VNG aan en de derde zag de Waterfrontfraude niet aankomen.

Zullen we niet een keer, net als in de V.S. belangrijke functionarissen direct door de bevolking laten kiezen? Iedere stad heeft een wethouder sociale zaken, financiën, onderwijs, buitenruimte, personele zaken, economie en wij in Rotterdam natuurlijk één van de haven nodig. Laat voor de verkiezingen iedereen, die belangstelling heeft gewoon solliciteren bij een commissie samengesteld door de gemeenteraad, die vijf kandidaten voorstelt (uiteraard wordt de keuze toegelicht) en dan eventueel in twee termijnen de geschikte kiezen, die het uitgeven van de 3.5. miljard regelen en controleren. Dan kunnen raadsleden ook hun werk doen en mee controleren, want nu zitten ze vaak vier jaar te gedogen. Ook die van Leefbaar overigens.

Nieuw idee? Nee hoor Leefbaar Rotterdam presenteerde het al in 2010 na onze bittere ervaring. Het rapport werd geschreven onder auspiciën van … inderdaad prof. Krouwel !

http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/lr/comments/ronald_soerensen_en_andre_krouwel_presenteren_rapport_nederland_20

*We hadden haar gevraagd, omdat ze onpartijdig was in het geschil tussen onze partijen. Het bovenstaande verhaal is dus te verifiëren !

Foto boven deze column: Dominic Schrijer, inmiddels burgemeester van Zwijndrecht. (Bron foto: Archief Zwijndrecht.net)

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De telefoon


de telefoon, Jana
'Jim is dood'

gemis
is een woord
dat we niet willen

ga,
verdwijn
`als je er maar bent'

gemis
is een woord
dat we niet willen

dat je kunt zeggen
`ga met me mee'
of
`help even
die spullen
weg te zetten'

gemis
is een woord
dat we niet willen.


Jan Wagenaar

  • Nieuw

  • Reacties