Schrijvers in de kroeg

7156-schrijvers-in-de-kroeg (Door Alek Dabrowski)

Dat veel schrijvers een drankje lusten is geen geheim. Als puber vroeg je je bij Reve, Hermans, Carmiggelt, Campert en Van der Heijden af hoe deze mensen in godsnaam zoveel boeken konden schrijven. Daar hadden zij toch geen tijd voor? Zij stonden hele dagen in de kroeg te hijsen. Of anders zaten zij wel thuis met hun neus in een glas bier, wijn of sterker.

Schrijvers gaan voor hun plezier naar het café. Is dat zo? Misschien drijft de eenzaamheid of het gebrek aan inspiratie hen erheen. Zij hopen er de lusteloosheid te verdrijven. En steeds vaker worden zij gevraagd om er op te treden. Traditioneel zijn bibliotheken en buurthuizen plekken waar schrijvers het podium bestijgen. Het is er gegarandeerd stil. Het schaarse publiek luistert ademloos. Anders is dit in het café. (Op de foto hiernaast: F. Starik)

Niet iedereen is tegen het caférumoer opgewassen. Maarten ’t Hart zou er met zijn piepstem niet bovenuit komen. Daarbij, hij ligt gewoonlijk om negen uur in bed, de tijd dat het net een beetje gezellig wordt aan de bar. Griet op de Beeck of Jan Siebelink zie ik evenmin de aandacht snel vatten bij een clubje stamgasten. Anderen zijn ervoor in de wieg gelegd, zoals Jules Deelder of Herman Brusselmans. De te vroeg overleden Johnny van Doorn kreeg louter door zijn aura en zijn stemgeluid iedere willekeurige kroeg sprakeloos, ongeacht de mate van dronkenschap die er heerste.

Komend weekend (13/14 april) strijkt het literaire festival Woordnacht neer in de binnenstad van Rotterdam. Op traditionele podia als Arminius en de Schouwburg zijn schrijvers, dichters en andere kunstenaars te bewonderen. En voor een portie literatuur ben je ook welkom in cafés en restaurants, zoals Kaapse Maria en wijnbar Nostra.

De eerste editie van Woordnacht vond plaats in 2014. Op ruim dertig plekken rond de Mauritsweg kon je terecht voor de schone letteren. Ik kwam verzeild in een wijnbar op de hoek van de Oldenbarneveltstraat. Stefan van Hoek interviewde hier een aantal schrijvers over het onderwerp drank. Ik besloot te blijven luisteren. Eerst vertelde Auke Hulst over zijn bijzondere jeugd; drank hoorde daar wel bij, maar vormde niet de hoofdmoot.

Het onderwerp drank was de dichter F. Starik op het lijf geschreven. Stefan ging er goed voor zitten, maar het gesprek kwam niet op gang. De twee keken elkaar glazig aan. Waren alle diepere gedachten reeds opgelost in een glas wijn? Er hing na een kwartier een ronduit venijnige sfeer. Het werd tijd om de volgende gast aan te kondigen. Dit was de elegante schrijfster Fleur van der Laan. Zij is zeevrouw en schrijft over haar avonturen op de grote vaart. Stefan veronderstelde dat er aan boord flink ingenomen wordt. Fleur hield de boot af. Hoe kom je erbij? Een aarzelend verwijzen naar haar boeken hielp Stefan niet verder. We hebben het hier toch over literatuur. Het zijn geen dagboeken. Ook dit interview sloeg dood.

De conclusie was hierna snel getrokken. Het lezen over drank kan heel boeiend zijn, erover in de kroeg ouwehoeren ook, maar op een literair podium het werk van vermeend drankzuchtige auteurs analyseren, dat werkt niet. Later op de avond werd het alsnog gezellig aan bar, mede door de vrolijke husky van Fleur.

Stefan presenteert binnenkort zijn eerste roman. F. Starik is tot groot verdriet op 16 maart van dit jaar plotseling overleden. Ik besluit met een passend gedicht van hem, uit de bundel ‘Staat’.

Tafel

Voor wie het leuk vindt om op een tafel te klimmen

— en dat vind ik — om een toespraak te houden

iets voor te dragen, een lied te zingen

of gewoon om de wereld eens

vanuit een ander standpunt te bezien:

het nadeel van de tafel is de rand.

Toch is de rand van de tafel noodzakelijk.

Zonder rand was de tafel geen tafel maar

een wereld die geen einde nam

en voor je het weet

staat er een uitvinder op

en noemt de zee die hij aanschuift stoel.

Rinus Vuik :
Ik gokte op F.Starik, en Google bevestigde dat dit juist is!

maandag 09 apr 2018

Rinus Vuik :
Mooie column, daar niet van, maar de uitgelokte vraag is: Van wie is het bijgevoegde portret?

maandag 09 apr 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De telefoon


de telefoon, Jana
'Jim is dood'

gemis
is een woord
dat we niet willen

ga,
verdwijn
`als je er maar bent'

gemis
is een woord
dat we niet willen

dat je kunt zeggen
`ga met me mee'
of
`help even
die spullen
weg te zetten'

gemis
is een woord
dat we niet willen.


Jan Wagenaar

  • Nieuw

  • Reacties