Anekdotes uit de gesloten Spiegel (1)

7012-anekdotes-uit-de-gesloten-spiegel-1 (Door Jim Postma)

In het onlangs met veel feestvreugde gesloten café Spiegel (zie elders op deze pagina) zijn in de loop der jaren heel wat bijzondere verhalen verteld, achteraf als anekdotes. De meesten zijn aan ons door verteld via de uitbater Carl Coppers. Hij vertelt:

Coppers: ‘Ik denk dat dit ongeveer zeven jaar geleden gebeurde. De Rabo had een grote groep van directiemedewerkers op bezoek uit diverse Afrikaanse landen voor een conferentie.

Na afloop vonden de directieleden het een goed idee om vrijdagavond de groep te laten kennismaken met de Nederlandse bitterballen in ons café Spiegel.

Het was natuurlijk een leuke groep in bont gekleurde Afrikaanse klederdrachten en al heel snel hadden de dames achter de bar op vrijdagavond de zaak aan de gang. Zo iepen ze polonaise achter de bar, naar buiten en naar binnen. Met hete bitterballen in hun mond. Dat was pas folklore! Zo geslaagd dat de Rabo er nog melding van heeft gemaakt in hun interne krant.

Ten tijde van het faillissement van V&D kwamen ook de grote reorganisaties bij de banken. Zo werden destijds veel Rabo medewerkers ontslagen. Ook kwam er bij ons een naderend einde, maar een handvol Rabo’ers zijn ons tot de laatste dag trouw gebleven.

Van de politie (Haagseveer) hebben we elk jaar vooral tijdens Kerst veel recepties gehad. Twee jaar lang werd bij ons voor het centrum de kerstpakketten uitgereikt altijd onder het genot van een drankje en de bekende appelkanjers van banketbakker Speckers van Beek.

In privé kwamen de dienders eveens en dat is altijd gezellig geweest.

Privé is het publiek van café Spiegel zeer divers geweest. Op zaterdagochtend gingen we altijd speciaal vroeg open voor een grote groep postzegelhandelaren. Bij het Grotekerkplein had je de boeken- en postzegelstands. Deze groep kwam al sinds dat de Goede Ree bestond en is altijd tot sluiting bij ons gebleven.

De zaterdagen vulde de Spiegel met leuk publiek, pensionado’s, jonge lui, soms een bekende Nederlander ertussen. Op zaterdag de tafels vol, daar werd gekaart, daar andere spelletjes en jong en oud leuk onder en door elkaar.

Ons motto was elke dag bij de borrel een lekker hapje, borrelbal, bitterbal, toastje van de zaak.

Ik hoorde vaak zeggen, ‘dat doen ze nergens en dan antwoorden wij, het is geven en nemen., Jullie de drank en wij zorgen voor een versnapering.

Anekdote
Op zaterdag kwam al sinds de opening ome Jan uit Ridderkerk, al zeker in de 70 en later hoorde wij dat hij klokkenmaker was geweest. Toen wij gingen verbouwen in 2005 hing op een van de telefooncellen het bordje ‘ Jan ’s werkplaats’. Dat ik heb toen verwijderd. Later begrepen we dat Jan elke zaterdag de markt afstruinde naar klokken en dat die daar mocht opslaan.

Jan had de ziekte van Parkinson en had twee handen nodig om zijn vaasje bier op te drinken. Maar om vier uur in de middag was het altijd prijs. Dan zette we het nummer op van Bill Haley &His Comets, 'Rock around de Clock' op en dan ging hij daarop spontaan dansen door de zaak, onder luid applaus en hilariteit bij de klanten.

Eens vroeg Harrie die op een sleepboot woont: ‘Jan ik heb een antieke klok, kan jij die maken?” Hij had een scheepsklok uit Londen aan Jan meegegeven. Ik hoorde dat pas later en was verbaasd dat hij dat had gedaan. Ik zei dat gaat niet goed, Jan kan zijn biertje niet meer vasthouden. En ja hoor, de klok kwam terug en was gerepareerd… Maar Jan had de antiek witte emaillen wijzerplaat vervangen door een goedkoop geelkoper plaatje van Junghans.

Tja, en de oude wijzerplaat had hij weggegooid, Je had het gezicht van Harrie moeten zien…

Een aantal jaar geleden is Jan gevallen en kwam een einde aan zijn wekelijks bezoek. We hebben nog altijd een kerstkaart van hem gekregen.

Aboutaleb
Ook onze burgervader Aboutaleb heeft met zijn vrouw en dochtertje de Spiegel op zaterdag een keer bezocht voor een lunch. Toen ze moesten afrekenen weigerde de pin het waarop de bardame tegen mijn broer zei: ‘De pin doet het niet!’ Mijn broer keek vanuit de bijkeuken en zei: ‘Als die meneer te vertrouwen is mag hij morgen wel betalen!’ Dat leverde aardig wat gegrinnik op, ook bij de burgemeester’, aldus Carl Coppers.

(Wordt vervolgd).

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties