Autoriteiten te over

7007-autoriteiten-te-over (Door Frank Drion)

>>column Linéa Recta

De titel ‘autoriteit’ wekt grote verwachtingen en achting. Er zijn voorbeelden te over van personen die je met gemak de titel ‘autoriteit’ zou kunnen geven. Maar wanneer we in Nederland het over een autoriteit hebben bedoelen we een speciale autoriteit op een bepaald gebied. De ACM Autoriteit Consument en Markt is er zo een. Een voorbeeld van een autoriteit waar niet zo erg veel van uit gaat. Maar wat niet is kan wellicht nog komen nietwaar?

Is er een autoriteit die autoriteiten kan controleren?

Van het nieuwe kabinet mogen we verwachten, dat deze en andere autoriteiten – en er zijn er velen – wat meer in de melk te brokkelen hebben. Of in ieder geval zich actief waar maken, want daaraan hapert het ook nog wel een beetje. Antoinette Hertsenberg van het programma Radar, vroeg de ACM vertegenwoordigster of ze al eens hadden opgetreden en of er een boete was uitgedeeld. Het antwoord was nee, maar ze konden dat wel, en zeker met heel hoge boetes. Nou als al die autoriteiten zo te werk gaan schieten we er niets mee op.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) ligt ons nog vers in het geheugen. Pas onverantwoord laat werd er bij de Fipronil-affaire ingegrepen. En ondanks de felle kritiek bleven ze heel laconiek door gaan met deze zaak. Resultaat: onnodig veel failliete bedrijven en we zitten nog steeds met Fipronil in de kippen en de eieren, maar het is nu ineens niet bedreigend meer. Voor alle zekerheid laat ik voorlopig een eitje schieten. Bedankt autoriteit. Hetzelfde geldt voor de verontreiniging van ons drinkwater door het lozen van GenX door o.a. Chemours.

Alle waterbedrijven – ook die in de Krimpenerwaard – klagen en wie roept de industrie nu eindelijk een halt toe? Welke autoriteit moet hier voor in actie komen? Toch niet de NVWA? Zijn we niet een beetje te soepel met het goedkeuren van allerlei viezigheid? Overigens blijf ik van mening dat de dijken versterkt moeten worden.

frank@drion.info

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De Fabeltjeskrant


‘De Russische president Poetin was

bijzonder onder de indruk van het

emotionele afscheid van

Halbe Zijlstra als onze minister

van Buitenlandse Zaken.


In zijn bekende spontaniteit heeft

Poetin alsnog Zijlstra uitgenodigd

om naar zijn datcha te komen als

dank voor zijn grote verdiensten

aan het ‘Russiche Vaderland’.


President Poetin zal Zijlstra in

zijn datcha benoemen tot

‘Grote Held van de

Russiche Federatie’


Na een spoedcursus Russisch

zal Halbe Zijlstra als grote dank

door Poetin worden benoemd

als zijn nieuwe ambassadeur

in Nederland’, aldus

de Fabeltjeskrant (FSB) van

de Russische Federatie.


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties