De linkse weg kwijt

6752-de-linkse-weg-kwijt (Door Ronald Sörensen)

Op de site de met belastinggeld betaalde propaganda site JOOP (alleen lezen als je een sterke maag hebt) huilt de lijstrekker van de Peveda in onze stad krokodillentranen, omdat Joost Eerdmans vertelde de wildgroei van shisa-lounches, halalslagers, kapsalons etc. in bepaalde wijken tegen te gaan door de Vestigingswet uit de mottenballen te halen.

Die wet is ooit ingevoerd om te zorgen voor adequate scholing van winkeliers. Van een kapper mag worden verondersteld dat hij of zij kan knippen, en van een slager mag worden verwacht hygiëne in acht te nemen en enige warenkennis te bezitten. Daarnaast gaf het een stadsbestuur een instrument om bepaalde zaken niet op een bepaalde plek te laten beginnen. Zo mogen (nog steeds niet) koffieshops niet binnen een bepaalde nabijheid van een school liggen en kunnen apotheken over de stad worden verspreid. Een heerlijke wet dus voor linkse stadsbestuurders, die zich zo naar hartenlust met alles en nog wat kunnen bemoeien.

De zgn. neoliberale golf van de 21e eeuw maakte een einde aan die zo typisch linkse regelwet! Voortaan werd niet meer naar papiertjes gevraagd en mocht iedereen zich overal naar vrijheid en blijheid vestigen. Weg bemoeizucht van de plaatselijke overheid en werd de vestigingswet in 2007 onder Balkenende III (geen PvdA !) officieel afgeschaft!

De gevolgen bleven niet uit. In de grote steden rezen de belwinkels als paddenstoelen uit de grond. Logisch, in de wijken waar ze ontstonden had niet iedereen een telefoon om mee naar het buitenland te bellen en vertrouwde men bij aanschaf van een nieuwe telefoon meer op mensen met dezelfde culturele achtergrond. Soms stonden meer dan drie à vier belwinkels naast elkaar, die merkwaardigerwijs elkaar niet wegconcurreerden. Uiteindelijk valt dat op en ontstond het vermoeden van witwaspraktijken; dus ging de FIOD beter controleren. Een vermoeden dat waarschijnlijk bevestigd werd door de dagelijkse praktijk, want daarna ontstonden vele andere soorten winkels, zoals shoarmatenten, halalslagerijen, nagelstudio’s en kapperszaken waarin soms zelfs geen stoelen stonden. Op dit moment zijn shisha-lounges (waterpijp-zaken) erg populair.

Nu zou je verwachten dat met name de linkse partijen toch wat meer grip willen hebben op de vestiging van vele zaken in de wijken waar zij de meeste stemmen halen: Zij zijn uit principe sowieso voor meer grip van de overheid op het bedrijfsleven. Niets is minder waar, want de proefballon van Joost is massaal afgeschoten door zich links noemende politici als Barbara de lijsttrekker (dapper!) van de Peveda in onze stad.

Ik denk dat Joost ook het woord halalslagerij niet had moeten gebruiken, want na het woord “halal” volgde de linkse stuip oftewel de geconditioneerde reflex:”Oh, ze willen het die arme moslims weer moeilijk maken en die moeten geholpen worden, want dat kunnen ze zelf niet” Want ook in deze is links volkomen van het oorspronkelijke linkse pad afgedwaald.

In mijn tijd waren die partijen namelijk nog zeer argwanend ten opzichte van geloof. Logisch voor iedereen die zich in de linkse Marxistische en Leninistische wortels heeft verdiept (geloof is opium van/voor het volk) Maar wat geloof betreft geldt in die kringen nu ook het liberale credo “vrijheid –blijheid” merkwaardigerwijs. Zonder enige aarzeling neemt men het op voor vrouwenonderdrukking, kinder – en dierenmishandeling, geloofsdwang, antidemocratische scholing etc.etc.

Nogmaals, uiterst merkwaardig omdat de oorspronkelijke afkeer van geloof te maken had met de politieke indoctrinatie, die daar mee gepaard ging! De dominee en de pastoor gaven kiesadviezen en mede daardoor stemden het gros van de arbeiders niet op communistische of sociaal-democratische partijen, maar volgden ze het advies van hun religieuze voorgangers. Dat is waarschijnlijk de opportunistische reden van de keuze die links nu maakt. De imams adviseren immers op hen te stemmen. De komst van islamitische partijen zou daar wel eens een einde aan kunnen maken, maar dan is het kind al met het badwater weggegooid en is de weg terug helemaal onverklaarbaar.

Al met al zien we dus dat de nieuwe lijsttrekker haar “roots” volkomen is kwijt geraakt. Ze pleit voor een liberaal standpunt en beschermt een geloof, waarvan religieuze leiders menen politieke voorkeur uit te moeten spreken. Natuurlijk heeft de lijsttrekker van de Peveda Rotterdam het recht op haar ideologisch vreemde stellingnames, maar zou ze begrijpen dat twee keer links afslaan uiteindelijk tot achteruitgang leidt?

Als Leefbaarman zou ik bijna zeggen: “Ga door op het ingeslagen pad Barbara. De kiezer zal jullie er vast bij gaan helpen.”

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Meeroken (2) is nog dodelijker


Roken is dodelijk.

Meeroken is nog dodelijker.


Wonen in Rotterdam staat gelijk

aan het meeroken van 7 sigaretten

per dag, elke dag weer.


Onzichtbaar (roetzwarte longen)

fijnstof is de grote dooddoener.


Vluchten kan niet meer.


Advies Milieudefensie:

‘Pik nog even een zonovergoten

geheel rookvrij terrasje

op de maan’


Of: ‘STOP NU, onmiddellijk,

met ademhalen!’Jim Postma

  • Nieuw

  • Reacties