Het Nederlandse Volkslied...wat een verdriet

6676-het-nederlandse-volkslied-wat-een-verdriet (Door Zettie Leeuwenburg)
Rotterdam - De schoolvakanties zijn vrijwel afgelopen, de kinderen in Nederland gaan bijna weer allemaal naar school. Rust voor de ouders, die daar waarschijnlijk best aan toe zijn. Helaas is de ´komkommertijd´ in de kranten nog niet afgelopen.
Na eindelijk verlost te zijn van het gezeur over ´Sint en Piet´ is er zowaar een andere ´kwelgeest´ uit een Haagse kelder opgediept: het Nederlandse volkslied... Wat een verdriet.

Het moet verplichte zang-kost worden op alle scholen voor het basis onderwijs, liefst staand gezongen en nog liever met een mooie pet in de hand! Daar is niets op tegen. Het is een mooi lied, dat dateert van de zestiende eeuw, en vanaf 1932 ons volkslied en nog lang verouderd. De muziekleraren - voor zover die er nog zijn - staan al te juichen en te trappelen van ongeduld om te kunnen beginnen. De Haagse politiek, die het vroeger ooit heeft geleerd, denkt er goed aan te doen en is na één publicatie van de originele tekst weer rustig verder gaan slapen.

De vraag komt onmiddellijk op: ´Hebben deze Haagse heren én dames wel eens over de tekst nagedacht? Weten zij wat zij, staande in de houding, zingen? Voorlopig lijken zij de tekst, die zij vroeger op school of bij de sportclub leerden, volkomen klakkeloos na te zingen. Een kwestie van: ´zo geleerd, zo gedaan´ en daar blijft het bij. De tekst echt begrijpen, is er niet bij.

Foutjes
Niemand in Den Haag schijnt echter in de gaten te hebben dat er een paar slordige foutjes in de toch al iets verouderde tekst zitten. Die zijn gelukkig heel makkelijk op te lossen zonder ons mooie Nederlandse volkslied te moeten veranderen. Het hoeft ook niet te worden vervangen door bijvoorbeeld het lied ´Wie Neerlands bloed door d´aderen vloeit,´ waar ook nog wel eens sprake van is geweest. Het moet alleen maar een klein beetje worden aangepast zodat ook de jeugd begrijpt over wat en over wie er wordt gezongen.

Neem bijvoorbeeld de regel ´van Duitse bloed´... Mooi Mis... Met die Duitsers wilden we al binnen tien jaar na het ontstaan van ons volkslied niets meer te maken hebben! Wij, Nederlanders, horen het oud-Nederlands woord van ´Dietschen bloed´ te zingen!
Veel gekker wordt nog als in één van de volgende regels in het eerste couplet van het ´Wilhelmus´ de tekst plotseling over een Spaanse koning gaat. ¨Wie, Wat, Waar, Wanneer¨, vraagt onze jeugd zich meteen af. ¨Moeten we echt over zo´n onbekende gozer zingen? Vindt onze eigen Koning Willem-Alexander dat wel leuk en goed´? Nee, natuurlijk is dat niet leuk voor hem, jongelui! Jullie kunnen er echter met een paar woordjes aan de tekst toe te voegen, zonder dat er iets aan de muziek moet worden veranderd, weer een fantastisch volkslied van maken!

Het zal even oefenen worden, maar blijf het proberen tot het goed gaat: ¨ De koning van Hispagne heb ik nog nooit geëerd¨! Het past precies op de maat van de muziek!
Veel Succes! Een vette glimlach van onze eigen Koning Willem-Alexander zal jullie beloning zijn.

Bron van de foto:1e Van der Huchtschool-Paulus Potter


Ronald Sörensen :
Ik ben het absoluut niet met je eens Zettie.

Het Wilhelmus is het oudste volkslied ter wereld.
Het staat voor onze wordingsgeschiedenis en voor de onverzettelijkheid van onze voorouders ten opzichte van religieuze en staatkundige tirannie.
Natuurlijk zingt het niet makkelijk mee, maar het is in uitvoering veel korter en veel minder “Kijk ons eens geweldig zijn “dan het gros van de volksliederen.
In de praktijk dus typisch Nederlands, omdat wij er helaas een handje van hebben ons verleden zwaar te onderschatten, misschien zelfs te onderkennen.

De term Diets is na WO II absoluut niet meer gangbaar. Voor de oorlog stond het vooral voor het samengaan van alle Nederlands sprekende gebieden: Nederland, Vlaanderen en N.W. Frankrijk.
Helaas hebben met name de Vlaams nationaal socialisten die naam gekaapt.

Google Verdinaso maar.

Zie verder mijn commentaar bij het stukje van Rinus

dinsdag 29 aug 2017

Jan Tak :
Uw volgende kritiek op het Rood Wit Blauw zien we gaarne tegemoet :-)

dinsdag 22 aug 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Zij die sterven gaan…’

(Door Jim Postma)

Gelooft u in ‘Match Fixing?’ Je zou het zelf ook nog haast gaan geloven na totaal verrassende uitslagen in ons ‘topvoetbal’. Eerst KNVB-bekerhouder Vitesse die op kinderlijk eenvoudige wijze in nota bene de eerste wedstrijd in deze competitie uit de beker wordt geknikkerd door de amateurs van Swift. Hoeveel hebben de ‘bookies’ hier niet aan verdiend?! En de ‘match fixers’ zelf hier en waar ook ter wereld. Niemand had deze uitslag kunnen voorspellen. Hoeveel was de inzet bij winst voor Swift?

Dan ons Feyenoord dat totaal onverwacht op zijn klootte krijgt in eigen stadion van NAC dat daar sinds mensenheugenis nog nooit had gewonnen. De grove blunder van Brad Jones waardoor het uiteindelijk 0-2 werd voor NAC. Toeval? Je zou haast denken van niet. Maar in ieder geval wel: Kassa!

Dan de verdere verrassing bij wederom Vitesse tegen Ajax in de Arena zelf. De 1-2 was hier zelfs nog geflatteerd. “Arena is vat vol cynisme’, kopt het AD van vandaag. Wederom kassa dus! De enige overeenkomst hier tussen Feyenoord en Ajax was de totale desinteresse. How come?

Dan was ook nog AZ-Excelsior (0-2) nog zo’n verrassing van de dag. Bij Excelsior kunnen ze het nog steeds niet geloven. En Utrecht-PSV (1-7) was nog veel meer zo’n uitslag van ongeloof. Spelen wij met zijn allen nu een competitie die door niemand meer is te voorspellen? Of is hier achter de schermen veel meer aan de hand? In ieder geval zijn niet meer te voorspellen wedstrijden wel goed voor de spanning. Tenzij je een slecht hart hebt natuurlijk.

Op de voorpagina van de overigens voortreffelijke AD/sportbijlage is heden te lezen: ‘In een sluimerende crisissfeer reist Feyenoord vandaag naar Napels voor een eveneens weer cruciale wedstrijd in de Champions League tegen het Italiaanse Napoli. Als de stadionclub, trots kampioen van Nederland, met dezelfde mentaliteit morgen het veld betreedt als tegen recent Manchester City en NAC dan is onze titelhouder geen knip voor de neus meer waard.

Wordt de absolute meerwaardefactor van Dirk Kuyt nu al zo gemist dat de stadionploeg reeds aan het begin van deze competitie een totaal uitgebluste indruk wekt. Waar blijft de vlam in de pan die Feyenoord het hele afgelopen seizoen onder Kuyt vertoonde?!

Wel met veel lef en durf in de Kuip winnen van een wereldsterrenploeg als Manchester United en daarna als een schoolteam te worden afgedroogd met 0-4 door Manchester City in diezelfde Kuip. Met hoegenaamd geen enkele kans gecreëerd. Doordat de ploeg volkomen laf voetbalde met groot ontzag voor sterrenploeg City.

Wie deze laatste wedstrijd goed heeft geanalyseerd komt tot een schrikbarende Feyenoord onwaardige conclusie: achteruit voetballen en nog eens achteruit voetballen. Met een doelman die er meer dan een halve minuut over doet om de bal uit te trappen na reeds een 0-3 achterstand. Wat viel daarbij verder op? Dat er amper een Feyenoorder stond op de helft van City, waardoor de druk alsmaar groter werd.

Of je nu met 0-4 verliest (had ook 0-6 kunnen zijn) je laat ten minste aanvallend voetbal zien. De grote kracht van Feyenoord. Daarom moeten er bij Napoli, om ten minste nog een kansje te maken, minstens drie tot vier man blijven hangen op de helft van de Italianen. Als vanuit de verdediging dan weer de bal wordt veroverd op Napoli, meteen een trap naar voren naar onze aanvallers. En beslist geen tikkie-takkie van achteren naar voren. Want dat spelletje zijn wij eenvoudig niet machtig. Dus schoenmaker hou je bij de leest.

Beter met opgeheven hoofden met 3-2 verliezen van Napoli (of gelijk met 2-2), dan met laf achteruit voetbal wederom een klap van de molen te krijgen.

Legionairs: ‘Zij die sterven gaan, groeten U!’

  • Nieuw

  • Reacties