Achter de toonbank 4

6668-achter-de-toonbank-4 (Door Corry Gryn)

Ik hoor u denken als u de foto bij dit stukje bekijkt:”Wat hebben koeien in vredesnaam te maken met een drogisterij?”.

Dat ga ik u uitleggen. Onze winkel staat in een gemeente waar nog diverse boerenbedrijven zijn, dus ook koeien, paarden en schapen. Zo kon het dus gebeuren dat ik een jonge man in de winkel kreeg die stond te zoeken in het verbandschap. Op mijn vraag of ik hem helpen kon, vertelde hij mij in het (smakelijke) plaatselijke dialect dat er “een koei op z’n pôôt was gôan stôan!”. “En precies op m’n klaaine teentjie! 400 kilo koei! Ik mos effe wachte op iemand en ik stond met twêê koeien in m’n hande. Môar die bêêste worde zo vervelend asse effe motte wachte! Dan gôan ze ammel stôan te kliere!” En dat alles met een grote grijns.


Toen ik enigszins was bijgekomen vroeg ik hem ,tóch wat bezorgd, of hij dan niet eerst naar de huisarts moest in verband met een mogelijke breuk.

“Nou, daer ben ik al gewist, môar die verwees me hier naertoe, voor een rollechie teep. Kank m’n twêê klaainste teentjies an mekôar téépe!”. Nadat ik hem uitgelegd had hoe hij die ‘teep’ moest aanbrengen, zei hij nogmaals: “400 kilo koei!”. “Tsja, da’s géén kattepis!” zei ik opgewekt. Hij kon er smakelijk om lachen, en vertrok nog nagrinnikend richting de deur. “En nog bedánkt, hoor!”.

Maar niet alleen koeien spelen een rol in de gemeente, er zijn ook een heleboel paardenliefhebbers. Jaren geleden kwam er eens een oud boertje in de winkel, petje op, bonkertje aan , klompjes aan de voeten. Na een vriendelijk ”Goeiemorgen maaid!” zette hij zijn klompjes keurig op de mat, waarna hij op zijn geitenwollen sokken naar de toonbank kuierde.

“Zeg, hebbie soms een hoestdranksie op plantâerdige bôasis? ’t Is voor m’n pâerd! ’t Bêêssie hoest zó verschrikkelijk!”. Ik greep direct een grote fles hoestsiroop uit het schap, waarvan ik zeker wist dat het zou werken. “Deze kunt u het beste nemen. Dieren vinden dit erg lekker, en ik weet van andere klanten dat het goed werkt”. Hij geloofde me op m’n woord, beloofde me te laten weten hoe het ging met het paard, trok z’n klompjes weer aan en klepperde welgemoed naar z’n fiets.

Een week later kwam hij nóg een fles halen, voor de “schâepies”, want die hoestten ook zo. Het paard was weer volledig hersteld, en hij bedankte me hartelijk voor het advies.

Dan zijn er nog de jonge geitjes en lammetjes, waarvoor de eigenaars vaak kleine babyflesjes komen halen als ze ‘aan de fles moeten’.

Tegenwoordig krijg ik ook dikwijls foto’s te zien van dieren die op de één of andere manier gewond zijn geraakt en weer opgepept zijn met de diverse middelen die wij geadviseerd hebben. Is tóch erg leuk!

Dat is dan weer het voordeel van een kleine plattelandsgemeente: je word overal nauw bij betrokken.

En wat dacht u van konijnen? Jaren geleden was er een fokker die met z’n mooiste konijnen aan wedstrijden meedeed. Het waren witte ‘knijne’, en voor zo’n wedstrijd moesten ze ook écht wit zijn.

Dus de fokker kwam een keer in de winkel, en vroeg om “een paksie blauwsel voor m’n knijne”. Afgaande op mijn verbaasde blik legde hij uit dat ‘ie z’n witte konijnen borstelde met blauwselwater, want dan werden ze spierwit! “En de pôôtjies smeer ik in met krijt, worde ze òk mooi wit, snappie?”. Ik snapte het helemaal, maar had toch een klein beetje medelijden met de beestjes: als wedstrijdkonijn wordt er wat afgesold met je!

Zo u ziet, we maken wat mee ‘in ’t durp’!

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Soldatenrondje op het terras’


Het gesprek tussen de

gepensioneerden op

het zonovergoten terras

gaat over hun lang

verleden als militair.


De ene anekdote volgt

na de andere en na

het zoveelste biertje is

het dus lachen, gieren

en brullen, zoals in

de vroegere diensttijd.


De jongste van het stel

ene Daan begint nu over

zijn vroegere meerdere

aan wie zijn compagnie

inmiddels een pesthekel

had gekregen.


Daan: ‘En toen zongen wij

uit volle borst, waar hij

bij ouderwets schreeuwend

en vloekend aanwezig was:


‘Beter je zus als hoer dan je

sergeant-majoor als broer.’


JP


(Andere dienstervaringen zijn

hier van harte welkom).


  • Nieuw

  • Reacties