Achter de toonbank 4

6668-achter-de-toonbank-4 (Door Corry Gryn)

Ik hoor u denken als u de foto bij dit stukje bekijkt:”Wat hebben koeien in vredesnaam te maken met een drogisterij?”.

Dat ga ik u uitleggen. Onze winkel staat in een gemeente waar nog diverse boerenbedrijven zijn, dus ook koeien, paarden en schapen. Zo kon het dus gebeuren dat ik een jonge man in de winkel kreeg die stond te zoeken in het verbandschap. Op mijn vraag of ik hem helpen kon, vertelde hij mij in het (smakelijke) plaatselijke dialect dat er “een koei op z’n pôôt was gôan stôan!”. “En precies op m’n klaaine teentjie! 400 kilo koei! Ik mos effe wachte op iemand en ik stond met twêê koeien in m’n hande. Môar die bêêste worde zo vervelend asse effe motte wachte! Dan gôan ze ammel stôan te kliere!” En dat alles met een grote grijns.


Toen ik enigszins was bijgekomen vroeg ik hem ,tóch wat bezorgd, of hij dan niet eerst naar de huisarts moest in verband met een mogelijke breuk.

“Nou, daer ben ik al gewist, môar die verwees me hier naertoe, voor een rollechie teep. Kank m’n twêê klaainste teentjies an mekôar téépe!”. Nadat ik hem uitgelegd had hoe hij die ‘teep’ moest aanbrengen, zei hij nogmaals: “400 kilo koei!”. “Tsja, da’s géén kattepis!” zei ik opgewekt. Hij kon er smakelijk om lachen, en vertrok nog nagrinnikend richting de deur. “En nog bedánkt, hoor!”.

Maar niet alleen koeien spelen een rol in de gemeente, er zijn ook een heleboel paardenliefhebbers. Jaren geleden kwam er eens een oud boertje in de winkel, petje op, bonkertje aan , klompjes aan de voeten. Na een vriendelijk ”Goeiemorgen maaid!” zette hij zijn klompjes keurig op de mat, waarna hij op zijn geitenwollen sokken naar de toonbank kuierde.

“Zeg, hebbie soms een hoestdranksie op plantâerdige bôasis? ’t Is voor m’n pâerd! ’t Bêêssie hoest zó verschrikkelijk!”. Ik greep direct een grote fles hoestsiroop uit het schap, waarvan ik zeker wist dat het zou werken. “Deze kunt u het beste nemen. Dieren vinden dit erg lekker, en ik weet van andere klanten dat het goed werkt”. Hij geloofde me op m’n woord, beloofde me te laten weten hoe het ging met het paard, trok z’n klompjes weer aan en klepperde welgemoed naar z’n fiets.

Een week later kwam hij nóg een fles halen, voor de “schâepies”, want die hoestten ook zo. Het paard was weer volledig hersteld, en hij bedankte me hartelijk voor het advies.

Dan zijn er nog de jonge geitjes en lammetjes, waarvoor de eigenaars vaak kleine babyflesjes komen halen als ze ‘aan de fles moeten’.

Tegenwoordig krijg ik ook dikwijls foto’s te zien van dieren die op de één of andere manier gewond zijn geraakt en weer opgepept zijn met de diverse middelen die wij geadviseerd hebben. Is tóch erg leuk!

Dat is dan weer het voordeel van een kleine plattelandsgemeente: je word overal nauw bij betrokken.

En wat dacht u van konijnen? Jaren geleden was er een fokker die met z’n mooiste konijnen aan wedstrijden meedeed. Het waren witte ‘knijne’, en voor zo’n wedstrijd moesten ze ook écht wit zijn.

Dus de fokker kwam een keer in de winkel, en vroeg om “een paksie blauwsel voor m’n knijne”. Afgaande op mijn verbaasde blik legde hij uit dat ‘ie z’n witte konijnen borstelde met blauwselwater, want dan werden ze spierwit! “En de pôôtjies smeer ik in met krijt, worde ze òk mooi wit, snappie?”. Ik snapte het helemaal, maar had toch een klein beetje medelijden met de beestjes: als wedstrijdkonijn wordt er wat afgesold met je!

Zo u ziet, we maken wat mee ‘in ’t durp’!

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Zij die sterven gaan…’

(Door Jim Postma)

Gelooft u in ‘Match Fixing?’ Je zou het zelf ook nog haast gaan geloven na totaal verrassende uitslagen in ons ‘topvoetbal’. Eerst KNVB-bekerhouder Vitesse die op kinderlijk eenvoudige wijze in nota bene de eerste wedstrijd in deze competitie uit de beker wordt geknikkerd door de amateurs van Swift. Hoeveel hebben de ‘bookies’ hier niet aan verdiend?! En de ‘match fixers’ zelf hier en waar ook ter wereld. Niemand had deze uitslag kunnen voorspellen. Hoeveel was de inzet bij winst voor Swift?

Dan ons Feyenoord dat totaal onverwacht op zijn klootte krijgt in eigen stadion van NAC dat daar sinds mensenheugenis nog nooit had gewonnen. De grove blunder van Brad Jones waardoor het uiteindelijk 0-2 werd voor NAC. Toeval? Je zou haast denken van niet. Maar in ieder geval wel: Kassa!

Dan de verdere verrassing bij wederom Vitesse tegen Ajax in de Arena zelf. De 1-2 was hier zelfs nog geflatteerd. “Arena is vat vol cynisme’, kopt het AD van vandaag. Wederom kassa dus! De enige overeenkomst hier tussen Feyenoord en Ajax was de totale desinteresse. How come?

Dan was ook nog AZ-Excelsior (0-2) nog zo’n verrassing van de dag. Bij Excelsior kunnen ze het nog steeds niet geloven. En Utrecht-PSV (1-7) was nog veel meer zo’n uitslag van ongeloof. Spelen wij met zijn allen nu een competitie die door niemand meer is te voorspellen? Of is hier achter de schermen veel meer aan de hand? In ieder geval zijn niet meer te voorspellen wedstrijden wel goed voor de spanning. Tenzij je een slecht hart hebt natuurlijk.

Op de voorpagina van de overigens voortreffelijke AD/sportbijlage is heden te lezen: ‘In een sluimerende crisissfeer reist Feyenoord vandaag naar Napels voor een eveneens weer cruciale wedstrijd in de Champions League tegen het Italiaanse Napoli. Als de stadionclub, trots kampioen van Nederland, met dezelfde mentaliteit morgen het veld betreedt als tegen recent Manchester City en NAC dan is onze titelhouder geen knip voor de neus meer waard.

Wordt de absolute meerwaardefactor van Dirk Kuyt nu al zo gemist dat de stadionploeg reeds aan het begin van deze competitie een totaal uitgebluste indruk wekt. Waar blijft de vlam in de pan die Feyenoord het hele afgelopen seizoen onder Kuyt vertoonde?!

Wel met veel lef en durf in de Kuip winnen van een wereldsterrenploeg als Manchester United en daarna als een schoolteam te worden afgedroogd met 0-4 door Manchester City in diezelfde Kuip. Met hoegenaamd geen enkele kans gecreëerd. Doordat de ploeg volkomen laf voetbalde met groot ontzag voor sterrenploeg City.

Wie deze laatste wedstrijd goed heeft geanalyseerd komt tot een schrikbarende Feyenoord onwaardige conclusie: achteruit voetballen en nog eens achteruit voetballen. Met een doelman die er meer dan een halve minuut over doet om de bal uit te trappen na reeds een 0-3 achterstand. Wat viel daarbij verder op? Dat er amper een Feyenoorder stond op de helft van City, waardoor de druk alsmaar groter werd.

Of je nu met 0-4 verliest (had ook 0-6 kunnen zijn) je laat ten minste aanvallend voetbal zien. De grote kracht van Feyenoord. Daarom moeten er bij Napoli, om ten minste nog een kansje te maken, minstens drie tot vier man blijven hangen op de helft van de Italianen. Als vanuit de verdediging dan weer de bal wordt veroverd op Napoli, meteen een trap naar voren naar onze aanvallers. En beslist geen tikkie-takkie van achteren naar voren. Want dat spelletje zijn wij eenvoudig niet machtig. Dus schoenmaker hou je bij de leest.

Beter met opgeheven hoofden met 3-2 verliezen van Napoli (of gelijk met 2-2), dan met laf achteruit voetbal wederom een klap van de molen te krijgen.

Legionairs: ‘Zij die sterven gaan, groeten U!’

  • Nieuw

  • Reacties