Niet alleen Zwarte Piet verdwijnt

6655-niet-alleen-zwarte-piet-verdwijnt (Door Ronald Sorensen)

Uiteraard zal deugdzaam Nederland uiteindelijk Zwarte Piet in de ban doen. Het cultureel Marxisme, het filosofische uitgangspunt van de meeste Nederlandse universiteiten en het daaruit voorvloeiende cultuurrelativisme zal, tenzij er massaal verzet komt, uiteindelijk overwinnen. Ook dat zo kenmerkende Nederlandse verschijnsel om elkaar op religieus gebied de maat te nemen is bijna verdwenen; zelfs Amnesty International maakt bezwaar tegen kritiek op de religie die domineert in de landen waar zij verreweg het meeste werk te doen hebben.

Nederland kent meer dan 650 geloofsgemeenschappen die tot een paar decennia redelijk goed naast elkaar leefden. De verzuiling was slechts een ruwe weerspiegeling van de dagelijkse werkelijkheid. In het kleine dorp waar ik met mijn ouders vakantie vierde waren maar liefst zes verschillende protestantse kerken. Toen uiteindelijk besloten werd om ook een Rooms Katholieke kerk te bouwen voor de toeristen, viel dat in verkeerde aarde bij velen die “streng in de leer” waren, maar uiteindelijk won toch het gezonde verstand. Immers een ieder heeft zelf het recht om te bepalen of hij c.q. zij wel of niet in de hemel komt: Hij werd gebouwd de “Onze Lieve Vrouwe aan zee” kerk.


Het is in ons land te doen gebruikelijk openlijk twijfel uit te spreken over religieuze gebruiken, die merkwaardig overkomen. Het van deur tot deur gaan van Jehova's getuigen is zoiets en wordt vaak geridiculiseerd evenals de hiërarchie binnen de Rooms Katholieke kerk (Popie Jopie) Onlangs schreef Joep van het Hek nog iets over een andere groep die vanwege hun religieuze opvattingen vaak de maat wordt genomen, de reformatorische christenen. Niet erg dapper, want de opvattingen over leven en dood, waar hij commentaar op had, komen overeen met de opvattingen binnen het geloof, dat hij tot nog toe angstvallig in zijn columns ontziet.

Ik vind – heb het al eerder geschreven – godslasterlijk als mensen denken, dat ze in naam van het Opperwezen andersdenkenden moeten aanpakken. Mijn inziens kan het Opperwezen dat best zelf als Hij (Zij?) dat noodzakelijk vindt. Lijkt me ook logisch dat de Schepper van hemel en aarde zijn eigen boontjes kan doppen.

Ik vind het ook merkwaardig, dat getwijfeld wordt aan het gehoor van die Schepper, want alleen als je in een bepaalde windrichting bidt, schijnt Hij je pas op te merken. Zo kan ik nog wel tientallen gebruiken binnen de moslimwereld vinden, die mij of ridicuul of godslasterlijk of op zijn minst vreemd voorkomen, maar mag ik dat openlijk ventileren?

Nederland heeft een traditie op te houden (zie noten) Geert Grote begon ermee: Openlijk kritiek op de gangbare religieuze praktijken. Een niet ongevaarlijke instelling in die tijd, maar in onze contreien wel geaccepteerd. Na hem kwamen er velen, waarvan Erasmus van Rotterdam uiteraard de bekendste is. Werd zijn vriend Thomas Moore onthoofd, Erasmus werd geroemd om zijn kritiek (niet alleen in ons land overigens).

In de loop van de volgende eeuwen werd ons land een uitwijkplaats voor mensen die vanwege hun geloof vervolgd werden. Joden uit Spanje, Portugal en Oost-Europa, Hugenoten uit Frankrijk en doopsgezinden uit de Duitse streken. Zo werd ons land een lichtend voorbeeld van vrijheid van meningsuiting. Spinoza mocht twijfelen aan het bestaan van een Opperwezen en Baltazar Bekker maakte een einde aan de heksenvervolgingen. In de 19e eeuw herwon het Katholicisme officieel haar plek en ook in de vorige eeuw bleef men elkaar openlijk de religieuze maat nemen, gezien de vele afscheidingen. De oudste politieke partij de SGP was het resultaat van zo’n ruzie over godsdienstige uitgangspunten.

De uitgangspunten van die partij zijn al bijna een eeuw het onderwerp van kritiek en ridiculisatie, zoals onlangs in die column in de NRC. Raar en selectief, want wie heeft ooit kritiek durven uiten op het feit, dat binnen de moslimgemeenschap alleen orgaandonoren te vinden zijn die uitsluitend aan “gelovigen” willen doneren? Wie gaat de discussie hierover aan, want bij het ontvangen van een orgaan wordt niet op geloof gelet. Wel nemen, maar niet geven uit religieuze overweging? De discussie over het standpunt jegens vrouwen binnen de SGP wordt voortdurend gevoerd door mensen die dezelfde discussie niet met moslims willen (durven) aangaan. Terwijl de behandeling van vrouwen binnen die gemeenschap duidelijk een graadje negatiever is.

Paul Cliteur hoogleraar in Leiden en overtuigd atheïst met kritiek op alle religies zei het al eerder: “Ik stop met kritiek op de islam, want ik heb vrouw en kinderen” Die flinke columnist van de NRC kan brallend langs de grachtengordel lopen en de schouderklopjes van zijn geloofsgenoten incasseren, maar Geert Wilders, die alleen kritiek op de Islam heeft, moet de rest van zijn leven beschermd worden. En niet zijn bedreigers, maar hijzelf wordt door de linkse kerk voortdurend aangepakt.

We hebben onze vrijheid dus al ingeleverd en de hypocrisie laten zegevieren. Wordt tijd dat we die gaan aanpakken en onze vrijheid gaan heroveren.

Hier een kort overzicht van denkers die de Nederlandse traditie hoog hebben gehouden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geert_Grote https://nl.wikipedia.org/wiki/Wessel_Gansfort
https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_a_Kempis

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Agricola
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dirck_Volkertsz._Coornhert
https://nl.wikipedia.org/wiki/Menno_Simons
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacobus_Arminius
https://nl.wikipedia.org/wiki/Baruch_Spinoza
https://nl.wikipedia.org/wiki/Allard_Pierson
https://nl.wikipedia.org/wiki/Abraham_Kuyper
https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Bavinck
https://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Alberdingk_Thijm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_de_Heer
https://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Willebrands

Hans Roodenburg :
Ik heb de column niet gelezen. Maar ik neem aan dat het Wessel Penning is! Was al bij het nog zelfstandig gemaakte Rotterdams Dagblad erg links én Feyenoord-supporter. Dat heeft wat abonnees gekost die wat gematigder waren (niet van extreem-rechts want zij hadden - gelukkig maar - andere organen).

Jeroen trekt weer vreemde conclusies. Hij zegt eerlijk voor zijn naam uit te komen. Dat respecteer ik en daarom zijn z'n bijdrages acceptabel.

dinsdag 15 aug 2017

Ronald Sörensen :
Toen ik jong was ergerden veel mensen zich aan t.v. programma's die ze vrijwillig gezien hadden. Op ieder toestel zit n.l. een aan- en uitknop.
Die reaguurders lees ik niet! Sla ik over.

Vervelender zijn columns in je krant. Vanochtend zo'n kotscolumn van Penning.
Sla ik normaal dus ook over maar mijn oog viel op mijn naam dus ik "moest" hem wel lezen. Nogmaals zum Kotzen. Wat als …. En daarna Leefbaar en PVV kiezers associëren met het neo nazi tuig in de V.S. (0, 0001 % van de bevolking)
Meneer vraagt zich af wat er zou gebeuren als die nazi’s in onze stad zouden marcheren.
Ten eerste zou iedere journalist moeten weten, dat die zich allang georganiseerd hebben in splinterpartijtjes en ten tweede dat neo nazi’s massaal op de Erasmusbrug ge marcheerd hebben!
Dat ze kinderen in scholen indoctrineren, hun antisemitisme ongestraft op straat ventileren en een conferentie kunnen organiseren! Dat de verheerlijkers en participanten van de ISIS Einsatz groepen hun paspoort niet eens kwijt raken.
Dat de ontkenner van de massamoorden van het Pol Pot regime nu voorzitter is van de Voortgezet Onderwijsraad!
Ik denk dat reaguurders het heerlijk vinden om hun mening nu eens niet gecensureerd te zien (overigens wordt veel “weggejorist”) Als ik wil reageren op die walgelijke beschuldigingen aan PVV stemmers en Leefbaar stemmers, dan wordt mijn reactie n.l. niet geplaatst!

Ik kan dat natuurlijk weten, want censuur is een linkse uitvinding!

dinsdag 15 aug 2017

Hans Roodenburg :
Uiteraard ben ik niet voor censuur. Integendeel, maar laffe mensen komen niet voor hun naam en toenaam uit. Ik begin ook weer te twijfelen of Jeroen wel zijn eigen naam en toenaam hanteert. Kan hij daarover opheldering verschaffen? Vrije meningsuiting is een groot goed in ons land maar niet als men anoniem is, fakenamen hanteert of men de boel bedreigt.

maandag 14 aug 2017

Hans Roodenburg :
Natuurlijk geeft Geen Stijl zijn bronnen en heeft men over het algemeen rechtse standpunten. Maar het stoort mij het anonieme gelul van 'reaguurders'. Kan niet door de beugel bij mij. Het ging bij mensen (met naam en toenaam) die zich tegen de site keren ook niet om het oorspronkelijke stuk (dat is duidelijk een ander standpunt van bekenden) maar om de reactionaire 'reaguurders' (anonymi, fakers en zelfs bedreigers). MSM geven vaak in gewone berichten ook hun bronnen. Ik ben daarmee opgevoed.

maandag 14 aug 2017

Ronald Sörensen :
Ik vind Geenstijl een verademing. Ze laten ook hun bronnen zien en interpreteren die uiterst subjectief, maar zeggen dat eerlijk. Door het vermelden van die bronnen geven ze de mogelijkheid tot valsificatie.
Iets dat de klassieke media nog nooit gedaan hebben.

maandag 14 aug 2017

Hans Roodenburg :
Ik lees al erg veel, maar niet alles. Ik laat ook (soms letterlijk) veel 'links' liggen. Geen Stijl klik ik NOOIT meer aan. Vrijwel nooit lees ik de linkse tegenhanger JOOP. Jeroen maakt altijd de fout dat ik een linkse journalist zou zijn. Nooit geweest en hooguit had mijn progressiviteit bij HVV (een arbeiderskrant) wat voorrang. Ik stam wel uit een PvdA-gezin. En wie heeft (Jeroen!) Zwarte Piet op deze site ingebracht? Ik was dat!

zondag 13 aug 2017

Jan Tak :
Zo af en toe zijn we het met elkaar eens Jeroen, mag ook gezegd.

En nu moet ik toch ook Ronald bedanken voor zijn column en die prachtige lijst van wiki artikelen m.b.t. onze Grote Denkers. Kijk zo'n voorzet krijg je alleen van de geschiedenisleraar.
Ik begon uiteraard met de eerste over Gerrit uit Deventer en liep gelijk al vast, even een spatie aangebracht tussen de link over Wessel Gansfort loste dit op.

Is het goed dat ik de lijst voor de "donkere dagen" bewaar? Want "ik lees dus alles"
Zou jij ook moeten proberen Hans.

zondag 13 aug 2017

Jan Tak :
Vader zei altijd "probeer alles en behoud het goede" en dus probeerde ik alles, hoe had ik anders hier kunnen verzeilen?
Ik kan je nu vertellen, vader had gelijk :-)

Ach Geenstijl was leuk toen ze nog fris en fruitig waren, ze durfden wat.
Maar wat betreft de fascistengroet van Youp, ik heb de uitzending gezien en geloofde mijn ogen niet, wat een eikel daar zou heel Nederland wel over vallen toch? Nou Hans helemaal niemand van je collega's behalve die niet-deugers van Geenstijl. Heb ook nooit begrepen waarom dit niet geknipt was, zegt ook wel iets over de Vara natuurlijk.

En dat was niet eenmalig, het opnemen voor Ebru Umar alleen Geen Stijl, tegen het Oekraïne akkoord Geenstijl, etc hetgeen niet wil zeggen dat ik het overal mee eens ben.
Maar gelukkig zijn we beiden van mening dat een fascistengroet op tv wansmaak vertegenwoordigd.

zondag 13 aug 2017

Hans Roodenburg :
Sinds wanneer verwijs jij (Jan Tak) naar de meest onbetrouwbare en leugenachtige site van Nederland? Ik kijk NOOIT naar GEENSTIJL. IK weiger ook om die site tot mij te nemen. Zo links ben ik nog wel. Dan houd ik veel méér van Rotterdam Vandaag & Morgen. Daar blijven de reacties binnen de perken. Mede dankzij Jim. Naar jouw link van de QUENELLE heb ik wél gekeken. Tja Anelka. Was ooit een begaafd voetballer. Hij was ook HELEMAAL fout!

zaterdag 12 aug 2017

Jan Tak :
Dit is de Quenelle Hans

https://brabosh.com/2014/03/01/pqpct-uzf-2/

Niet zo fris en zeker meer dan satire.

vrijdag 11 aug 2017

Hans Roodenburg :
Jan: dit is satire! Dat jij het verschil niet weet? Zo is er ook rechtse satire. Moet je maar eens op Twitter kijken. Genoeg. Niet zo intolerant zijn. Dat is en was een kenmerk van (zowel rechtse als linkse) Nederlanders. Tegenwoordig is het alleen maar vitten op elkaar! Waar is de onderlinge tolerantie gebleven. Links maakt rechts uit en andersom.

vrijdag 11 aug 2017

Jan Tak :
Quote "Onlangs schreef Joep van het Hek nog iets over een andere groep die vanwege hun religieuze opvattingen vaak de maat wordt genomen, de reformatorische christenen"

Mag ik ook even hiernaar verwijzen, de echte comediant Youp:
Column, Testoteronbommen 2015

“De hunkerende vrouwen zijn klaar met dit type [Nederlandse halfzachte] mannen. Ze willen een Irakees, een Koerd of een Syriër. En ze mijmeren zacht over de prachtige kinderen die dit soort combinaties oplevert. Wat een heerlijke toekomst!
Ik denk dat dat de angst van Geertje en zijn rechtse kornuiten is. Er komt vers bloed in de gedaante van een paar duizend mooie jonge mannen met een oosters temperament.
Deze is nog sterker:
Na afloop van de Oudejaars conferance 2014 bedankt deze Joep zijn publiek met een onvervalste "Quenelle" de nieuwe Hitlergroet. Ja het Joden afmaken zit nog diep in de familie :-(

https://www.geenstijl.nl/4262611/de_quenelle_van_youp_van_t_hek/

Huichelaars als van 't Hek,ik ben er klaar mee.

donderdag 10 aug 2017

Ronald Sörensen :
De opperhypocriet legt uit waarom hij geen grappen over moslims maakt, maar ondertussen mensen die wel kritiek durven te hebben voor extreem rechts uitmaakt!

https://www.geenstijl.nl/5138002/stilstaande-klok-geeft-twee-keer-per-dag-de-juiste-tijd/

donderdag 10 aug 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Soldatenrondje op het terras’


Het gesprek tussen de

gepensioneerden op

het zonovergoten terras

gaat over hun lang

verleden als militair.


De ene anekdote volgt

na de andere en na

het zoveelste biertje is

het dus lachen, gieren

en brullen, zoals in

de vroegere diensttijd.


De jongste van het stel

ene Daan begint nu over

zijn vroegere meerdere

aan wie zijn compagnie

inmiddels een pesthekel

had gekregen.


Daan: ‘En toen zongen wij

uit volle borst, waar hij

bij ouderwets schreeuwend

en vloekend aanwezig was:


‘Beter je zus als hoer dan je

sergeant-majoor als broer.’


JP


(Andere dienstervaringen zijn

hier van harte welkom).


  • Nieuw

  • Reacties