Het evangelie via Heineken

5252-het-evangelie-via-heineken (Door Jim Postma)
Het begint reeds te schemeren als ik noodgedwongen buiten sta voor café De Vijgeboom op de Oude Binnenweg. Met grote pils in de ene hand, sigaret in de andere. Sinds kort mag er bij uitbater Frits binnen niet meer worden gerookt.

In de populaire en altijd drukke winkelstraat sta ik ter afleiding ‘mensjes’ te bekijken. Ineens komen naast mij twee mannen van Heineken staan, in hun bekende groene werkpakken. Een vijftiger en een dertiger. Zij zijn druk bezig met het afladen van zware biervaten. Als vaste klant krijg ik van hen een dikke knipoog.


Dan valt mijn oog op een dame van in de vijftig die pamfletjes aan het uitdelen is. Maar praktisch niemand neemt het papiertje aan, hoe goed zij het ook probeert.
Dan valt haar blik op mij. Als zij het aan mij met een brede glimlach overhandigt zegt zij vol vuur: ,,Jezus is het licht in deze wereld!’’
Ik lach terug en antwoord: ,,Nou, dat is dan net wat wij nodig hebben in deze donkere tijden zonder feestverlichting.’’ Voor het eerst namelijk, vanwege bezuinigingen, was er geen kerstverlichting op de Oude Binnenweg.

Zij begint nu verder te prediken, maar in het kort gezegd, werden wij het niet eens.
,,Ach, het is zo simpel meneer,’’ roept zij bij het weggaan zonder mij te overtuigen. ,,Als het zo simpel is mevrouw,’’ zeg ik op mijn beurt, ,,waarom zijn dan reeds miljoenen mensen onnodig gestorven in twisten en godsdienstoorlogen.’’ Zij wist niet hoe snel zij moest wegkomen.
Dan zegt de wat oudere Heinekenman ineens tegen mij: ,,Meneer, breek mij de bek niet open. Ik ben rooms-katholiek opgevoed. Maar na al dat gesodemieter met die priesters kom ik nooit meer in de kerk!’’

Zijn jongere collega doet ook nog een duit in het zakje. Hij zegt: ,,Ik ben opgegroeid op het platteland. Daar gaan zij niet naar de kerk om God te aanbidden, maar om elkaar in de gaten te houden. Trouwens heeft u ooit wel eens gehoord dat Jezus met de collectebus rondging.’’

Ik schudde geamuseerd van ‘nee’. En dacht spontaan: ,,Wat een goede hedendaagse discipelen zijn dit.’’ Alsof de jongste mijn gedachten kon lezen, zegt hij tot afscheid: ,,Meneer, houdt u zich lekker bij uw glas Heineken, dan doen wij de evangelisatie wel!’’

chris ripken :
Gisteren heb ik de column mogen beluisteren die de schrijver zelve voordroeg.Het wekelijkse evangelie van de heer Postma doet mij elke keer weer goed.

donderdag 11 dec 2014

Wim :
Ach die dame van vijftig laat die nou het beste deel gekozen hebben;wie ore heeft die horen.En die Heinekenman die RK was en is zocht een aanleiding om niet meer in de Kerk te komen ,en dan gaan zeuren over Priesters;als hij dood gaat reken maar dat er een Priester moet komen om hem te bedienen.En dan de protestant van het zware kaliber hij wil dat niet dat zware geloven van zonde en bekering, best maar schijt dan niet in eigen nest het zij Katholiek of protestant.Oja dan dan het Heineken bier niet te zuipen.

dinsdag 09 dec 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties