‘Hallo iedereen!’

5236-hallo-iedereen (Door Jim Postma)
Dit was de aanhef boven de afscheidsbrief van ‘Onze Ed’ (56) die recent een einde aan zijn leven maakte. In een stad waar elke keer weer Rotterdam de hemel in wordt geprezen, zoals onlangs als ‘Architectuurstad Europa 2015’, heerst reeds lange tijd ‘stille armoede’.

Hoe lang, zou ook elke recht geaarde Rotterdammer zich kunnen afvragen, moet deze zogenoemde stille armoede nog ‘STIL’ blijven?! Ons aller Rotterdam is intussen in vele wijken een van de armste steden in ons land geworden. Met een steeds verder stijgende werkloosheid, grote schulden, deurwaarders aan de deur met huisuitzettingen. Zelfs tegenwoordig zonder opvang (zie mijn column van vorige week, ‘Geen plaats in de herberg’).


Rotterdammers zoals u en ik zouden zich hierover rot moeten schamen. En onze ‘Popi Jopies’ van zogenaamde volksvertegenwoordigers al helemaal. Kom eens uit je ivoren torens, politici ‘aller landen’. In plaats van (doorn-)roosjes te lopen uitdelen.
In het afgelopen jaar ben ik als verslaggever een paar keer naar de stichting ROSA geweest, die armoede in onze stad probeert te bestrijden. Met druppeltjes op de gloeiende plaat en dweilen met de armoedekraan wijdt open. Bijstandsmoedertjes die van 80 euro in de maand moeten rondkomen, net zoals velen anderen, waaronder dus onze Ed.

Enkele citaten uit zijn afscheidsbrief:
,,Ik heb er een eind aan gemaakt omdat ik het leven hier niet meer zag zitten. Na ruim twee jaar werkloosheid bleven mijn schulden maar oplopen. Zo kon ik mijn huur al 4 maanden niet meer betalen, ook het gas en licht en de ziektekosten niet meer. En nu gaan zij ook nog mijn water afsluiten, maar dan ben ik er niet meer.

Ik heb geen begrafenispolis, dus alles maar verkopen om een beetje uit de kosten te komen. Laat mij maar door de ROTEB worden afgevoerd. En verder geen poeha.
Verder hoop ik dat ik nu bij pa, ma en Piet (broer) terecht kom. Zie jullie later nog wel.

En dit alles de schuld van het stichtingsbestuur van de verzorgingsflat (naam bij redactie bekend), die ervoor zorgde dat ik op 52-jarige leeftijd de zak kreeg, na jarenlange trouwe dienst. Wegens vergaande bezuinigingen. Geen andere kans gekregen op de arbeidsmarkt omdat je veel te oud bent.

Doe hier wat mee, gegroet, Foto-ED, ED-Pret en mijn vele andere bijnamen.’’

Francis H. :
Huiveringwekkend, de inhoud c.q strekking van deze column.
God betert: Dat dit anno 2014 nog moet plaatsvinden!
De politiek is ziende blind, en Jim als jij de bittere armoede, ook die in Rotterdam, wil blootleggen: Ga vooral je gang!
Dat het vele politieke ogen mag openen!
Maar geloof me: Die in Den Haag zijn en blijven blind! Verdomme!!!
Laten we dan bezig blijven met en zoeken naar de medemens die het tij kan doen keren.
Beter zou zijn: Opstand, opstand opstand!
Helaas, de Nederlandse bevolking is als los zand, en laat alle shit straffeloos(richting politiek)over zich heen storten!
Zo zijn en blijven de armoedigen kansloos! Help!!!!

dinsdag 02 dec 2014

Jim Peter Postma :
Ben mij hier zonder meer van bewust, beste dominee Ronald en bijzonder ouderling Wim. Natuurlijk - ken je gschriften en citaten - ging het hier bij Jezus om een symbolische verklaring, namelijk: 'Vader vergeef hun (niet de schulden, maar hun zonden), zij weten niet wat zij doen.' Zeer attent van jullie om mij te wijzen, op wat ik al wist.Kom hier nog een keer uitvoerig op terug, zeker over schulden en schuldvragen..

Wie van ons kan over deze Ed oordelen?! 'Elk oordeel voor het Eindoordeel,
is immers een vooroordeel.'

AMEN.

zondag 30 nov 2014

R.Sörensen :
Helaas is het zo, dat mensen die een einde aan hun leven maken in hun afscheidbrief soms de schuld van hun levensmoeheid bij een ander leggen.
Als je tot zo'n daad overgaat kan je rustig stellen dat de dader labiel is en de schuld bij haar of hem zelf leggen.

Het woord schulden wordt in je commentaar m.i. verkeerd gebruikt Jim.
Vergeef ons onze schulden heeft een figuurlijke betekenis, want de volgende zin is gelijk wij vergeven onze schuldenaren.
Je kan niet en schulden hebben en geld hebben uitstaan.
Daarnaast was er in die tijd vrijwel geen financieel verkeer.
Vergeef hen want ze weten niet wat ze doen, slaat op de hele mensheid, die de man doodt, die de schuld die vastzit aan de erfzonde op zijn schouders heeft genomen door een leven zonder zonden te volbrengen.

Lijk wel een dominee.

zondag 30 nov 2014

Wim :
@Jim even voor de theologische orde het schulden vergeven waar jij op doelt heeft in deze bede van het Onze Vader niets met geldelijke schulden te maken.

En === de armen zal u altijd bij u hebben === was en is een aansporing om hen niet te vergeten en te delen van je rijkdom aan hen die niets hebben.Maar met de secularisatie wordt dat vergeten want wat los raakt van de wortels zoals eerder genoemd in een van mijn bijdrage in deze draad is het het recht van de sterkste.Dus de verliezers zijn hen die los zijn van alles en denken het te weten niet dus nul comma nul.

Terug naar meneer Ed die hier niet meer is;er zal veel meer aan de hand geweest zijn dat is wel zeker jammer dat Ed niet geholpen kon worden of zich niet liet helpen.Al met al het is altijd tragisch als een leven zo tot een eind komt aan niemand te gunnen ;in tegendeel.

vrijdag 28 nov 2014

Jim Peter Postma :
Het is goed om te citeren, uit welk boek dan ook. Maar vergeet in dit kader Jezus Christus niet: 'Vergeef ons onze schulden'.

Oftewel: "Vergeef ons onze schulden'. En zeker niet te vergeten: 'VADER, vergeef hun ('de schulden'). Zij weten niet wat zij doen!'

Tel uit je verlies, beste Wim.

AMEN!

donderdag 27 nov 2014

Wim :
Even afgezien van meneer Ed die zich zelf heeft omgebracht;achter een zelfmoord zit veel meer dan gebrek aan geld en goed is het zo hen die nog niet los zijn van hun wortels godsdienstig, cultureel, Nederlandse beschaving en samhorigheid weten wat er geschreven staat;==de armen zal u altijd bij u hebben===.En waarom zou dat nou neer geschreven zijn.
Onze voorouders en grootouders wisten dat nog en handelde daarna en meer niet.

donderdag 27 nov 2014

Michiel van der Meer :
De sneltrein van het leven ...

De meeste passagiers stappen uit op het station van hun bestemming.
Sommige passagiers stappen uit de voortsnellende trein, meestal worden ze gedwongen door persoonlijke omstandigheden, angst is de grootste drijfveer.

Angst om niet te krijgen wat we wensen of nodig hebben, angst om dat te verliezen wat we hebben verkregen en als we alles hebben verloren, de angst voor morgen.

Dat ED-Pret mag rusten.

De Nederlandse staat/samenleving is een terminale patient, die kunstmatig in leven wordt gehouden, het is slechts een kwestie van tijd voordat de laatste zucht en reutel wordt uitgeblazen.

Vadertje Jacob Cats had geen gelijk ...

En dan ben ik nog een optimistisch mens.

donderdag 27 nov 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties