COLUMNS

Willu een tassie?

5881-willu-een-tassie
(Door Corry Gryn)
Waarschijnlijk is het bij u al bekend, maar sinds 1 januari 2016 mogen (de meeste) winkeliers geen gratis plastic tasje meer ‘aanbieden’. Neen, daar móet de winkelier geld voor vragen van onze regering.

Kijk, we weten inmiddels allemaal dat de berg plastic verminderd dient te worden. Laten we eerlijk zijn: als je kijkt wat er in een paar dagen tijd uit de Noordzee aan plastic is opgevist; daarvan krijg je kippenvel!
En we willen toch allemaal dat onze kinderen en kleinkinderen óók nog kunnen genieten van al het moois wat de natuur ons te bieden heeft.

Maar dat het voor de meeste ondernemers even wennen is om te vragen of de boodschappen ‘zo mee gaan?’ mag toch duidelijk wezen.
Nu houden de meeste klanten daar wel rekening mee, maar soms heb je als klant van die impulsaankopen, en koop je meer dan je van plan was. Dan wordt het tóch een beetje moeilijk om al die boodschappen in zo’n klein opvouwbaar stoffen tasje te proppen, wat je al dan niet toevallig in je binnenzak hebt zitten.
Ach, en wat is nu € 0,05 of € 0,10?

Wat ik me eerlijk gezegd al een aantal weken afvraag, is: hoe en door wie wordt dit gecontroleerd?
Waarschijnlijk door een speciale afdeling van de politie, want onze mannen en vrouwen van de ‘gewone politie’ hebben daar uiteraard geen tijd voor! Die kampen al met een fiks tekort aan personeel!

Ik denk dat Den Haag al dan niet stiekem een nieuwe afdeling heeft opgericht: de PBD (Plastic Bag Department), of in correct Nederlands: de PTB (Plastic Tassen Brigade).
Hiervoor is misschien wel een delegatie politievrijwilligers de straat op gestuurd. Die staan nu te posten in de diverse winkelcentra in Nederland. Vaak incognito: in burgerkleding, mèt zonnebril en bonnenboekje…
En als die een steekproef doen, nou, berg je dan maar!

,,Mevrouw, mag ik even het kassabonnetje zien van uw boodschappen? Ik zie dat u een plastic tasje heeft van (bij voorbeeld) de slager. Heeft u daar voor betaald?”
En wéé de winkelier die geen geld heeft gevraagd voor het tasje! Die kan direct een vette prent tegemoet zien! Maar hoe gaat het dan als de betreffende winkelier 3x een gratis tasje meegegeven heeft? Wordt hij/zij dan in de boeien geslagen en met gillende sirenes afgevoerd naar het dichtstbijzijnde politiebureau?

Dàt zou me een stunt wezen! ,,Gepleegd delict: gratis plastic tasje ter beschikking gesteld aan slachtoffer.”
Vraag me af wat de strafmaat daar voor is. Waarschijnlijk 3 dagen brommen. Als je dan als winkelier een goede advocaat in de arm neemt, hoef je je toko misschien maar 1 dag in de steek te laten. (Aftrek van voorarrest. Tijdelijk verminderd toerekeningsvatbaar. Moeilijke jeugd gehad.)

Zie ik tóch weer positieve kanten aan dit hele debacle: wordt er een nieuw soort advocatuur in het leven geroepen. Dat betekent meer banen! Je moet ten slotte proberen overal iets positiefs in te zien.
Wat zo’n simpel stukje plastic toch allemaal teweeg kan brengen! Hoorde ik van de week van een klant die in Spanje woont dat je daar ongevraagd overal een tasje bij krijgt: zelfs bij een neusspray!

En als we het dan hebben over verpakken: hier nog een staaltje ‘overdoseren’. Een tijd geleden ontving ik een flinke kartonnen doos van één van onze leveranciers. Het ding woog niks, dus nieuwsgierig als ik ben gelijk die doos opengerukt. Wat denkt u dat er in zat? Een stapeltje kleine foldertjes! De doos was voor de rest opgevuld met bergen bobbeltjesplastic, wat je zo lekker kunt laten knallen…
Dat was nu net zoiets als een borreltje in een teil schenken.

Maar om nog even terug te komen op de tasjes: papieren tasjes is ook een oplossing. Rijst direct de graag: ‘Maar daar moeten toch weer allemaal bomen voor gekapt worden?’
Tsja, daar sta je dan! En ik zie me nog niet bij de visboer vandaan komen met dampende vis in een papieren tas. Grote kans dat die vis halverwege het parkeerterrein op de grond ligt; want mogen die plastic bakjes nog wèl?
Wat een ingewikkeld probleem zeg!

Maar persoonlijk heb ik gelukkig altijd een aantal grote tassen van de diverse supers in de auto liggen: míj pakken ze lekker niet!

Lees verder

Comedy Capers (1)

5878-comedy-capers-1
(Door Jim Postma)
Samen met mijn bovenbuurvrouw en goede vriendin Jana zitten we gezellig aan de Becharovka. Een Tsjechisch kruidendrankje[...]

Paris je t’aime

5877-paris-je-t-aime
(Door Frank Drion)
Met camper en teckel Moppie trokken we naar Parijs en landden op Camping Bois de Boulogne. Een toen al zwaar bewaakte ca[...]

Zeeziekte

5872-zeeziekte
(Door Ronald Sørensen)
Als kind leerde ik het droeve lot van Ketelbinkie kennen en op verjaardagen werd door mijn zeevarende familieleden vaak [...]

Vrienden

5871-vrienden
(Door Corry Gryn)
Wat is een vriend? Die vraag heb ik mijzelf door de jaren heen al dikwijls gesteld. Ben persoonlijk ‘in het bezit’ v[...]

Zaad van meneer Ter Meulen

5870-zaad-van-meneer-ter-meulen
(Door Frank Drion)
In Het Vrije Volk in de tachtiger jaren was de rubriek ‘Stukgoed’ van Jim Postma een veelgelezen onderdeel van de kr[...]

Costa Brava

5865-costa-brava
(Door Ronald Sørensen)

Na een lange tocht over de Franse tolwegen kwamen we op een zaterdag in Perpignan aan. Leuke plaats, maar we wilden zo[...]

Kiekjes kijken

5864-kiekjes-kijken
(Door Corry Gryn)
Heeft u dat nu ook wel eens, dat u ‘verplicht’ vakantiefoto’s van iemand anders moet bekijken, terwijl die persoon[...]

Deens

5854-deens
(Door Ronald Sørensen)
Om een keertje af te wisselen besloten we in Denemarken te gaan zeilen. In Kopenhagen lag de boot onder de meest merkwa[...]

Heen en weer

5853-heen-en-weer
(Door Corry Gryn)
Aangezien ik al dik 20 jaar bij dezelfde baas werk vaar ik al dik 20 jaar elke werkdag met de pont de rivier over. Over[...]

Pech op Belle Ile

5845-pech-op-belle-ile
(Door Ronald Sørensen)
Zeilen aan de Atlantische kust van Frankrijk was een geweldige ervaring. Buiten dat altijd met het tij rekening moest w[...]

Social media

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties