COLUMNS

Kees Korbijn in memoriam

6732-kees-korbijn-in-memoriam
(Door Jos Valster)

Op 9 oktober aanstaande is het vijf jaar geleden dat bekend Rotterdams muzikant Kees Korbijn in onze stad is overleden. Collega-muzikant Jos Valster, thans woonachtig in Frankrijk werpt een terugblik in de tijd toen hij en Korbijn in Rotterdam en daarbuiten samen optraden. Foto: Een ernstig kijkende Kees Korbijn. Zie hieronder voor grotere foto. (Foto: Wim de Boek.)

Het was vroeg in de morgen toen ik Wim de Boek oppikte om naar een schnabbel in Beverwaard te gaan. In mijn, toen nog niet door de gemeente weggesaneerde volkswagen Westfalia camper, die naast vervoertuig ook mijn kleedkamer en pauze-hok was. pikte ik hem op bij metrostation Capelse brug vanwaar we ietwat slaperig naar Beverwaard snelden. Nu moet ik zeggen dat ik daar in het verleden regelmatig op de meeste rare momenten moest spelen.

Zo herinner ik mij een paar ochtenden om 8 uur een ondernemersontbijt waarbij Frenk van Meeteren en ik ietwat slaperig stonden te spelen teneinde de vertering van het gebodene te bevorderen. Nu ging het om een kapsalon, de eigenaresse, een pronte vrouw die fraai scheel keek,een lieverd die ons direkt vertroetelde. Na een paar kopjes koffie en een heimelijk neutje waren we aanwezig. Op het laatste moment kon een van mijn muziekanten niet en kon ik nog met wat geluk mijn kameraad Ebred Reijnen, violist van het RPhO, te pakken krijgen om mee te komen spelen.

Foto: Hier spelen (links) wijlen Ger ‘Sax’ van Voorden en Jos Valster samen in café Dizzy op 23 november 2014 onder de titel ‘Let the good times roll.’ Het ging hier om een eerbetoon aan wijlen (2011) jazzcat Richard Coppieters. (Foto: Wim de Boek.)

Na aankomst legde ik mijn toeters in een hoek en vlak voor ik moest beginnen zat ik gehurkt in een hoekje mijn klarinetje uit te pakken en probeerde of tie het wel deed. Dat doe ik altijd met een rare riedel, maar in die riedel zitten alle plekkies waar het fout kan gaan en ik weet precies waar ik iets moet herstellen. Ja je wordt er handig in.

Terwijl ik daar zat verdween plotseling het licht doordat zich een lange Magere Hein over mij heen boog en mij voor uitslover uitmaakte. Nou gebeurt dat wel vaker, daar kijk ik niet van op, maar deze krasse grijsaard stond zo te grinniken dat ik er zelf ook lol in kreeg. Zeg speel je dadelijk een paar moppies mee? Vroeg hij me.

Foto: Kees Korbijn op de voorgrond samen met zijn band ‘De Uitslovers’ in verzorgingstehuis Antonius in 2007. De Uitslovers zijn Jos Valster, Evert Willemslijn op bas en Marcel Koster, accordeon. (Foto: Wim de Boek.)

Ja hoor, zei ik direct, doen we wel effe. Gewoon wat standards waar ik een nederlandse tekst op heb gemaakt, zei hij toen. Ik weet niet meer wie ik toen bij me had, ik geloof Cok van Vuuren en Evert Willemstijn. Nou we hebben ons helemaal gek gelachen, de gozer had de meest humoristische teksten met een waanzinnige diepgang gemaakt. Klein voorbeeld: ‘ it had to be you’ werd bij hem: ‘in bed is ze moe’ maar met daarna een zeer gedegen goed geschreven tekst.

Op dat moment werd Kees Korbijn en de uitslovers geboren. En daarmee een vriendschap die nog lang zou voortbestaan. Kees was een vriend die net zo snel dacht en kon associëren als ik. Als we ergens naar toe reden om te spelen waren de kwinkslagen niet van de lucht.

Op de meest rare locaties speelden we, zo herinner ik me een bruin kroegie op het Noordereiland, we deden veel duo optredens, en ik dacht gelijk daar worden we na 5 minuten uitgedragen. Nou na 5 minuten stond Kees met zijn gitaar en ik met mijn klarinet, het was te klein voor mijn tenorsaks, achter de bar te loeien en de hele kroeg stond op zijn kop. Hij zette de situatie met veel gemak naar zijn hand.

Kees was niet alleen een zeer goede muzikant, hij was ook een zeer goede vriend met een luisterend oor. Niet alleen voor muziek. Uren konden we ergens over bomen, ook muzikanten die alleen maar mee kwamen schnabbelen en nooit iets terug gaven gingen over de tong, daar had hij ook, net als ik, vreselijk de schurft aan.

Foto: Een ernstig kijkende Kees Korbijn tijdens de opname van zijn lied over ‘De Brandgrens’. Naast talloze andere liederen maakte hij er ook een over bekend Rotterdams café Melief Bender aan de Oude Binnenweg onder de titel: ‘Met zijn allen naar Melief’. (Foto: Wim de Boek.)

Hoewel ik al redelijk gepokt en gemazelt ben in het artiestenvak, heeft Kees me voor veel valkuilen behoed. Samen met de onvolprezen Connie Pieters, actrice die Tom Manders uitkoos om met hem en Mini en Maxi (en nog wat anderen) in Rotjeknor op het Schouwburgplein iets moois neer te zetten. En met Wim de Boek, onze onvolprezen radiomaker, kunstenaar, fotograaf, bedenker en innemer, heb ik een leuke en imposante tour rond verzorgings- en bejaardentehuizen gehouden. Ja, beste mensen, het is bijkans niet te geloven, maar in die tijd was er nog geld om onze oudjes wat cultuur te laten snuiven, tegenwoordig zijn ze al blij met een mariakaakje geloof ik, alle potjes zijn weggesaneerd en waarschijnlijk via vertrekpremies in de zakken van de vertrekkende bestuurders verdwenen.

Roland Vonk, vriend Vonk, een man met visie en muziekoren, zorgde ervoor dat Kees iedere zondag op de radio kwam met een liedje waarin de actualiteit op de hak werd genomen. Geoefende luisteraars zullen daar mijn toeters en tweede en derde stemmen ook nog in herkennen, wat een plezier daar op zijn zoldertje in zijn studiootje.

Foto: Hier staat Jos Valster met zijn saxofoon bij de onthulling van het straatnaambord van Cor Vaandrager. In het midden wijlen Frans Vogel en links van hem (in het blauw) Hansje de Reuver. (Foto: Rinus Vuik)

Kees kreeg je bijna niet kwaad, alleen onrecht kon hem behoorlijk op de kast krijgen met als resultaat een vlammende tekst. Ik herrinner me ook nog een optreden in het Riddertje, de toenmalige kroeg van Martien Jonkers waar ik regelmatig herrie kwam maken met mij toeters, waarbij de mensen absoluut niet luisterden naar de sublieme teksten van Kees, die na drie liedjes zei: Jos jongen dit is niks voor mij, kom we gaan. Hij stapte op en liep de kroeg uit het snoer nog in zijn gitaar die ik er nog net kon uittrekken voor de versterker viel, stapte op zijn motor en reed vol gas naar huis naar Truus zijn onvolprezen vrouw.

Foto: Detail van de gitaar spelende Kees Korbijn. (Foto: Wim de Boek)

Ik heb met veel muzikanten gespeeld waar ik veel van geleerd heb. Kees staat boven aan in het lijstje, gevolgd door andere helaas overleden collega’s zoals Mathews Tony Scott en Herman Schmink. Het lijstje wordt iedere keer langer. Tot mijn grote verdriet staat ook Ger van Voorden er nu op, we zouden samen een bandje beginnen, afijn c’est la fucking vie.

Kees, gozer, we zullen je nooit vergeten.

Foto: Kees Korbijn kijkt hier naar zijn tekst over ‘De Brandgrens.’ (Foto: Wim de Boek)

Lees verder

Peter Otto 1955-2017

6721-peter-otto-1955-2017
(Door Ronald Glasbergen)
Peter Otto, geboren in Rotterdam op 19 december 1955, 'weggerukt uit het leven' in Arnhem door een hartaanval op 8 se[...]

Bar op school

6696-bar-op-school
(Door Ronald Sørensen)
Het leven van een leraar op een grote openbare scholengemeenschap voor MAVO-HAVO-VWO en TVWO in het westen van Rotte[...]

Het Nederlandse Volkslied...wat een verd

6676-het-nederlandse-volkslied-wat-een-verdriet
(Door Zettie Leeuwenburg)
Rotterdam - De schoolvakanties zijn vrijwel afgelopen, de kinderen in Nederland gaan bijna weer allemaal naar school. R[...]

Achter de toonbank 4

6668-achter-de-toonbank-4
(Door Corry Gryn)
Ik hoor u denken als u de foto bij dit stukje bekijkt:”Wat hebben koeien in vredesnaam te maken met een drogisterij?[...]

Niet alleen Zwarte Piet verdwijnt

6655-niet-alleen-zwarte-piet-verdwijnt
(Door Ronald Sorensen)
Uiteraard zal deugdzaam Nederland uiteindelijk Zwarte Piet in de ban doen. Het cultureel Marxisme, het filosofische ui[...]

Trommels langs het veld

6642-trommels-langs-het-veld
(Door Ronald Sörensen)
Aan een fysiek euvel heb ik een merkwaardige gehoorstoornis overgehouden. Alles dat op de achtergrond zou moeten blijv[...]

Rapportage over slavernijherdenking in R

6619-rapportage-over-slavernijherdenking-in-rotterdam
(Door Ronald Sörensen)
Enige tijd geleden ontstond enige commotie rond het slavernijmonument aan de Lloydkade. Wat er precies aan de ha[...]

Anti discriminatie bureau RADAR

6603-anti-discriminatie-bureau-radar
(Door Ronald Sörensen)

Al menige keer heb ik mijn mening gegeven over de volstrekt overbodige subsidie slurpende instelling RADAR. (zie onde[...]

Fietsen in je blootje…

6591-fietsen-in-je-blootje
(Door Corry Gryn)
Ik ben zó blij dat ik niet in Amsterdam woon! Want dan had ik afgelopen zaterdag grote kans gehad om een heleboel bl[...]

Steeds meer Engels is rampzalig in onde

6586-steeds-meer-engels-is-rampzalig-in-onderwijs
(Door Geert-Jan Laan)
Ruim tweederde van de universitaire masteropleidingen in Nederland worden in ons land nu in het Engels gegeven. [...]

Social media

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties