COLUMNS

Rondjes

7270-rondjes
(Door Alek Dabrowski)

De manier waarop mensen zich in de kroeg gedragen zegt veel over hun persoonlijkheid. Stel je wilt met een nieuwe zakenpartner in zee en je kent hem of haar niet zo goed. Ga samen een avondje stappen en je weet voldoende. Zit je tien uur alweer thuis voor de televisie of word je de volgende middag wakker in een politiecel? Dat zijn twee uitersten. Je kunt vervolgens zelf je conclusies trekken.

Eén kenmerkend onderdeel van het stappen is het geven van rondjes. Hoe verschillend kunnen mannen hiermee om gaan. Een eerste type is de gulle gever. Hij maakt bij zijn entree al duidelijk dat hij er zin in heeft. Hij groet iedereen en lacht iets te uitbundig naar de barvrouw. Bij het stappen is hij de eerste die een rondje geeft. Hij denkt er verder niet over na wat hij terug krijgt. Als hij maar een gezellige avond heeft, dan heb jij het ook. Wel jammer dat hij soms aan het eind van de avond moeilijk afscheid kan nemen en dan huilend alleen aan de bar achterblijft.

Het andere uiterste is de gier. Dit type zal nooit een rondje geven: uit aangeboren zuinigheid, vanwege nooit geheel verdrongen Calvinisme of de sloeber heeft gewoon nooit geld. Voor sommige mensen lijkt het een principekwestie. Anderen dienen voor hem te betalen. Hij heeft al genoeg voor de samenleving gedaan. Iedere kroeg heeft wel een gier als stamgast. Ik noem geen namen... Eens sprak ik een gier aan bij zijn naam en hij was zwaar beledigd.

Een lichte variant op de gier is de rekenaar. Vroeger ging ik regelmatig stappen met een man die wij de Neus noemden en niet omdat hij zo’n klein neusje had. Verwar hem niet met die andere Neus die nu in het gevang zit. Onze neus was een goedzak. Hij bulkte van het geld, zeker in de ogen van ons, arme studenten.

Nooit heb ik hem als eerste een rondje zien geven. Meestal kwam hij als derde of vierde aan de beurt. Hij koos zijn moment goed, wanneer nog niet iedereen zijn glas leeg had. Bij het uitserveren nam hij ruim de tijd. Iedereen moest beseffen dat dit zijn rondje was. De Neus voerde deze performance zo goed uit dat veel mensen niet door hadden dat hij een rekenaar was. Wij pakten hem weleens terug door juist bij zijn ronde trek te krijgen in een zwaar Belgisch biertje.

Zelf maakte ik voor het eerst kennis met het verschijnsel rondje toen ik met mijn vader in een café zat. In het weekend logeerde ik als kind weleens bij hem. Zondag aan het eind van de ochtend maakten we eens een wandeling langs het water. Pa kreeg dorst en we legden aan in een cafeetje in Kralingen. Hij nam aan de bar een pilsje, onderwijl de stamgasten vriendelijk groetend. Ik werd achter de flipperkast gezet met een echte cola.

Na mijn tweede cola moest ik plassen, maar zag op tegen het wc-bezoek in deze donkere ruimte. Ik wilde mijn vader vragen wanneer we weer verder gingen, toen de deur openzwaaide en een vrouw lachend de kroeg binnentrad. Zij had iets te vieren en trok meteen krachtig aan een boven de bar hangende bel. Iedereen veerde vrolijk op. Mijn vader legde uit dat dit niet het moment was om te vertrekken. Het zou zelfs als een belediging opgevat kunnen worden.

Ik begreep later dat zo’n rondje van de zaak ook als een valstrik kan werken. Een vriend vertelde laatst dat hij noodgedwongen een hele dag in een kroeg op het Noordereiland was blijven plakken. Hij dronk er een biertje toen hij vanuit de kring van stamgasten een tweede bier kreeg aangeboden. Hij weigerde niet en zat vervolgens in het rondjessysteem van deze kroegtijgers. Het tempo zat er flink in. Nu kon hij niet meer zomaar weglopen. Hij gaf eerst zelf een rondje, maar kreeg binnen de kortste tijd weer drie pils voor zijn neus. Een tweede rondje van zijn kant volgde, enzovoorts, enzovoorts. Op zo’n moment zou je wensen dat er meer gieren in de kroeg zitten.

Lees verder

De pil van Drion?

7267-de-pil-van-drion
(Door Frank Drion)
Enkele decennia geleden heeft mijn verre achterneef, professor Huib Drion eens geopperd, dat er toch eigenlijk een pi[...]

Roken mag

7255-roken-mag
(Door Alek Dabrowski)
Kroegtijgers die roken hebben het moeilijk in het huidige tijdsgewricht. Bij mooi weer kun je op een terras gaan zitt[...]

Vandaag is de eerste dag van een nieuw l

7254-vandaag-is-de-eerste-dag-van-een-nieuw-leven
(Door Torcque Zaanen)
Men zegt vaak dat vandaag de eerste dag is van een nieuw leven, maar wie zegt mij dat ik een nieuw leven wil, of mor[...]

Zullen wij laten horen?

7249-zullen-wij-laten-horen
(Door Ronald Sörensen)
De tranen liepen over mijn wangen toen ik de eigengoal van Sparta tegen Dordrecht zag. Het afgelopen seizoen [...]

‘Kwakkie’ met Lucky Day

7246-kwakkie-met-lucky-day
(Door Jim Postma)
Zit heerlijk zomers te genieten op het terras van café Companje aan de Teilingerstraat als voormalig leraar Pieter [...]

‘Zimmer mit früstuck’

7234-zimmer-mit-fr-stuck
(Door Jim Postma)
Thuis werden we van jongs af aan opgevoed met een soort van ‘Duitser-haat’. Wijlen mijn oude heer kon op het laat[...]

Beton

7225-beton
(Door Henk Weltevreden)
Noord-Korea met de oorlogszuchtige taal van leider Kim Jong-Un, net als die van Donald Trump, staan al wekenlang we[...]

Kinderen, dronken mensen en uiteindelijk

7221-kinderen-dronken-mensen-en-uiteindelijk-nieuwsuur
(Door Ronald Sörensen)
De onthullingen van Nieuwsuur over salafisme binnen door Nederland gesubsidieerde moskeeën heeft veel mensen de ogen[...]

De wortel van de democratische boom en d

7212-de-wortel-van-de-democratische-boom-en-de-bijl
(Door Ronald Sörensen)
Op de cover van onze grondwet staat dat Nederland een democratische rechtsstaat is. Essentie is dat bij conflicten de[...]

Eén schoen

7197-e-n-schoen
(Door Alek Dabrowski)
Onlangs was ik in debatcentrum Arminius. Als een van de laatsten verliet ik het pand. Vlak voor vertrek bezocht ik no[...]

Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties